S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Tomuto člověku se podařilo vybudovat jmění ve výši 8 milionů dolarů tím, že následoval Warrena Buffetta.

Martin Bartkovský
3. 2. 2023
10 min read

Každý z nás chce vybudovat nějaké bohatství, a majetek, ale mnoha lidem se to nepovede. Přitom je to poměrně snadné. Co tím myslím? Dnes si představíme poměrně jednoduchou cestu k vybudování bohatství, a to formou příběhu jednoho prostého člověka, kterému se povedlo vybudovat bohatství ve výši 8 milionů dolarů.

Vždy, když se s někým bavím na téma investic, nebo čtu na internetu nějakou diskuzi na toto téma, tak jedna z nejčastějších odpovědí, proč lidé neinvestují, tak je, že zkrátka mají mizernou práci, s mizerným příjmem, a tím pádem jim nezbývají žádné peníze, které by mohli investovat. Tuto výmluvu osobně považuji za nejblbější výmluvu na světě, zvláště, když se jedná o lidi, kteří nemají založenou vlastní rodinu, tam to ještě nějak dokážu pochopit. Zkrátka, když mi někdo, kdo se nemusí starat o další lidi řekne tady tuto chabou výmluvu, tak je mi jasné, že se mu prostě jenom nechce investovat. O tom, že tato výmluva je totální blbost vás přesvědčí i dnešní příběh.

Ronald Read

Ronald Read.

Abyste pochopili, že investování není jen pro bohaté, tak si nejdříve v krátkosti představíme hlavního hrdinu našeho dnešního příběhu. Ronald Read byl obyčejný prostý člověk, který pocházel z chudé farmářské rodiny. Neměl žádné extra vzděláni ohledně financí nebo tak, to ani náhodou. Dalo by se totiž říct, že tento obor ho minul obloukem. Jedno prvenství ve své rodině ale přeci jenom získal, jako první z celé své rodiny dokončil střední školu. Ani jeho pracovní kariéra nebyla bůh ví jak úchvatná, tedy pokud nemáte práci jako obsluha čerpací stanice jako dream job.

Rozhodně se tedy o tomto člověku nedá říct, že by měl peníze na rozhazování, a že by si mohl dovolit investovat ve velkém. Osobně si myslím, že byl na tom ještě hůř než někteří lidé, kteří omílají furt tu samou věc dokola, že nemůžou investovat, protože mají nízký plat, a na investice nezbývají peníze. Tak jak to sakra dokázal? Pojďme si tedy povědět celý jeho příběh od začátku.

Chlapec z chudé rodiny

Ronald nebyl žádným dědicem velkého majetku, a ani se nenarodil do bohaté rodiny. Přesně naopak narodil se do chudé, farmářské rodiny, která žila v malém domě na statku. Aby se Ronald dostal do školy, tak každý den musel ujít přes 6 kilometrů, na autobus totiž nebyly peníze. Absolvováním střední školy si v rodině vysloužil jisté prvenství, jako první totiž dokončil střední školu. Bohužel to bylo v době, kdy probíhala druhá světová válka, tak po dokončení střední školy byl Ronald odveden do armády. Z armády se vrátil v roce 1945.

Z pracovníka obsluhy čerpací stanice multimilionářem

Po návratu z války si Ronald našel práci jako mechanik a obsluha čerpací stanice, kde pracoval 25 let. V průběhu této doby objevil investování, kdy se pravděpodobně inspiroval samotným Warrenem Buffettem. Proč? Brzy zjistíte, že život Ronalda a Warenna Buffeta není až tak odlišný.

Ronald chodil každé ráno do místní nemocniční kavárny na snídaní v podobě šálku kávy a anglického muffinu s arašídovým máslem. Po nějaké době se s Ronaldem setkal ředitel nemocnice, a nabídl mu, jestli nechce začít chodit i do knihovny, a zároveň mu pomohl zřídit jeho čtenářský průkaz. Od té doby si Ronald v místní knihovně začal půjčovat knížky ve velkém, a o všech možných tématech. Pravděpodobně toto byl impulz ke startu jeho investiční cesty. Kdy Ronald konkrétně začal investovat se bohužel již nedozvíme, protože známým se stal až po své smrti. To ale trochu přebíhám.

Možná si říkáte, proč taková ochota zrovna vůči Ronaldovi? On totiž nežil jako každý jiný člověk. Co nejvíce peněz ze své výplaty si snažil ušetřit právě na investice. Do práce jezdil starou ojetou Toyotou Yaris, kabát, který nosil, tak díry v něm spravoval pomocí kancelářských sponek, jenom aby nemusel zbytečně utrácet peníze za nový. Doma například topil dřívím, které si sám sehnal, a naštípal.

Jsem si jistý, že pokud vydělal 50 dolarů za týden, pravděpodobně z toho investoval 40 dolarů.

Dokonce, když jednou přišel na svou tradiční snídani, tak někdo tuto snídani za něj zaplatil, protože si myslel, že se jedná o velmi chudého člověka, to však ale netušil, že platí snídani budoucímu multimilionáři. V této době by rozhodně nikdo do Ronalda neřekl, že bude jednou multimilionářem, dokonce by ani nikdo do něj neřekl, že vlastní vůbec nějaké akcie.

Byl to dříč, ale nemyslím si, že by někdo tušil, že je multimilionář.

