S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Tohle Buffett dobře věděl: 2 informace, které vás přesvědčí k nákupu Occidental Petroleum

Investoři si všímají nákupů akcií Warrena Buffetta, ale v posledních několika letech byly tyto nákupy poměrně nevýrazné. Přesto věštec z Omahy nedávno zaujal velmi rozsáhlými a agresivními nákupy ropné společnosti Occidental Petroleum $OXY+0.1%. Dnes vám představím dva důvody, které bral v potaz i Buffett před investicí a přesvědčily ho o tom, že je tato investice správná. Přesvědčí tyto důvody k investici i vás?

Společnost $OXY+0.1% zažívá velmi dobrou jízdu, kdy si za poslední měsíc připisuje nárůst až o 59%

Není pochyb o tom, že Occidental $OXY+0.1% získává většinu svých příjmů z ropy a zemního plynu. Occidental $OXY+0.1%  však není jen sázkou na vyšší ceny ropy. Zde je několik věcí, které o Buffettově novém holdingu možná nevíte.

Jeho chemický segment je také hrou na trh s bydlením

Společnost Occidental $OXY+0.1% je diverzifikovaná nejen z hlediska svých ropných a plynových pánví v Severní Americe a na Blízkém východě, ale má také významné aktivity v oblasti výroby chemikálií. OxyChem, jak se tento segment nazývá, dosáhl v loňském roce významných zisků, které byly nejvyšší za posledních 30 let. V roce 2021 vygeneroval segment OxyChem provozní zisk ve výši 1,54 miliardy dolarů, který tvořil 26 % celkového zisku segmentu $OXY+0.1% před započtením úroků a režijních nákladů společnosti.

Společnost OxyChem vyrábí různé chemikálie, ale největší produkci tvoří polyvinylchlorid (PVC), který se používá k výrobě plastových potrubí v bytových a stavebních materiálech. Další výrobky poskytují suroviny pro výrobu různých mýdel, čisticích a dezinfekčních prostředků a pro další použití. Společnost Occidental $OXY+0.1% tedy nyní těží nejen z omezených dodávek ropy, ale také z rostoucích cen PVC a těží z příznivého zadního větru na trhu s bydlením, který je velmi poddimenzovaný.

Obchod s chemikáliemi je ziskový rok co rok, i když rok od roku kolísá. To z něj dělá pro společnost skvělý stabilizátor v případě možného poklesu trhu s ropou. Ačkoli k tomu máme dnes daleko, protože Buffett se dívá na dlouhodobý horizont svých podílů, je OxyChem skvělým doplňkovým aktivem.

$OXY+0.1% naprosto odpovídá parametrům Buffetta, nespoléhá se pouze na jeden zdroj příjmů a tudíž je zde rozsáhlá diverzifikace při možném výpadku jednoho z příjmů

Occidental je lídrem v technologii zachycování uhlíku

Nyní, když Occidental $OXY+0.1% dává do pořádku rozvahu, protože zisky z ropy se začínají zvyšovat, zvyšuje vedení společnosti investice do svého portfolia nízkouhlíkových podniků. To se skládá především z technologie zachycování uhlíku, kterou Occidental $OXY+0.1% vyvíjí.

Technologie zachycování uhlíku by v případě komerčního úspěchu mohla změnit pravidla hry a umožnit světu dekarbonizaci při současném spalování fosilních paliv. Ačkoli je tato technologie v pozdní fázi vývoje, společnost Occidental $OXY+0.1% má v této oblasti zkušenosti, protože používá vstřikování uhlíku ve svých procesech zvýšené těžby ropy (EOR).

Ve své nedávné prezentaci zisků společnost Occidental $OXY+0.1% prozradila plány a harmonogram výstavby svého prvního zařízení na přímé zachycování oxidu uhličitého ve vzduchu, které bude ročně odebírat milion tun oxidu uhličitého ze vzduchu a zachycovat jej. Výstavba zařízení, které bude realizováno prostřednictvím developerské společnosti Occidental 1PointFive, by měla být zahájena v druhé polovině roku 2022 a do provozu by mělo být uvedeno v roce 2024.

