S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

TOP spotřebitelské akcie, do kterých lze nyní investovat

Při nakupování jsou věci, které potřebujete a věci, které je většinou jen příjemné mít. Sektor spotřebitelských akcií patří do té druhé kategorie. Jsou to zboží a služby, za které lidé utrácejí peníze, když mají k dispozici trochu peněz navíc. A v tomto článku si ukážeme ty nejlepší z nich.

Market sektory

Můžeme sem také zařadit "consumer stocks" jako Walmart $WMT-1.5%, Pepsi $PEP-0.1%, Costco $COST-0.5% atd... ale zde se zaměříme spíše na společnosti jejichž produkty nejsou ke každodennímu životu úplně potřeba (nebo jsou - oblečení, ale neznačkové atd...) Níže se můžeme podívat na několik nejlepších akcií z oblasti spotřebního zboží, které stojí za zvážení a bližší pohled na tuto část akciového trhu.

  1. Nike
  2. Starbucks
  3. McDonald's 
  4. TJX Companies
  5. Disney

 

1. Nike $NKE-1.9% 

Společnost Nike si vybudovala dominantní postavení v oblasti sportovní obuvi a oblečení a již více než půl století inovuje sportovní vybavení. Síla obchodního modelu společnosti Nike vychází z využívání podpory známých osobností, které spojují úspěch známých sportovců s výrobky společnosti.

Nike

Podíl společnosti Nike na trhu se sportovní obuví, který se v poslední době odhaduje na 25 až 30 %, ji řadí daleko před mezinárodní konkurenty Adidas $ADDYY  a ASICS. Vzhledem k tomu, že se globální společnost vyrábějící sportovní oblečení snaží hrát větší roli v rychle se rozvíjejících oblastech, jako je Čína, je pro budoucí růst společnosti Nike obrovský prostor pro růst

Ačkoli COVID-19 ovlivnil podnikání společnosti Nike, urychlil také přechod společnosti na digitální a přímé kanály, což je klíčová součást strategie společnosti. Společnost Nike vybudovala silný digitální ekosystém kolem aplikací, jako je SNKRS a Nike Training Club, který do značné míry tlumí dopady krize. I když růst tržeb během pandemie byl pomalý, společnost Nike dosáhla solidních zisků.

 

2. Starbucks $SBUX+0.2% 

Tato kávová společnost se podílí na tom, jak většina světové populace začíná svůj den. Tím, že Starbucks představil americkým masám koncept evropských kaváren, využil touhy spotřebitelů dopřát si drobný luxus a jeho prémiové nápoje mají nyní věrné příznivce po celém světě.

Starbucks

Úspěch společnosti je vidět na srovnatelných prodejích, které v minulosti neustále rostly. Ačkoli během pandemie tyto tržby prudce poklesly, Starbucks se rychle zotavuje a v roce 2022 očekává růst.

Společnost Starbucks získala během krize podíl na trhu díky síle své značky, technologickým iniciativám a finanční flexibilitě, protože konkurenti, jako jsou nezávislé kavárny, měli problémy. Společnost má k prosinci více než 33 000 provozoven po celém světě a očekává, že do roku 2030 bude mít 55 000 provozoven, což naznačuje, že o příležitosti k růstu není nouze.

 

3. McDonald's $MCD-0.2% 

Společnost McDonald's urazila dlouhou cestu od svého největšího rozkvětu v polovině 20. století a tento kolos rychlého občerstvení se snaží držet krok s dobou. Díky inovacím, jako jsou digitální jídelní lístky, které se automaticky mění v průběhu dne, automatické kiosky pro objednávání, možnost objednávek online a přes mobil a možnost rozvozu, je McDonald's dostupnější než kdykoli předtím.

McDonald's 

Zároveň tento řetězec stále klade důraz na hodnotu, díky níž se k němu zákazníci vracejí, a jeho drive-thru mu pomohly přečkat pandemii lépe než mnoha jiným restauračním řetězcům. Vlastní také většinu nemovitostí, které zabírají jeho franšízové restaurace, což mu umožňuje vybírat nájemné, zatímco franšízanti vykonávají těžkou práci při provozování restaurací.

