S&P 500 ^GSPC
5,149.42
+0.63%
Tesla TSLA
$173.88
+6.31%
Alphabet GOOG
$148.48
+4.44%
Meta META
$496.98
+2.66%
Nvidia NVDA
$884.55
+0.70%
Apple AAPL
$173.72
+0.64%
Microsoft MSFT
$417.32
+0.22%
Amazon AMZN
$174.48
+0.03%

Největší americké banky nevidí tento rok vůbec pozitivně. Nabídly nám svoje postřehy.

Martin Bartkovský
27. 1. 2023
8 min read

Začala nám výsledková sezóna, a některé americké banky již reportovaly své výsledky. V rámci těchto výsledků, nám banky poskytly i svůj pohled na aktuální rok 2023 ve svých prezentacích. Jak tedy vidí banky letošní rok, pozitivně, nebo negativně? Očekávají recesi, nebo si myslí, že se recesi vyhneme? To vše se dočtete níže.

Stále nám zde řádí vysoká inflace, a k tomu se FED stále snaží s touto inflací bojovat pomocí zvyšování úrokových sazeb. Tento souboj FEDu a inflace nás provázel po většinu minulého roku, a stále to vypadá, že ještě není ani zdaleka vyhráno. FED je v tuto chvíli ochoten udělat prakticky cokoliv, aby se mu podařilo boj nad inflací co nejdříve vyhrát, i za cenu toho, že by americká ekonomika mohla skončit v recesi. Samozřejmě tento scénář si asi nepřeje nikdo z nás, a proto se dnes podíváme, jak tuto situaci vidí největší americké banky.

JP Morgan $JPM+1.3% 

Podle vyjádření generálního ředitele společnosti Jamieo Dimona, se společnost snaží připravit na všechny scénáře, protože je zde podle něj až moc různých proměnných, které vytvářejí tlak na ekonomiku. Zkrátka a jednoduše Jamie Dimon v loni v létě prohlásil, že se chystají na takzvaný ekonomický hurikán. Nyní před pár dny se zase vrátil k tomuto termínu, a je jasně vidět, že podle něj nás letos čeká právě ekonomický hurikán. Lze to usuzovat už například jen z toho, že banka navýšila své rezervy o přibližně 1,4 mld. USD, aby byla schopna ustát případné nesplácení úvěrů.

Zde máme vyjádření Jamieho Dimona, který se k americké ekonomice vyjádřil následovně:

Ekonomika USA v současnosti zůstává silná a spotřebitelé jsou stále schopni utrácet přebytečné peníze a podniky jsou zdravé. Stále však neznáme konečný účinek protivětrů pocházejících z geopolitického napětí včetně války na Ukrajině, zranitelný stav dodávek energií a potravin, přetrvávající inflace nahlodala kupní sílu a posunula úrokové sazby výše, a k tomu ještě to bezprecedentní kvantitativní zpřísnění. Zůstáváme ostražití a jsme připraveni na cokoliv, co se stane.

Jak můžeme vidět, tak JP Morgan $JPM+1.3%  rozhodně nic nepodceňuje, a snaží se připravit na jakýkoliv scénář. Rozhodně už teď počítá s tím, že některé úvěry nebudou splacené, a podle její reakce usuzuji, že společnost očekává v tomto roce další nárůst těchto nesplacených dluhů.

Takže, kdybych to měl shrnout, tak banka JP Morgan vidí letošní rok plný nejistoty, možná si troufám trochu i říct, že tento rok se ponese stále ve znamení toho minulého. Jak už jsem říkal výše, tak banka kvůli obavám z nesplácení úvěrů zvýšila svou rezervu, aby takovouto situaci byla schopna ustát.

Bank of America $BAC+1.7% 

Bank of America $BAC+1.7%  pracuje v tomto roce, jako se základním scénářem, s mírnou recesí. Podle toho se také začala zařizovat, a navyšovat své rezervy, konkrétně o zhruba 403 mil. USD. Je zde tedy vidět, že výhled této společnosti na tento rok není také moc pozitivní, vzhledem k tomu, že se společnost začíná pomalu také zajišťovat proti nesplácení závazků svých klientů, a případným ztrátám v investiční oblasti.

Generální ředitel BofA Brian Moynihan uvedl k výhledům společnosti následující.

