S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Nejlepší akcie roku 2021: Mohou pokračovat v dominanci i v letošním roce?

Rok 2021 je už pár měsíců u konce, přesto si však můžeme připomenout vítězné akcie tohoto roku, které by potencionálně mohli dominovat i letos a v příštích pár letech. Možná vás překvapí, které akcie byly dominantní a vítězné v roce 2021.

Dnes si představíme top 5 akcií roku 2021, kdy nejvyšší zhodnocení v tomto roce činilo až 815%.

Horních pět akcií v indexu Russell 1000 bylo vybráno nalezením akcií s nejvyšším a celkovým výnosem meziročně (YTD) do uzavření trhu 3. prosince 2021. Index Russell 1000 je index tvořený 1000 největšími společnostmi, jejichž akcie se obchodují v USA podle tržní kapitalizace, což představuje zhruba 92% celkového amerického akciového trhu podle stejného měřítka. Lze jej proto považovat za užitečný ''proxy'' pro americký akciový trh jako celek, zejména pro akcie s velkou kapitalizace.

Tady je máme, top 5 akcií roku 2021:

1. GameStop Corp. $GME+7.6% 

Akcie si vede velice dobře i v roce 2022 - Za posledních 5 dní nárůst 68,83%

  • Meziroční návratnost v roce 2021 - 815% , v určitou dobu bylo zhodnocení až na 1000%

GameStop $GME+7.6% je prodejce videoher a dalších zábavních produktů. Provozuje jak e-commerce, tak kamenné obchody pod názvy GameStop, EB Games a Micromania po celém světě.

Mezi její produkty patří videoherní hardware a příslušenství, software a sběratelské předměty. Společnost GameStop $GME+7.6% vykázala čistou ztrátu ve výši 61,6 milionu. Samozřejmě ztráta není nic, čím by se dalo chlubit. Čím se chlubit dá, je pro společnost rapidní snížení této ztráty z roku na rok, kdy v předešlém roce byla tato ztráta až jednou tak velká (111 milionu)! Takže snížení ztráty téměř o polovinu značí dobré kroky v roce 2021, na které bude chtít společnost navázat i v tomto roce.

Akcie GameStopu $GME+7.6% na začátku roku prudce vzrostly, když uživatelé Redditu povzbudili maloobchodní obchodníky, aby zahájili krátký tlak na akcie. Krátký ''stisk'' nastane, když silně shortovaná akcie neočekávaně vzroste, což nutí krátké prodejce, kteří chtějí snížit své ztráty a uzavřít své pozice nákupem akcií, což tlačí cenu výše.

 

 2. Upstart Holdings Inc. ($UPST+0.8%)

V jednu chvíli akcie dominovala trhu, kdy byla už na zhodnocení přes 850%, tento přírůstek si společnost neudržela do konce roku.

  • Meziroční návratnost - 321,1%

Upstart Holdings $UPST+0.8% je úvěrová platforma, která využívá umělou inteligenci k posouzení úvěruschopnosti potenciálních dlužníků. Upstart $UPST+0.8% využívá strojové učení k tomu, aby se podíval na více proměnných než běžné hodnocení úvěrového rizika, což podle něj umožní bankám půjčovat více dlužníkům s menším rizikem kvůli zvýšené přesnosti této metody.

  • V roce 2021 společnost Upstart $UPST+0.8% vykázala čistý zisk ve výši 29,1 milionu USD, což činil přes 200% nárůst z roku na rok 

Akcie společnosti Upstart $UPST+0.8% explodovaly od doby, kdy se poprvé začaly obchodovat na Nasdaq po počáteční veřejné nabídce akcií (IPO) společnosti v prosinci 2020.Jedním z hlavních faktorů prudkého růstu jsou silné fundamenty společnosti: je zisková a rychle roste. Dalším faktorem je však to, že její obchodní model je zaměřen na umělou inteligenci, což je jedno z hlavních investičních témat poslední doby.

  • Je $UPST+0.8% budoucnost UI? Bude nadále prosperovat nebo se jednalo o krátký šum?

3. Moderna Inc. ($MRNA+0.9%)

V jednu chvíli byla společnost až na 300% růstu z roku na rok, tento milník však nebyla Moderna schopna udržet až do konce roku.

