S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Obrana proti medvědímu trhu: 3 společnosti, u kterých budete litovat, že jste je nenakoupili v dobách poklesu

Situace ve světě nadále nezná konce, ať už jde o růst inflace, úrokové sazby, krize na Ukrajině a nebo další geopolitické vlivy. Může se stát, že se trh přehoupne do bear marketu (medvědí trh). Jak se dá vyzrát v době bear marketu nad akciovým trhem? Podrobněji si to dnes rozebereme v článku, kde si uvedeme jak se ubránit a zároveň si uvedeme 3 společnosti, které mohou být na konci vítězem. 

Medvědí trh neboli bear market je běžný termín používaný pro výrazný pokles cen na akciových trzích. Medvědím trhem lze obvykle označit situaci, kdy cenové ztráty indexu z posledního maxima překonají -20 %

Od doby, kdy před 13 lety dosáhla Velká recese svého dna, je index Nasdaq Composite $^NDX-0.1% závislý na technologiích prakticky nezastavitelný. Zatímco ikonický Dow Jones Industrial Average $^DJI+0.1% a široce založený S&P 500 $^GSPC+0.1% dosáhly od 9. března 2009, kdy dosáhly svého dna, příslušných zisků 398 % a 517 %, Nasdaq Composite $^NDX-0.1% utekl s celkovým nárůstem 909 %!

Během posledních čtyř měsíců však nadšení z vysoce růstových akcií, které více než deset let poháněly Nasdaq $^NDX-0.1% vzhůru, opadlo. K 8. březnu se index Nasdaq Composite $^NDX-0.1% oficiálně nacházel v medvědím trhu se ztrátou 20,3 % oproti svému historickému zavíracímu maximu.

I když tyto divoké výkyvy mohou být znervózňující, zejména pro novější investory, historie přesvědčivě ukázala, že nákupy během těchto poklesů jsou pro dlouhodobé investory chytrým krokem. To proto, že každý výrazný pokles na akciovém trhu je nakonec smazán býčí rally.

Níže uvádím tři růstové akcie, u kterých budete pravděpodobně litovat, že jste je nekoupili, když se Nasdaq propadá do teritoria medvědího trhu.

Upstart Holdings $UPST-4.5%

Společnost je téměř o 77% dole od svých ATH

První růstovou akcií, u které si budete potenciálně vyčítat, že jste ji nekoupili během medvědího trhu Nasdaq, je cloudová úvěrová platforma Upstart Holdings $UPST-4.5%.

Upstart $UPST-4.5% má za sebou divokou jízdu od začátku srpna. Akcie se za necelé tři měsíce téměř zečtyřnásobily na 400 dolarů a od dosažení historického maxima odepsaly necelých 80 %. Ačkoli byl tento růst pravděpodobně trochu velký, tento ústup přehlíží, jak transformativní by mohla být úvěrová platforma společnosti pro úvěrové instituce a spotřebitele.

Tradiční proces prověřování žádostí o půjčku je nákladný a časově náročný. Ale díky společnosti Upstart $UPST-4.5% obdrží přibližně dvě třetiny všech žadatelů o osobní půjčku odpověď okamžitě. Díky využití umělé inteligence (AI) a strojového učení je společnost Upstart $UPST-4.5% schopna rychle prověřit žadatele a ušetřit úvěrovým institucím čas i peníze. Platforma společnosti založená na umělé inteligenci navíc vede k tomu, že je schválena širší škála žadatelů - dokonce i těch s nízkým kreditním skóre.

Nedávné oslabení společnosti Upstart $UPST-4.5% pravděpodobně souvisí s očekáváním vyšších úrokových sazeb. Vzhledem k tomu, že inflace dosáhla v lednu 40letého maxima, nemá Federální rezervní systém jinou možnost než zvýšit úrokové sazby, aby inflaci potlačil. Panují obavy, že vyšší sazby by mohly snížit počet žadatelů o úvěr a zpomalit rychlý růst společnosti Upstart $UPST-4.5%.

