S&P 500 ^GSPC
5,149.42
+0.63%
Tesla TSLA
$173.88
+6.31%
Alphabet GOOG
$148.48
+4.44%
Meta META
$496.98
+2.66%
Nvidia NVDA
$884.55
+0.70%
Apple AAPL
$173.72
+0.64%
Microsoft MSFT
$417.32
+0.22%
Amazon AMZN
$174.48
+0.03%

Známý miliardář ví, kdy přijde recese. Popsal děsivou a velice přesnou časovou osu

Dominik Petrnoušek
30. 1. 2023
4 min read

Že recese přijde je podle většiny investorského světa téměř jasné. Teď už jde spíš o přesnější predikci průběhu. A s jednou až děsive přesnou přichází známý miliardář a CEO.

Barry Sternlicht je americký miliardář, spoluzakladatel, předseda a generální ředitel společnosti Starwood Capital Group.

Spojené státy jsou na pokraji recese, která by mohla připravit o práci miliony Američanů. Barry Sternlicht, předseda investičního fondu Starwood Capital Group a miliardář, vystoupil v CNBC, aby přenesl svoji časovou osu přicházející recese. Takhle to podle něj proběhne.

Co se bude dít?

"Recese nastane ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí. Spotřebitelé jsou bez peněz. Míra jejich úspor je na historickém minimu."

Na druhou stranu přichází i s lepší zprávou, protože Sternlicht očekává, že inflace bude záporná ještě předtím, než v druhé polovině roku nastane recese.¨

Je možné, že přijde Sternlichtův scénář? Zdroj

"Inflace bude stále více klesat, jak se bude dodavatelský řetězec dále řešit. V květnu nebo červnu se inflace dostane do záporných hodnot."

Očekává, že inflace do konce roku klesne na 2 %, což znamená vítězství Federálního rezervního systému a jeho strategie prudkého zvyšování úrokových sazeb. Sternlicht není zdaleka jediným ekonomem, který v roce 2023 předpovídá recesi. Recese nejspíš přijde a bude dost možná úplně jiná, než kdokoliv čekal. Na co se připravit?

https://www.youtube.com/watch?v=iTKzpnbY_vI

Největší hrozbou jsou podle ekonomů vyšší úrokové sazby a náklady. Pozitivní možnosti však představují nižší úrokové sazby a náklady, vyšší účast pracovní síly a zlepšení dodavatelských řetězců.

https://www.youtube.com/watch?v=SwaCg7Gwtzw

Ekonomové Goldman Sachs na základě měsíční nájemní aktivity od roku 2021 vidí, že jádrová míra inflace klesá rychleji, než se očekávalo, protože poptávané nájemné v bytech klesá. Náklady na bydlení podle centrální banky však zůstávají zvýšeny. Náklady na přístřeší, které jsou jedinou a největší složkou indexu spotřebitelských cen, v prosinci vyskočily o 0,8 %, zatímco jejich meziroční růst se zvýšil na nové 40leté maximum 7,5 % ze 7,1 %, uvedl Úřad pro statistiku práce.

Sternlicht loni varoval, že se světová ekonomika zhroutí, pokud americká centrální banka nepřestane zvyšovat úrokové sazby. Uvedl také, že Fed by se měl pozastavit a zhodnotit, jak jeho zvyšování úrokových sazeb ovlivňuje ekonomiku, protože banka udělala dost pro omezení inflace. Fed přinesl sedm po sobě jdoucích zvýšení sazeb pro rok 2022, čímž zvýšil cílové rozpětí pro sazbu federálních fondů na 4,25 až 4,5 %, což je nejvyšší cílová sazba federálních fondů od roku 2007.

Barry Sternlicht

Po ukončení studia začal pracovat pro společnost JMB Realty, která investovala do nemovitostí v Chicagu. V roce 1989, na počátku krize spořitelen a úvěrů a recese na počátku 90. let, byl propuštěn. V roce 1991, ve svých 31 letech, založil Sternlicht spolu s Bobem Faithem společnost Starwood Capital Group, která měla za úkol nakupovat bytové domy, jež prodávala společnost Resolution Trust Corporation, vytvořená federální vládou za účelem držení a likvidace nemovitostního majetku zkrachovalých bank po krizi. Jeho impérium se poté dále víc a víc rozrůstalo.

Podle časopisu Forbes se Sternlichtovo čisté jmění odhaduje na 4,4 miliardy dolarů a je na 260. místě žebříčku Forbes 400.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.