S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Akcie Amazonu jsou výrazně podhodnocené, tento silný gigant vytváří příležitost pro dlouhodobé investory

Mnoho signálů naznačuje, že Amazon $AMZN+3.2% je právě nyní podhodnocený a je tedy skvělou příležitostí k nákupu nových pozic. Dnes vám představím, proč si myslím, že hodnota společnosti půjde rapidně nahoru. Mnoho investorů vidí tuto mašinu na peníze, jako předraženou, realita může být naprosto odlišná.

Aktuální cena akcií se pohybuje okolo 3 144$, z určitého pohledu to není příliš, když se zaměříme do budoucna

Když akcie Amazonu (NASDAQ: $AMZN+3.2%) oznámily 10. března 2022 rozdělení akcií v poměru 20:1, mohlo to znamenat, že nás čeká zlověstný výprodej. Akcie $AMZN+3.2% se poprvé rozdělily v roce 1999. O rok později přišli technologičtí investoři o peníze po nechvalně proslulém krachu dot-com bubliny v roce 2000.

Když pomineme zlověstná znamení, Amazon $AMZN+3.2% se dostává do negativního zpravodajství. Pozastavení jejího podnikání v Rusku poškodí výsledky. Přesto jsou cloudové služby Amazonu AWS silným rostoucím aktivem, které investoři přehlížejí.

Rozdělení akcií zvedá společnost $AMZN+3.2%

Od příchozí zprávy o splitu akcií v poměru 20:1 se společnost zvedá o 7%

Po poklesu pod 2 800 USD akcie Amazonu na grafu naznačily býčí cenu podpory "dvojitého dna". Kupující po oznámení rozdělení akcií poslali akcie k 20dennímu jednoduchému klouzavému průměru.

Proč by mělo mít rozdělení akcií význam?

S 509 miliony akcií v oběhu a čtyřcifernou cenou akcií zvýší rozdělení dostupnost společnosti Amazon $AMZN+3.2% pro drobné investory. Zvýší také její likviditu. Vyšší denní objem obchodů by měl zvýšit počet individuálních investorů, kteří akcie drží. Přesto, stejně jako rozkrojením koláče na 20 kusů nevznikne větší koláč, nezískají stávající akcionáři více ničeho. Zde se jedná hlavně o špatný přístup z pohledu zpětného odkupu akcií od společnosti.

Negativní zprávy, které mohou opět cenu akcií snížit

Dne 4. února 2022 společnost Amazon vykázala neuvěřitelně působivý zisk na akcii ve výši 27,75 USD. Problém s překonáním Wall Streetem očekávaného zisku na akcii ve výši 3,77 USD spočívá ve výpočtu čistého zisku společnosti Amazon $AMZN+3.2%. Ten zahrnoval zisk ve výši 11,3 miliardy dolarů před zdaněním z podílu ve společnosti Rivian (NASDAQ: $RIVN+6.7%). Akcie $RIVN+6.7% se na začátku roku 2022 obchodovaly za více než 100 USD. Poté, co zveřejnila slabé dodávky elektromobilů a snížila odhad produkce, skončily akcie minulý týden na hodnotě kolem 38 USD.

1. Společnost Rivian $RIVN+6.7% potáhne akcie Amazonu dolů

Společnost Rivian $RIVN+6.7%, která dodává elektromobily pro Amazon $AMZN+3.2%, vykázala tržby ve výši pouhých 54 milionů USD a v posledním čtvrtletí prodělala 2,43 USD na akcii. Pro rok 2022 předpovídá výrobu pouhých 25 000 vozidel. Kapitálové výdaje dosáhnou 2,6 miliardy dolarů.

Trhy nemají náladu kupovat růstové společnosti, které ročně prodělávají miliardy dolarů. Společnosti Rivian $RIVN+6.7% brzy dojde hotovost, kterou získala z primární nabídky akcií. Během několika čtvrtletí očekávejte, že bývalý vysoce prosperující podnik prodá své akcie. To bude mít vážný dopad na cenu akcií společnosti $RIVN+6.7%. Společnost Amazon $AMZN+3.2% drží přibližně 160 milionů akcií společnosti Rivian $RIVN+6.7%.

2. Pozastavení dodávek v Rusku

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu společnost Amazon $AMZN+3.2% 8. března 2022 oznámila, že v regionu podnikne další kroky. Pozastavila dodávky maloobchodních produktů zákazníkům v Rusku i Bělorusku. Kromě toho nebude přidávat nové zákazníky AWS a prodejce třetích stran Amazon $AMZN+3.2% z těchto dvou zemí. Zákazníci v Rusku již nebudou mít přístup k službě Prime Video.