  • Meziroční návratnost - 193,6%

Moderna $MRNA+0.9% je klinická biotechnologická společnost zaměřená na objev a vývoj messenger RNA (mRNA) terapeutik a vakcín. Vyvíjí mRNA léky pro infekční, imunoonkologické, vzácné nemoci, kardiovaskulární onemocnění a autoimunitní onemocnění. Jeho vývojový kanál má 23 současných programů, z nichž 15 vstoupilo do klinických studií.

Přestože můžeme vidět, že společnost nespoléhá na přítok peněz pouze z jedné části podnikání, tak si myslím, že dominovat takovým způsobem už nebude. Hlavní indikátor tohoto růstu byl z mého pohledu covid a vakcinace, která vystřelila společnost do nebes.

  • Pro zajímavost: Tržby vzrostly meziročně téměř 32krát, což značí jak moc covid společnosti prospěl.

Možná se mýlím, ale ve společnosti nyní nevidím potenciál, teda pokud nenastane další pandemická vlna. Neříkám, že nepřinese zisky a určité zhodnocení, ale určitě ne v takové míře.

4. Devon Energy Corp. $DVN-0.9% 

V jednu chvíli si držela společnost nárůst o necelých 300%, tento boost si však neudržela až do konce roku.

  • Meziroční návratnost - 175,3 %

Devon Energy $DVN-0.9% je společnost zabývající se průzkumem a těžbou ropy a zemního plynu. Vlastní portfolio aktiv umístěných v USA a zabývá se především průzkumem, vývojem a produkcí ropy, zemního plynu a kapalného zemního plynu.

  • Společnost se díky svým tržbám vyhrabala ze ztrát a byla zisková

Akcie společnosti Devon Energy $DVN-0.9%  získaly v roce 2021 masivní podporu díky optimismu investorů v celém energetickém sektoru uprostřed rostoucích cen ropy, které se odrazily od loňských pandemicky stlačených minim. Růst cen ropy zvýšil zisky producentů ropy.

Na rozdíl od minulých cyklů mnoho ropných a plynárenských společností vrací zisky akcionářům, místo aby investovaly do budoucího růstu. Devon Energy $DVN-0.9% odměňuje své akcionáře variabilními dividendami, protože společnost stahuje své kapitálové výdaje, což přitahuje některé investory, kteří tradičně neinvestovali do energetického sektoru.

  • Energetika je udržitelná a krize v ní se prohlubuje i v tomto roce, může teda společnost obstát a být opět dominantní?

5. Continental Resources Inc. ($CLR+0.0%)

Téměř 200% nárůst si držela společnost v roce 2021, bohužel nevydržela až do konce roku a lehce spadla.

  • Meziroční návratnost - 167,1 %

Continental Resources je ropná a plynárenská společnost. Je největším nájemcem a jedním z největších producentů ropy v oblasti ropných polí v Severní Dakotě a Montaně.

  • Společnost vykázala silný potenciál, když smazala své záporné hodnoty z roku na rok a stala se poměrně dost ziskovou ( pro rok 2021)

Stejně jako Devon Energy $DVN-0.9%, i Continental Resources $CLR+0.0% těží z prudce rostoucích cen ropy, které dosáhly maxim, která nebyla zaznamenána od roku 2014, protože globální ekonomika se zotavuje z loňského pandemického šoku a nedostatek dodávek je hojný.

Globální krize v energetickém sektoru pokračuje kvůli válce, právě proto si myslím, že společnost může být skvělou investicí i pro rok 2022.

 

Závěr

Tohle byly vítězové roku 2021. Neříkám, že minuloroční růst bude pokračovat, nicméně stojí to za zmínku, jelikož jsou zde i společnosti, které na svůj úspěch mohou velmi dobře navázat. Vidím určitou příležitost ve všech zmíněných celcích, nejmenší však v Moderně, kde hlavní ''boost'' byl díky covid pandemii. Ropná a celkově energetická krize se prohlubuje víc a víc, z toho mohou vytěžit i dva zmínění výherci roku 2021 ($DVN-0.9%, $CLR+0.0%).

  • Může některá ze společností dominovat i v tomto roce?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 417 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Moderna bez covidu už nebude tak silná, s tím naprosto souhlasím. To, že mají x vývojů v klinické fázi asi nepomůže k dalším 200%.

Devon a Continental mohou těžit z narůstající krize i nadále. Hlavně dostali se ze ztrát, což je hlavní a jsou teď ziskové. Letošní rok jim může dopomoct to vyhnat ještě výš.