S&P 500 ^GSPC
5,012.93
-0.18%
Tesla TSLA
$150.75
-3.02%
Meta META
$504.69
+2.13%
Microsoft MSFT
$407.12
-1.15%
Amazon AMZN
$179.52
-0.97%
Apple AAPL
$166.88
-0.67%
Nvidia NVDA
$845.51
+0.61%
Alphabet GOOG
$157.81
+0.59%

Známý investor Peter Schiff věří, že tyto 2 akcie budou skvělou obranou proti dluhové krizi

Martin Bartkovský
29. 1. 2023
9 min read

Situace ve spojených státech není vůbec příjemná. Po vysokých cenách komodit, vysoké inflaci, a vysokých úrokových sazbách, které ještě letos porostou, tak se přidává problém s dluhem USA. Jak se tedy na tento rok a potencionálně na nový problém připravit? Dnes se podíváme na 2 akcie, kterým důvěřuje známý americký burzovní makléř Peter Schiff.

V jednom z předchozích článků jsme se bavili na téma, kdy USA hrozí dosažení dluhového stropu. Známý americký burzovní makléř nyní řekl že se jedná o největší Ponziho schéma na světě. Proč zrovna Ponziho schéma? Ono to v podstatě připomíná toto schéma, kdy vláda stále zvyšuje dluhový strop, aby si mohla půjčovat od nových věřitelů, a těmito novými půjčkami splácela své staré závazky. Teď už ale dost k dluhové situaci v USA. Pojďme se podívat, kterým akciím v takovéto situaci Peter Schiff věří.

British American Tobbaco $BTI+0.5% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Podle Petera Schiffa jsou nejúčinnější dividendové akcie, které v případě recese poskytnou investorům dividendový příjem do portfolia. Jednou z nich je právě British American Tobbaco (BTI). Je to druhá největší pozice ve fondu Euro Pacific, který řídí právě Peter Schiff.

British American Tobbaco je světová společnost s více než 200letou historií. Je jedním z největších výrobců tabákových výrobků na světě. Společnost vyrábí a distribuuje cigarety, doutníky, elektronické cigarety a další tabákové výrobky pod značkami jako Dunhill, Lucky Strike a Pall Mall. Společnost také nabízí služby v oblasti tabákového průmyslu, jako jsou konzultace ohledně tabákové legislativy a regulací.

Populace světa v posledních desetiletích má tendenci snižovat spotřebu tabákových výrobků, vlivem kampaní na zvyšování povědomí o škodlivosti kouření a zvyšující se regulace v různých zemích. To se projevuje ve stagnujícím nebo klesajícím prodeji tabákových výrobků. Společnost se snaží bojovat s tímto trendem například rozvojem alternativních produktů jako jsou například elektronické cigarety nebo heat not burn produkty, a podle růstu tržeb se jim to daří.

Tržby společnosti za posledních 5 let rostly průměrně o zhruba 6 % ročně. Čistý zisk od roku 2018 víceméně stagnuje, kdy v roce 2018 došlo k razantnímu poklesu, kdy čistý zisk klesl o více než 80 %. Zisk před úroky, zdaněním, a odpisy rostl za posledních 5 let průměrně o zhruba 10 %. Od této společnosti se nedá víceméně už očekávat žádný velký růst. Na druhou stranu má společnost poměrně dobře předvídatelné výsledky. To díky tomu, že zákazníci její produkty kupují pravidelně.

Toto podnikáni měl v minulosti v oblibě dokonce i samotný Warren Buffett, který v roce 1987 prohlásil.

Řeknu vám, proč mám rád obchod s cigaretami. Jejich výroba stojí penny. Prodáte je za dolar. Je to návykové. A je tu fantastická věrnost značce.

Jak jsem psal výše. Samozřejmě v tuto chvíli je situace jiná, a i sám Buffett změnil na tabákový průmysl názor. Společnosti ale stále vyvíjejí nové produkty, které jsou méně zdraví škodlivé. Tyto produkty jsou taktéž návykové, a proto si je lidé budou kupovat i během všech období.

Podle rozvahy vykazuje společnost poměrně slušnou dlouhodobou finanční stabilitu. Kdy jmění společnosti je přibližně dvakrát větší než samotný dlouhodobý dluh. Hodnota aktiv očištěných o pasiva mi vychází zhruba kolem 30 USD na akcii, takže by se v tuto chvíli dalo říct, že se společnost pohybuje blízko hodnoty svých aktiv.

Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních 5 let průměrně o zhruba 18 % ročně. Společnosti se za posledních 5 let daří redukovat své kapitálové výdaje, což má samozřejmě i pozitivní dopad na růst volného cashflow, které za posledních 5 let rostlo průměrně o zhruba 24 % ročně.