Společnost Amazon $AMZN+3.2% může z pozastavení prodeje vytěžit jen málo. Běžného ruského občana se totiž přímo netýká.

Investoři se nemusí obávat ztracených obchodů. V letech 2014 až 2021 rostly čisté tržby společnosti Amazon $AMZN+3.2% převážně ve Spojených státech. V letech 2019-2021 rychle rostly také jeho tržby ve Spojeném království a Německu. Tyto země patří mezi západní státy, které se jednotně staví proti ruské invazi na Ukrajinu.

Spravedlivá hodnota akcií nevydrží příliš dlouho

Investoři mohou sestavit model pětiletého růstu peněžních toků na výstupu, aby odhadli reálnou hodnotu společnosti Amazon $AMZN+3.2%. Stanovte diskontní hodnotu 8 % v očekávání, že Federální rezervní systém letos nejméně pětkrát zvýší sazby.

Pokud tedy zahrneme všechny pro a proti, tak společnost $AMZN+3.2%, která se obchodovala mezi 2 800-3 140$ byla stále ještě přijatelnou koupí. Protože díky výpočtům hodnoty akcie by měla společnost bez problému dosáhnout hranice až 4 000$ za kus akcie.

Při očekávání silného růstu AWS společnosti Amazon $AMZN+3.2%, který kompenzuje stagnující tržby z elektronického obchodování, předpokládejte trvalou míru růstu ve výši 1,5 %.

Konečná hodnota společnosti vypadá podhodnoceně

Zde si uvedeme, proč je společnost podhodnocená

Výše uvedené hodnoty příjmů naznačují, že společnost Amazon $AMZN+3.2% má hodnotu přibližně 3 300 USD. Reálná hodnota Amazonu $AMZN+3.2% vzroste, pokud centrální banka neprovede agresivní cyklus zpřísňování sazeb. Pokud by ekonomika nadále rychle rostla, tak se zvýší objem prodejů společnosti Amazon $AMZN+3.2% v oblasti elektronického obchodování.

Průměrně P/E Amazonu $AMZN+3.2% za posledních 12 let je vysoko nad 100. Jakýkoli investor, kterému někdo sdělí, že chce investovat do společnosti s P/E nad 100 by si pouze zaklepal na čelo.

Aktuální P/E je okolo 50, což je stále dost, když si to srovnáme s dalšími obry na trhu jako je $AAPL+2.2% , $GOOG+1.7% nebo $MSFT+0.7%, které mají P/E mezi 20-30.

Přesto to není zase tak moc, pokud se na společnost díváme takto:

  • Záporná marže, která vzniká hlavně skrz rozvíjení působnosti v Indii a zbytku světa
  • Amazon minulý rok investoval 13 miliard na rozvoj do Amazon Prime, která slouží jako streamovací služba, od které můžeme očekávat rapidní nárůst v oblasti zisků
  • Agresivní investice pro rozvoj, zrychlení dodání zásilek 

Co z toho vyplývá? Vysoké výdaje směrem do budoucna, které aktuálně společnost brzdí, avšak v horizontu několika let bude tento přístup odměněn. Pro zajímavost, pokud by tyto investice Amazon nedělal, tak má P/E  okolo 20.

Do budoucna:

  • Amazon by mohl vyplácet dividendu
  • Vysoké investice se přemění v zisky
  • Split akcií přiláká nové investory a přínos peněz společnosti
  • Měl by proběhnout i zpětný odkup akcií, kterým by se měli odměnit investoři

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 337 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

V ten zpětný odkup a dividendu doufám směrem do budoucna, vysoké výdaje jsou doopravdy aktuálně brzdou. Nebude to ale na dlouho, hlavně doufám, že se zbaví Rivianu dokud to jde.

O $RIVN+6.7% jsem dělal článek den zpátky, kde rozebírám právě další rizika, které mohou zapříčinit prohloubení krize společnosti.

Mnoho investorů právě díky vysokému P/E a 4 ciferné hodnotě akcie ihned odstupuje od giganta s domněnkou, že je už nahoře a předražený, tento pohled na Amazon dodává určité spekulace právě pro tyto investory.

Pokud by se investor řídil pouze P/E ratio, tak $AMZN+3.2% nekoupí v žádném případě.

Já situace, kdy cena kolísala využil a vytvořil sem pozice. Přestože je cena jaké je, tak dojde ke splitu... Vysoké výdaje budou brzy přeměněny na zisky, které vyženou cenu na další ATH😁

Také jsem přikupoval, nešlo odolat té ceně😅