Ronald Read byl skutečným dříčem. Když se po dlouhých 25 letech práce na čerpací stanici rozhodl odejít do důchodu, tak nevydržel dlouho jenom tak sedět, a našel si další práci. Po jednom roce v důchodu se Ronald rozhodl zase začít pracovat, a našel si práci údržbáře v JC Penny. Pravděpodobně to dělal proto, aby maximalizoval svůj příjem, a zvýšil tím množství peněz, které může investovat.

Když došlo k velké hypoteční krizi v roce 2008, tak nikdo netušil, jak se tato krize, a hlavně propady cen akcií mohou Ronalda dotknout, protože ani jeho nejbližší rodina nevěděla, jak velké jmění Ronald ve skutečnosti má, a že vůbec investuje do akcií. I když se v Ronaldově portfoliu našla i banka Lehman Brothers, která v tomto období zkrachovala, tak podle pozdějších průzkumů se ukázalo, že krach této banky neměl na Ronaldovo portfolio žádný velký dopad, byl totiž dostatečně diverzifikovaný.

Ronald Read zemřel ve věku 92 let. Do jeho smrti se jednalo o obyčejného pracujícího člověka, po jeho smrti se z něj stala investiční legenda, a inspirace pro mnoho lidí, proč? To že Ronald po dobu svého života investuje a, že je tak úspěšný, nevěděl nikdo, ani jeho nejbližší lidé. Velký poprask nastal tehdy, když po Ronaldově smrti začali vypořádávat jeho závěť. Podle této závěti totiž vyšlo najevo že Ronald odkázal nemocnici, kam chodil každý den na snídani, a kde o něj v jeho posledních chvílích života pečovali, sumu ve výši 4,8 milionů dolarů. Svým nevlastním dětem, lidem, kteří mu pomáhali, a přátelům odkázal 2 miliony dolarů, a zbylých 1,2 milionu dolarů věnoval místní knihovně.

Investiční strategie Ronalda Reada

Pokud byste čekali, že Ronald nakupoval nějaké trendy akcie technologických společností, tak vás zklamu, Ronald se totiž technologickým akciím úplně vyhýbal. Naopak byl velkým milovníkem dividendových titulů, nakupoval společnosti, které mu přinášely dividendy, které potom následně reinvestoval, a využíval tak sílu složeného úročení. Mezi zhruba 95 akciemi, které vlastnil, můžeme najít jména, jako je například Johnson & Johnson $JNJ+1.5% , CVS Health $CVS+1.5% , Procter & Gamble $PG+0.5% , JP Morgan $JPM+2.5% , Wells Fargo $WFC+2.7% , a další podobné velké a silné společnosti.

10 největších pozic z portfolia Ronalda Reada.

Co byl tedy ten jeho svatý grál v investování? Od pumpaře nemůžeme očekávat žádnou super sofistikovanou strategii. Základem jeho strategie byla konzistentnost, a dlouhověkost. Zkrátka Ronald se snažil ušetřit většinu své výplaty, aby tyto vydělané peníze potom mohl dát do akcií velkých, a stabilních společností, které vyplácejí dividendy. Toto dělal zkrátka každý týden svého života, a za inkasované dividendy nakupoval další, a další, a další akcie. Zkrátka využil efektu sněhové koule.

Podobnost s Warrenem Buffettem?

Když jsem tento příběh psal, tak mi život Ronalda Reada kolikrát připadal jako život Warrena Buffetta, proč? Podívejte se, jak žije samotný Warren Buffett. Mohl by si klidně dovolit nějaké drahé a luxusní auto, nebo například pěkný luxusní dům, mohl by si už užívat důchodu a k snídani zobat kaviár, nebo co já vím, co superboháči jedí k snídani. Místo toho jezdí ojetým autem každé ráno na snídani do Mekáče, a žije v normálním domě, jako každý jiný, jo a samozřejmě stále pracuje ve své firmě.

I z hlediska investování byly tito dva dost podobní, vzpomínáte na jména, které jsem vám jmenoval z portfolia Ronalda Reada, tak se podívejte do portfolia Warrena Buffetta, a uvidíte, co tam najdete. Jejich přístup k investování byl praktický totožný, oba nakupovali společnosti, které chtějí držet navždy, a za jakékoliv situace.

Co si vzít z tohoto příběhu?

Jak můžeme vidět, tak investovat může opravdu každý. Nemusíte samozřejmě žít tak, jako Ronald, ale každá ušetřená koruna, například za kafe, nebo pivo, nebo cigarety, se počítá, a v budoucnu vám může přinést slušné jmění.

Další věc, kterou bychom si měli odnést, tak je konzistence. Ronald neinvestoval pouze jednou. Investoval pravidelně menší částky, zkrátka vždy, když ušetřil peníze, tak je investoval. Proto jsem mluvil o šetření na malých položkách. Když si dáte například v hospodě každý den o jedno pivo méně, tak jste schopni každý měsíc takto dát stranou 1000 korun, které můžete investovat, a toto můžete dělat každý měsíc.

Poslední věcí, kterou bychom si měli odnést, tak je trpělivost. Nikdo, kdo pracuje na sobě, tak nezbohatl přes noc, vše chce čas. Warren Buffett získal největší část svého bohatství po dosažení věku 50 let.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.