S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Elon Musk se extrémně bojí společnosti BYD. Srazí tahle společnost Teslu na kolena?

Dominik Petrnoušek
31. 1. 2023
4 min read

Tesla je jednoznačnou jedničkou na trhu s EV a vybudovala si obrovskou pozici i mezi automobilkami obecně. Skoro by se dalo říct, že se nemá čeho bát. Její ředitel má ale jiný názor!

Vzhledem k tomu, že Tesla má za sebou nejhorší rok na trzích, Musk musel během hovoru s investory ohledně Q4, zodpovědět několik těžkých otázek. Akcie společnosti se po raketovém vzestupu v letech 2020 a 2021 za poslední rok propadly o 50 % a dlouho se pohybovaly na několikaletém minimu.

Musk tomu navíc svým chováním a kroky ohledně Twitteru moc nepomohl. Akcionáři z něj byli poněkud nervózní.

Investoři Tesly si tedy pravděpodobně oddechli, když společnost ve středu oznámila rekordní tržby. Musk během hovoru uvedl, že společnost v prvních několika lednových týdnech zaznamenala nejsilnější objednávky v dosavadním roce a vyšší než kdy v historii, což naznačuje, že řada snížení cen po celém světě pomohla zvýšit poptávku.

https://www.youtube.com/watch?v=s_6upDmylRA

Co je ale překvapivé, tak to, že Musk připustil, že čínské společnosti mají největší šanci zpochybnit dominantní postavení Tesly.

"Máme velký respekt k automobilkám v Číně. Podle našich zkušeností jsou nejkonkurenceschopnější na světě," řekl Musk. "Pracují nejtvrději a nejchytřeji a my máme k čínským společnostem, se kterými soupeříme, velký respekt."

"Kdybych měl hádat, kdo bude druhý za Teslou $TSLA-2.2% , tak to bude čínská automobilka."

Tentokrát neoznačil konkrétní jméno, ale v historii již zmínil Nio $NIO-3.5% , Lucid a hlavně BYD. Elektromobily jsou v Číně velkým byznysem, v loňském roce tvořily dvě třetiny poptávky po elektromobilech.

Poptávka po elektromobilech v Číně je obrovská; v loňském roce se v Číně prodalo rekordních 6 milionů elektromobilů, což představuje více než čtvrtinu prodejů nových vozidel, a čínské společnosti vyrábějící elektromobily rostou, aby uspokojily poptávku. A rostou víc, než by se Muskovi mohlo líbit.

Čínský BYD v loňském roce v prodeji elektromobilů v Číně totiž dokonce předběhl společnost Tesla. Musk v minulosti chválil čínské výrobce automobilů, které označil za nejkonkurenceschopnější na světě už i v roce 2021, a zároveň dodal, že čínští výrobci elektromobilů se mohou pochlubit pokročilými softwarovými návrhy, které by mohly utvářet budoucnost automobilového průmyslu. To je od tohoto šíleného inovátora veliká pocta. Zároveň by ale měl mít trochu strach.

Představují obrovskou hrozbu pro slábnoucí sílu společnosti Tesla, protože poptávka po jejích vozidlech v Číně, která v současnosti tvoří 40 % prodejů společnosti, klesá. BYD, hlavní konkurent Tesly v Číně, a další čínští výrobci zaznamenali ke konci loňského roku obrovský nárůst prodejů, zatímco čísla Tesly se v prosinci propadla o více než 40 %.

Společnost Tesla v posledních několika měsících dvakrát snížila ceny automobilů v Číně poté, co čínská vláda zrušila dotace na elektromobily, aby podpořila prodej v podmínkách zpomalující se poptávky. Společnost od té doby snížila ceny i v USA a na dalších trzích. Musk během hovoru k výsledkům naznačil, že snížení cen zřejmě zafungovalo, vzhledem k rekordním ziskům Tesly v minulém čtvrtletí, a dodal, že výhled poptávky v příštím roce je optimistický, a to navzdory pravděpodobnému poklesu automobilového trhu jako celku.

https://www.youtube.com/watch?v=fqB851Zp4K4

Co myslíte? Kdo bude "ten druhý"? BYD? NIO? Nebo bude někdo z nich "ten první"?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.