Náš scénář počítá s mírnou recesí. To je základní případ ekonomických předpokladů v Blue chip akciích a dalších metodách, které používáme. K tomu však přidáváme i scénář poklesu, jehož výsledkem je, že 95 % naší metodologie rezerv je váženo směrem k recesnímu prostředí v roce 2023.

Jak můžeme z názoru generálního ředitele BofA vyčíst, tak očekává skoro se stoprocentní pravděpodobností recesi, a spolu s tím i případný pokles akciových trhů. Banka samozřejmě na krytí případných ztrát využije právě již zmíněné rezervy. Konec konců sám generální ředitel prakticky řek, že se připravují v letošním roce na recesi.

Citigroup $C+1.8% 

Další bankou, která přispěla svým výhledem, tak byla banka Citigroup. Samozřejmě ani zde nedošlo k vybočení s kolejí, a tato banka předpovídá mírnou recesi, s tím že si myslí, že to, co se nyní děje na trzích, tak je naprosto iracionální, a podle generální ředitelky Jane Fraserové je toto chování přehnané.

Jak vstupujeme do roku 2023, je životní prostředí o něco lepší, než jsme všichni očekávali, alespoň prozatím, navzdory agresivnímu zpřísnění ze strany centrálních bank.

Zkrátka a jednoduše si Jane Fraserová myslí, že situace nemusí byt tak růžová, jak se na první pohled zdá. Konec konců FED ještě svůj boj nad inflací nevyhrál, a rozhodně je ještě od výhry daleko.

Fed však zůstává rozhodný v řešení jádrové inflace. Proto jsme nadále svědky toho, jak USA v druhé polovině roku vstupují do mírné recese.

Nakonec poskytla alespoň jednu pozitivní věc v této, podle ní nelehké době. Podle Jane Fraserové jsou banky, společnosti, a i dokonce spotřebitelé jsou v tuto chvíli prozatím zdraví. Do budoucna tedy zůstává otázka, jak se FEDU podaří zatočit s inflací, proto banka letos také navyšovala své rezervy na úvěrové ztráty o zhruba 640 mil. USD.

Wells Fargo $WFC+0.4% 

Nejoptimističtější bankou byla pravděpodobně Wells Fargo, která jako jediná nepředpokládala recesi, ale i tak má v záloze svých plánů, i plán se scénářem, který recesi obsahuje. Tato poměrně velká důvěra pramení ze sebevědomí generálního ředitele Charlieo Scharfa, který vidí budoucnost své banky velmi pozitivně.

Ačkoli nepředpovídáme prudký pokles, musíme být na něj připraveni a dnes jsme silnější společností než před rokem nebo dvěma. Naše marže jsou širší, naše výnosy vyšší, jsme lépe řízeni a naše kapitálová pozice je silná, takže se cítíme připraveni na scénář poklesu, pokud zaznamenáme širší zhoršení, než aktuálně vidíme nebo předpovídáme.

I zde ale společnost pečlivě sleduje dopad vysokých úrokových sazeb na své klienty, a proto se také pro jistotu rozhodla navýšit své rezervy pro pokrytí nesplacených úvěrů o zhruba 957 mil. USD.

Shrnutí

Když se na to tak podíváme, tak 4 největší banky se připravují na to, že jejich klienti nebudou schopni splácet své úvěry, nebo například se připravují na případné ztráty v investiční oblasti. Podle tří bank se můžeme v letošním roce těšit na mírnou recesi. Na čem se ale všechny banky obecně shodli, tak je to, že sektor bankovnictví je v tuto chvíli v dobré kondici, stejně tak i společnosti obecně, a také běžní spotřebitelé.

To, jaký bude letošní rok, bude záviset hlavně na krocích FEDu, a na tom, jak se mu bude dařit bojovat s inflací. Jedna věc je ale jasná. V letošním roce se dočkáme dalšího zvyšování úrokových sazeb, které vyvinou na ekonomiku další tlak.

Osobně si myslím, že vzhledem k tomu, že jsme teprve na začátku roku, tak je poměrně brzo na nějaké hlubší vyhodnocování. Zkrátka a jednoduše, podle bank je ekonomika aktuálně nastavená tak , že pokud bude vše pokračovat jako doposud, tak nás během tohoto roku čeká mírná recese. Konkrétně by k tomu mohlo dojít někdy ve druhé polovině tohoto roku.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.jpmorganchase.com/ir

https://investor.bankofamerica.com/

https://www.citigroup.com/citi/investor/pres.htm

https://www.wellsfargo.com/about/investor-relations/

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.