Je však důležité si uvědomit, že 94 % příjmů společnosti ve čtvrtém čtvrtletí tvořily služby nebo poplatky. Společnost nemá žádnou úvěrovou expozici, a proto se nemusí obávat ztrát z úvěrů nebo prodlení s jejich splácením. A co víc, díky platformě společnosti, která šetří peníze úvěrovým institucím, je ještě větší pravděpodobnost, že se na Upstart $UPST-4.5% budou spoléhat, až se zvýší úrokové sazby a počet žadatelů o úvěr trochu prořídne.

Mějte na paměti, že osobní půjčky jsou pro společnost Upstart pouze odrazovým můstkem. Akvizice společnosti Prodigy Software v roce 2021 dává společnosti cestu k tomu, aby se se svou platformou pro půjčky s umělou inteligencí pustila na trh poskytování půjček na automobily. Dalším cílem poté pravděpodobně bude poskytování hypotečních úvěrů.

Vzhledem k tomu, že společnost Upstart podle prognózy zvýší své tržby v příštích pěti letech o 273 %, je nyní ideální čas využít této nedávné slevy.

Lovesac $LOVE+0.9%

Lovesac se propadla od konce roku 2021 o víc jak 50%

Další růstovou akcií, u které budete litovat, že jste ji nekoupili, když se Nasdaq dostal do teritoria medvědího trhu, je specializovaný maloobchodní prodejce nábytku Lovesac $LOVE+0.9%.

Obecně platí, že nábytkářské společnosti jsou vysoce cyklické, pomalu rostoucí a velmi závislé na návštěvnosti svých kamenných prodejen. Lovesac $LOVE+0.9% se pokouší postavit toto strnulé odvětví na hlavu dvěma jedinečnými způsoby.

Za prvé, Lovesac $LOVE+0.9% mění hru se svým nábytkem. Ekologie, inovace, novinky - tyto tři věci hrají důležitou roli v podnikání společnosti, které zatím funguje jelikož na trh přichází se stále lepšími inovacemi. Nebudu zde konkrétně rozebírat typy nábytku a vybavení, které nabízí ( to investorovi nic neřekne).

Druhým zdrojem odlišnosti společnosti Lovesac $LOVE+0.9% je její platforma pro vícekanálový prodej. Zatímco většinu obchodů s nábytkem značně omezovaly výluky v rámci COVID-19, Lovesac $LOVE+0.9% dokázal téměř polovinu svého ročního prodeje přesunout na internet. Společnost také využívala pop-up showroomy a opírala se o partnerství se značkovými prodejci, aby udržela nízké náklady na pronájem fyzických prostor. Jde o to, že režijní náklady společnosti Lovesac $LOVE+0.9% jsou podstatně nižší než u jiných obchodů s nábytkem, což vedlo k vynikajícím maržím a opakovaným ziskům.

Přestože akcie společnosti Lovesac $LOVE+0.9% v posledních dvou letech překonávaly očekávání Wall Street, klesly o téměř 60 % ze svého historického maxima. Vzhledem k tomu, že se očekává, že si společnost udrží dvouciferný růst tržeb i v příštích letech, a akcie jsou oceněny na pouhý 19násobek konsensu Wall Street pro zisky v příštím roce, je tedy nyní čas pro investory, aby se vrhli do hry.

Qorvo $QRVO+0.2% 

Qorvo je o necelých 40% dole od svých ATH

Třetí růstovou akcií, u které budete litovat, že jste ji nesehnali, když se Nasdaq dostal do teritoria medvědího trhu, je dodavatel radiofrekvenčních systémů Qorvo $QRVO+0.2%.

