S&P 500 ^GSPC
5,149.42
+0.63%
Tesla TSLA
$173.88
+6.31%
Alphabet GOOG
$148.48
+4.44%
Meta META
$496.98
+2.66%
Nvidia NVDA
$884.55
+0.70%
Apple AAPL
$173.72
+0.64%
Microsoft MSFT
$417.32
+0.22%
Amazon AMZN
$174.48
+0.03%

Centrální banky nás ženou do záhuby, říká největší světový správce aktiv BlackRock

Dominik Petrnoušek
29. 1. 2023
4 min read

Na příchodu recese se shodnou jak investoři, tak odborníci i političtí představitelé. Není podle nich otázkou zda, ale kdy a jak. A s poněkud znepokojivou zprávou přichází největší světový správce aktiv BlackRock.

Společnost BlackRock je největším světovým správcem aktiv

Mnozí odborníci již bijí na poplach, pokud jde o ekonomiku USA. Ještě radikálnější varování má ale společnost BlackRock - největší světový správce aktiv. Předpovídá totiž recesi, která nemá obdoby.

"Recese je velice pravděpodobná, protože centrální banky se předhánějí ve snaze zkrotit inflaci," píše tým stratégů společnosti BlackRock ve svém globálním výhledu na rok 2023. A mají jim to za zlé. Domnívají se totiž, že ve skutečnost centrální banky záměrně způsobují recesi přílišným zpřísněním politiky ve snaze dostat cenovou hladinu pod kontrolu.

Inflace se na první pohled snižuje. Může ale jít o falešný signál. Zdroj

V minulosti, když se ekonomika dostala do útlumu, Fed obvykle zasáhl, aby pomohl. Vzhledem k příčině této předpokládané recese však podle společnosti BlackRock nemůžeme s centrální bankou počítat.

"Centrální bankéři tentokrát nepřijedou na pomoc, když růst zpomalí."

A to nevěstí nic dobrého pro akcie. Index S&P 500 se v roce 2022 propadl o téměř 20 %, ale společnost BlackRock se domnívá, že ocenění akcií ještě neodráží škody, které nás čekají.

Pokud se ukáže, že tato recese bude jiná než ty předchozí, možná je čas poohlédnout se po netradičních způsobech, jak se proti ní zajistit. Zde jsou tři aktiva, která stojí za zvážení.

https://www.youtube.com/watch?v=EhyOQ0QMINg

A co BlackRock doporučuje?

Primárně se zamyslet nad tím, co tvrdí a hrát podle pravidel, které by tato situace mohla přinést. Společnost to rozdělila na 3 body.

Započítání škod. BR si ale myslí, že v roce 2023 přijde zlom, kdy se situace zlepší
Vyšší výnosy považují za dárek investorům, kteří dlouho neměli příjmy z dluhopisů.
Zvyknout si na dlouhodobě vyšší inflaci, která bude způsobena hned několika dlouhodobými vlivy.

Jaké sektory či aktiva si můžou v takové situaci vést dobře? 

Vyšší úrokové sazby mohou ochladit ekonomiku, když je příliš rozjetá. Ekonomika však příliš rozjetá není a společnost BlackRock vidí, že zvyšování sazeb tlačí ekonomiku do recese. A v takové situaci se většinou daří tomu nejzákladnějšímu - spotřebnímu zboží. Základní spotřební zboží jsou základní produkty, jako jsou potraviny a nápoje, domácí potřeby a hygienické výrobky.

Tyto věci potřebujeme bez ohledu na to, jak se daří ekonomice nebo jaké jsou sazby federálních fondů. Gucci kabelku si člověk v krizi odpustí, mýdlo a jídlo ne.

Když inflace zvyšuje vstupní náklady, společnosti vyrábějící základní spotřební zboží - zejména ty, které mají na trhu pevnou pozici - jsou schopny tyto vyšší náklady přenést na spotřebitele. Typickým příkladem takové dominantní pozice může být třeba starý známý $PG+0.1%.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.