I v neustále se měnícím restauračním prostředí si McDonald's našel způsob, jak zůstat nejen relevantní, ale i moderní. Investoři si společnost McDonald's oblíbili také pro její konzistentní výplatu dividend. Od poloviny sedmdesátých let minulého století společnost každoročně zvyšuje výplatu dividend akcionářům, což z ní činí dividendového aristokrata

 

4. TJX Companies $TJX-0.8% 

Maloobchodní gigant TJX Companies zaznamenal úspěch v oblasti oděvů a domácích potřeb s obchodním modelem, který není snadné replikovat. Mateřská společnost značek TJ Maxx, Marshall's a Home Goods získává zlevněné značkové zboží prostřednictvím výprodejů, chyb výrobců a stornování objednávek a poté toto zboží prodává s 20% až 60% slevou.

TJX

Podnikání společnosti přináší v průběhu let vysoké ziskové marže a solidní růst a společnost plánuje rozšíření na více než 6 000 prodejen po celém světě, přičemž v současnosti jich má přibližně 4 500.

Přestože společnost TJX utrpěla během pandemie podobně jako ostatní diskrétní maloobchodní prodejci újmu, podařilo se jí v roce 2020 vytvořit nepatrný zisk. Společnost TJX obnovila svou dividendu s 13% nárůstem, což je další známka její důvěry v její zotavení.

 

5. Walt Disney $DIS-0.9% 

Společnost Disney, domácí značka v oblasti rodinné zábavy, je již po generace základem americké popkultury. Zábavní parky a animované filmy této společnosti jsou populární po celém světě. Dnes společnost vlastní také ABC, ESPN, Pixar, Marvel, Star Wars, většinový podíl ve společnosti Hulu a obrovské množství aktiv, která získala od společnosti Fox v rámci transakce z roku 2019.

Disney

Společnost Disney má řadu konkurenčních výhod, včetně bezkonkurenční zásoby duševního vlastnictví a setrvačníkového obchodního modelu, který umožňuje, aby se úspěšné filmy, jako je Frozen, přetavily do několika obchodních linií - například do atrakcí v zábavních parcích, hraček, spotřebních výrobků a dokonce i živé zábavy.

Společnost byla pandemií zasažena na více frontách - její zábavní parky byly uzavřeny nebo fungovaly v omezené kapacitě, kina se odmlčela a živé sportovní přenosy byly dokonce na několik měsíců zrušeny. Společnost však našla vítěze ve své streamovací službě Disney+, která byla spuštěna v roce 2019 a nyní má více než 100 milionů předplatitelů. Společnost Disney dokonce restrukturalizovala svůj zábavní byznys tak, aby se streamovací služba Disney+ stala jejím ústředním bodem.

Vzhledem k rychlému oživení ekonomiky bude společnost Disney pravděpodobně patřit k vítězům tohoto oživení. Její segment parků a letovisek má dobrou pozici k tomu, aby profitoval z prudce rostoucích meziročních tržeb, a dokonce by mohl zaznamenat rekordní návštěvnost díky odložené poptávce.

 

Dle mého názoru, tu spotřebitelské společnosti budou neustále a toto je výběr jedněch z největších, které si nedokáži představit, že skončí. Osobně bych se nebál některé společnosti ze spotřebitelského sektoru zařadit do portfolia

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @semen33 má karmu 2 a je členem této skupiny od 14/02/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Z těchto společností vidím potenciál v $MCD-0.2% a $DIS-0.9%. Takový $NKE-1.9% mi přijde nezajímavý, jelikož mě společnost nemá čím překvapit. Je to dlouholetá zaběhlá společnost, ale nějaké velké zhodnocení bych nečekal, totéž platí i pro $SBUX+0.2%.

Určitě souhlasím.

Tyto společnosti tu prostě budou a věřím, že porostou

také v to doufám