Velkým tématem, které by mělo výrazně zvýšit horní i dolní hranici hospodaření společnosti Qorvo $QRVO+0.2%, je probíhající zavádění bezdrátové infrastruktury 5G. Je to přibližně deset let, co se výrazně zvýšila rychlost bezdrátového stahování. Zavedení rychlosti stahování 5G by mělo přimět spotřebitele a podniky k několikaletému cyklu výměny zařízení.

Společnost Qorvo $QRVO+0.2% dodává řadu klíčových komponent používaných v chytrých telefonech příští generace s funkcí 5G. Patří mezi ně i iPhone od společnosti Apple $AAPL-1.1%, který v roce 2021 představoval přibližně 30 % prodejů společnosti Qorvo $QRVO+0.2%. Nedávno představený iPhone SE od společnosti Apple se schopností 5G je ve skutečnosti další příležitostí pro uplatnění čipů společnosti Qorvo $QRVO+0.2%.

Zjednodušeně řečeno, čím více smartphonů s podporou 5G bude vyrobeno, tím pravděpodobnější je, že si řešení společnosti Qorvo $QRVO+0.2% najdou cestu do těchto zařízení. Očekává se, že dodávky chytrých telefonů v USA vzrostou z 89,5 milionu kusů v roce 2021 na více než 153 milionů v polovině desetiletí.

Přestože řešení pro chytré telefony tvoří většinu příjmů společnosti Qorvo $QRVO+0.2%, není to jediný zdroj růstu společnosti. Dodává například řešení bezdrátové konektivity používaná ve vozidlech nové generace. Vzhledem k tomu, že novější vozidla jsou stále více závislá na technologiích a asistenčních funkcích pro řidiče, budou společnosti jako Qorvo $QRVO+0.2% využívány ve větší míře.

Qorvo $QRVO+0.2% představuje jeden z těch vzácných případů, kdy růstová akcie může být zároveň i akcií hodnotovou. Navzdory nízkému dvoucifernému růstu tržeb mohou investoři koupit akcie společnosti za méně než desetinásobek zisku, který Wall Street předpovídá pro fiskální rok 2023. To je neuvěřitelně nízká cena pro společnost, která je úzce spjata s růstem chytrých telefonů nové generace.

Závěr

Závěrem, co chci říct je, že i kdyby nastal medvědí trh tak není třeba panikařit. Nejlepší strategií. když všichni panikaří je nakupovat a zvětšovat své pozice, jelikož po medvědím trhu vždy následuje rallye. Mnoho investorů zbohatlo právě na tom, že neprodali a navýšili své pozice během bear marketu. Hlavní pointou je neprodávat. Tyto tři společnosti již zažívají krušné časy, to však nemění nic na tom, že se v pozdější době mohou opět zvednout.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 304 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Pro mě celkem neznáme firmy, (do teď) :D

Nelze znát všechny akcie 😀 Rozšiřování obzorů je také potřeba, Né vždy se oplatí na obranu nakupovat největší technologické tituly 😀

Ten $UPST-4.5% mě celkem zaujal :)

Společnost působí velmi zajímavě, celkově tyto 3 společnosti na první dojem nevypadají vůbec zle, co se týká zaměření a businessu. Analýza nám však o společnostech řekne víc.

Upstart je zajímavá společnost, doufám že čas ukáže, že je to i dobrá investice. Nakupoval sem někdy v červnu 2021 takže jsem plus minus na nule prozatím po korekci.

Nejvíc mě zaujalo, že $UPST-4.5%chce začít financovat i auta EV. To by mohla být velká příležitost, jelikož mnoho lidí nedosáhne hotovostí na takové auta od $TSLA-2.2% nebo jiných.

Jsem stejného názoru, neprodat. Sám Buffett uznal, že nejvíc vydělal v době paniky a medvědího trhu.

Přesně tak, držet a zvětšovat své pozice.

neprodávat, právě naopak by měl člověk během paniky nakupovat

Přesně tento názor zastává Buffett a mnoho dalších úspěšných investorů, kteří právě díky krizím vydělávají velké peníze.