Proč tuto společnost mají investoři rádi, a nakupují ji? A proč ji má rád i Peter Schiff? Je to kvůli její štědré dividendě. Společnost aktuálně nabízí dividendový výnos ve výši skoro 10 %. Tato štědrá dividenda je velmi dobře krytá z volného cashflow.

Zkrátka zde máme společnost, která má stabilní základnu zákazníků, kteří jsou věrni produktům společnosti, což ze společnosti dělá poměrně předvídatelnou společnost. Je pravda, že je tento sektor pod tlakem v rámci boje proti tabákovým výrobkům, ale společnost prozatím vždy našla odpověď. Takže pokud hledáte nudnou a předvídatelnou společnost, která nabízí štědrou dividendu, tak zvažte právě $BTI+0.5% .

Nutrien $NTR+0.7% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let

Další sektor, který bude podle Petera Schiffa odolný vůči potenciálním problémům, je sektor zemědělství. Zde se Peter nezaměřuje na zemědělství jako takové, ani na zemědělskou půdu, ale na vstupy, které zemědělci potřebují k pěstování plodin.

Konkrétně se podíváme na 3 nevětšího výrobce dusíkových hnojiv na světě.  Jedná se zde o další defenzivní volbu. Protože ať se stane cokoliv, tak lidé musí jíst, aby lidé mohli jíst tak tu musí být někdo, kdo jídlo vyrobí, a aby se jídlo mohlo vůbec vyrobit, musí tu být někdo, kdy vypěstuje potřebné suroviny na výrobu. No a aby někdo mohl vypěstovat tyto suroviny, plodiny atd. tak potřebuje zase někoho, kdo mu dodá potřebné vstupy pro vypěstování, a tím někým je právě společnost Nutrien $NTR+0.7% .

Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o 97 % ročně. Co se týče čistého zisku, tak ten za posledních 5 let rostl průměrně o zhruba 375 % ročně. Je tu ale jeden háček. V roce 2021 došlo k rekordnímu nárustu zisků o více jak 500 %, což zkresluje průměrný roční růst za posledních 5 let. Zisk před úroky, zdaněním, a odpisy rostl za posledních 5 let průměrně o zhruba 87 %. I zde ale tento průměr ovlivnil rok 2021, kde se společnosti velmi dobře dařilo.

Co se týče finanční stability, tak společnost je na tom velmi dobře. Jmění společnosti je skoro více než třikrát větší, než je dlouhodobý dluh společnosti. Hodnota aktiv očištěných o pasiva zde vychází na zhruba 55 USD.

Provozní cashflow společnosti za posledních 5 let rostlo průměrně o zhruba 40 % ročně. Společnost za posledních 5 let navyšovala své kapitálové výdaje, ale vypadá to, že se společnosti tyto výdaje daří držet na uzdě, a i přes toto zvyšování, rostlo volné cashflow společnosti za posledních 5 let průměrně o zhruba 54 % ročně, s tím že k největšímu nárůstu volného cashflow došlo v roce 2019.

Tato společnost už z hlediska dividendy nevypadá tak skvěle jako BTI, protože aktuálně nabízí dividendový výnos 3,22 %, která je ale dostatečně kryta z volného cashflow, a je zde i prostor pro růst dividendy. Tím pádem se můžeme v budoucnu dočkat zajímavějších dividendových výnosů.

Máme tu tedy další společnost, která působí ve velmi defenzivním sektoru, který prakticky musí fungovat za každé situace. Tím pádem na něj nemají aktuální tlaky takové působení jako na ostatní společnosti. Jak jsem psal již výše zkrátka všichni musíme jíst.

Závěr

Osobně mi tyto dvě společnosti z portfolia Petera Schiffa dávají velký smysl jako obrana proti problémům, se kterými se ekonomika aktuálně potýká. Obě společnosti totiž dokážou přenést růst vstupů na své zákazníky, a tím zmírnit dopad inflace na své podnikání. Zároveň i obě společnosti budou investorům generovat příjem formou dividend do jejich portfolií. Jediné, co by mohlo mít na společnosti vliv, tak jsou vysoké úrokové sazby, ale nepředpokládám zde, že by tyto společnosti měli v plánu nějak masivně investovat do své expanze.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://finance.yahoo.com/news/world-largest-ponzi-scheme-peter-150000344.html

https://www.marketwatch.com/investing/stock/ntr?mod=mw_quote_tab

https://www.marketwatch.com/investing/stock/bti?mod=search_symbol

https://finviz.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

https://www.investopedia.com/articles/stocks/08/buffett-best-buys.asp

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.