Pokud se to podaří, mohlo by se zachycování uhlíku stát pro Occidental $OXY+0.1% významným obchodem, protože svět se snaží zabránit globálnímu oteplování.

Jak velká bude Buffettova sázka na $OXY+0.1%?

Po Buffettově nákupní horečce v posledních několika týdnech vlastní Berkshire Hathaway $BRK-B+0.5% více než 13 % akcií Occidental $OXY+0.1%

Jistě, nyní je vhodná doba pro hru na Occidental $OXY+0.1% jako pákovou sázku na vyšší ceny ropy. Vedení společnosti tvrdí, že každý nárůst cen ropy o 1 USD za barel vynese ročně 225 milionů USD. V roce 2021 Occidental $OXY+0.1% realizoval jen 66,14 dolaru za barel ropy a jeho ropné a plynové operace vygenerovaly 4,1 miliardy dolarů provozního zisku.

Při současných cenách ropy vyšších o více než 40 dolarů má Occidental $OXY+0.1% potenciál generovat 9 miliard dolarů dodatečného zisku za předpokladu, že společnost dosáhne v průměru 106 dolarů za barel po celý rok.

I když je to příjemný krátkodobý impuls, Buffett si Occidental $OXY+0.1% pravděpodobně vybral jako hru na ceny ropy i jako závazek k budoucnosti s nižšími emisemi uhlíku, a to prostřednictvím svého segmentu nízkouhlíkových podniků. A chemický segment také dává společnosti schopnost přečkat pokles trhu s ropou, pokud by k němu došlo.

S rezervou proti poklesu cen chemických látek, krátkodobým nárůstem zisku díky rostoucím cenám ropy a plynu a dlouhodobým potenciálem technologie zachycování uhlíku není divu, že Buffett považuje Occidental $OXY+0.1%  za ropnou společnost s trvalou silou.

Závěr

Dnešní rozbor společnosti není ani tak o číslech, jako o tom dozvědět se podrobněji, zda má tato investice smysl pro běžného investora. Pokud právě čtete tento článek, tak vidíte jak veliké možnosti má tato společnost, proto ji hodnotím velmi kladně a nebál bych se investic do této dlouhodobé sázky, která ještě dost dobrá čísla pro investory přinese. Samozřejmě můžete tvrdit, že je pozdě a akcie už je nadhodnocená. Ale jednoduše řečeno: Nečasujte trh. U dlouhodobých investic nemůžete čekat na ten správný moment a $OXY+0.1% nám dokazuje, že bude mít z čeho získávat další velké peníze i potom, co se ceny ropy a komodit usadí zase do norem. Společnost je hodně dobře diverzifikovaná a z aktuální situace, kdy ropa jde jen nahoru vytěží dokonce roku x miliard, které bude moci použít pro další rozvoj svých chemických a dalších prvků.

  • Investujete do této společnosti?
  • Přesvědčil vás nějaký z argumentů pro nákup této slibné společnosti ?
  • Máte rádi společnosti, které nejsou závislé jen na jednom zdroji podnikání?

 

Upozorňuji, že nikoho tímto nenabádám k investici do této společnosti. Pokud chcete investovat do této akcie, tak ji nejdříve podrobte důkladné analýze.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 381 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

O této společnosti jsem nikdy neslyšel

Rozhodně doporučuji si zjistit více, máme více článků o této společnosti. Jinak tato společnost si v posledním roce připsala skoro 26 miliard na celkových tržbách, takže nejmenší a úplně neznámá nebude😄

Super společnost, díky za rozšíření obzorů ohledně oxy

Ty CO2 je zajímavý. Vzhledem k aktuálním tlakům na ekologii a celého Green Dealu by to mohlo znamenat pro společnost obrovský potenciál

Celkově mít část společnosti zabývající se ropou, chemií a pvc výrobky a nakonec CO2 část je dost dobrý rozsah a diverzifikace pro budoucnost. Ikdyby každý rok prosperovala jen jedna část z toho odvětví, tak má společnost stále stabilní růst a mnoho peněz k dispozici. Za mě skvělá akcie.

Musím se přiznat, před Buffettem jsem o této společnosti moc nevěděl. Díky vám a hlavně jemu se dozvídám o společnosti zajímavé věci a opravdu přemýšlím nad investicí.