S&P 500 ^GSPC
5,038.64
+0.33%
Tesla TSLA
$151.16
-2.76%
Meta META
$507.80
+2.76%
Nvidia NVDA
$847.84
+0.89%
Microsoft MSFT
$408.37
-0.84%
Alphabet GOOG
$157.47
+0.38%
Amazon AMZN
$181.38
+0.06%
Apple AAPL
$168.00
+0.00%

Nejlepší akciové tituly, které budou profitovat i v době největší krize a medvědího trhu

Vzhledem k tomu, že se akciový trh pohybuje v oblasti tržních korekcí, investoři se obávají, kam by trh mohl směřovat. Většina investorů sice fandí býčímu trhu, ale tržní korekce a medvědí trhy jsou přirozenou součástí tržního cyklu a není třeba se jich nutně obávat. Cílem tohoto článku nebude strašit investory ohledně pádu trhu nebo přechodu na medvědí trh, půjde mi o to představit vám akciové tituly, které mohou profitovat v případě, že tato situace nastane.

Akcie byly minulý týden ve velmi dobré náladě, kdy si investoři připsali desítky %. Tato situace ovšem neříká o trhu vůbec nic, stále se tak můžeme vrátit rychle zpět na pokraj medvědího trhu.

Cílem je spíše mít strategickou expozici vůči vysoce kvalitním akciím, které mohou odolat tlaku trhu a dokonce poskytnout zajištění proti akciím, jejichž výkonnost nemusí být příznivá. Zde se blíže podíváme na to, proč jsou American Tower $AMT-0.3% a Prologis $PLD-1.6% dvě akcie, které je vhodné vlastnit v době medvědího trhu.

American Tower $AMT-0.3% 

Společnost se pomalu dere na vrchol, který zažívala půl roku zpátky, překážkou je pro ni velmi volatilní trh.

Datová a komunikační infrastruktura se stává stále důležitějším aspektem našeho života, protože jsme stále více závislí na virtuálních technologiích, bezdrátových řešeních a cloudových službách. Investoři se mohou obrátit na REIT (realitní investiční fondy) datových center, které poskytují expozici vůči této rostoucí potřebě bezpečného ukládání a zpracování dat.

Společnost American Tower $AMT-0.3%  nabízí investorům expozici vůči komunikační infrastruktuře i řešením pro ukládání dat v datových centrech. Nemluvě o tom, že je druhým největším REIT podle tržní kapitalizace a největším provozovatelem komunikačních věží a komunikační infrastruktury na světě, který má více než 220 000 objektů a řadí se tak do vyšší ligy než ostatní.

Někteří investoři se obávají o dlouhodobé růstové vyhlídky společnosti American Tower $AMT-0.3%. Koneckonců, být obrovský znamená výzvu, pokud jde o růst, ale pokračující zavádění 5G technologie a expanze na mezinárodních trzích pomáhá zvyšovat výkonnost společnosti.

  • V roce 2021 se tržby zvýšily o 16,4 %
  • Čistý provozní zisk vyskočil o 51 %
  • Zisk na akcii vzrostl o 15,4 %

Nyní má společnost příležitost k dalšímu růstu poté, co do svého portfolia v roce 2021 přidá 33 datových center. To zahrnuje transakci s CoreSite $COR-0.2% a další akvizice, které společnost stály celkem 20,8 miliardy USD. 

Jediné mínus vidím zde:

Poměr jejího dluhu k zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) je 6,8.

Průměr v tomto odvětví je okolo 5.

Vzhledem k nedávným akvizicím by dluh měl přinést znatelný nárůst tržeb a není velkým důvodem k obavám. Takže v konečném důsledku to nebude až takové mínus, jelikož jde o budoucí prosperitu společnosti.

Prologis $PLD-1.6% 

Společnost se dokonale brání vůči enormní volatilitě, která začala počátkem roku. Ztráta na akcii je pouhých 5% od začátku roku 2022.

Průmyslové nemovitosti jsou v současnosti jedním z nejžhavějších sektorů komerčních nemovitostí, který v roce 2021 dosáhl rekordní úrovně poptávky, dodávek a růstu nájemného.

Tomuto tvrzení napomáhá jednoduchá statistika, která odhalila, že ve 4Q 2021 byla průměrná míra neobsazenosti průmyslových prostor 3,2 %, což je nové minimum, přičemž na některých trzích byla míra neobsazenosti nižší než 2 %.   

Nedostatečná nabídka a divoká poptávka je z velké části způsobena narušením mezinárodních dodavatelských řetězců a vzestupu elektronického obchodování. Tento fakt zvýšil míru nájemného až o 11%.

Na tom staví společnost Prologis $PLD-1.6%, přední průmyslový REIT a zároveň největší REIT podle tržní kapitalizace, proto je tato investice ideální pro zisk i na medvědím trhu. Společnost, která má podíl a vlastní více než 1 miliardu čtverečních stop skladů a distribučních center ve 4 700 nemovitostech po celém světě, měla ve 4. čtvrtletí 2021 impozantní 97,4% obsazenost. 

  • Provozní zisk i volné finanční prostředky na základě těchto faktorů rostou rok od roku (nejvíc však od roku 2020 až do dnes).
  • Společnost Prologis $PLD-1.6% je také v silné finanční pozici, její zadlužení činí 4,2 násobek EBITDA, což je podle většiny standardů REIT považováno za nízkou hodnotu. 
  • Tato společnost také nedávno zvýšila výplatu dividend o 25 %. Dividendový výnos je sice stále nízký, kolem 2 %, ale jedná se o spolehlivou společnost, která má dobrou pozici, aby přečkala pokles trhu.

Odolné nákupy pro medvědí trh

Obě tyto společnosti jsou lídry ve svých odvětvích a spolehlivými plátci dividend. Navzdory své obrovské velikosti si obě uchovávají příležitosti k růstu a zároveň poskytují expozici v odvětvích odolných vůči recesi, která jsou podpořena dlouhodobou poptávkou. I když obchodní modely těchto společností mohou během medvědího trhu fungovat obdivuhodně, je důležité si uvědomit, že nejsou imunní vůči volatilitě trhu.

Ceny obou společností na základě masivní volatility samozřejmě klesají od začátku roku. Investoři však musí být trpěliví a věřit, že jejich obchodní modely a výkonnost budou schopny obstát i v náročném tržním období. I když se situace může dočasně propadnout, z dlouhodobého hlediska jsou tyto dvě akcie jasnými vítězi.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 381 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$PLD-1.6% považuji za jeden z těch lepších REITS

Zajímavý výběr. Já osobně bych se ale v takové době držel osvědčených klasik. Neriskovat a celkově $SPY+0.4% nebo FAANG

Záleží na tom co kdo považuje za risk. Třeba $PLD-1.6% mi nepřijde riskantní v závislosti na zdražování nájmů a narůstající poptávce. U $AMT-0.3% vidím problém jen v zadlužení, které je však účelné pro budoucí zisky.

to je jistota, ale tyhle akcie jsou poměrně pasivní co se týká risku

American Tower má ještě hodně, co dohánět na % stránce, co se týká propadu za poslední půl rok. Z většího odstupu, ale vidím, že za poslední rok je akcie pořád v plusu, takže se dobře drží a pomalu stahuje záporné hodnoty, které nastřádal nelítostný trh... Otázka je investovat nyní nebo ne?

to závěrečné rozhodnutí je pak už na každém investorovi zvlášť