S&P 500 ^GSPC
5,149.42
+0.63%
Tesla TSLA
$173.88
+6.31%
Alphabet GOOG
$148.48
+4.44%
Meta META
$496.98
+2.66%
Nvidia NVDA
$884.55
+0.70%
Apple AAPL
$173.72
+0.64%
Microsoft MSFT
$417.32
+0.22%
Amazon AMZN
$174.48
+0.03%

Tohle by mohla být obří příležitost pro společnost Merck, která se může významně podepsat na ceně akcie

Pavel Botek
3. 2. 2023
4 min read

Chápu, že investování na území Indie nemusí být pro každého úplně lákavé, nicméně když se na Indii budeme dívat jinou perspektivou, zjistíme, že je zde mnoho příležitostí. Navíc se jedna taková možná brzy naskytne společnosti Merck, která je z USA, ale může mít velký přínos i na tomto trhu.

Merck

Merck & Co., Inc. je americká nadnárodní farmaceutická společnost, která dodává inovativní zdravotní řešení prostřednictvím svých léků na předpis, vakcín, biologických terapií a produktů pro zdraví lidí a zvířat.

O jakou příležitost se jedná?

Nejdříve se podívejme na statistiky a situaci v Indii 👇

Indie je domovem asi 16% žen na světě, zároveň tohle číslo také představuje asi čtvrtinu všech případů rakoviny děložního čípku a téměř třetinu celosvětových úmrtí na rakovinu děložního čípku.

  • Rakovina děložního čípku je čtvrtou nejčastější rakovinou u žen na celém světě, s odhadovanými 604 000 novými případy a 342 000 úmrtímik roku 2020, podle Světové zdravotnické organizace (WHO). Asi 90% nových případů a úmrtí na celém světě se v tomto roce vyskytlo v zemích s nízkými a středními příjmy (novější data jsem bohužel nedohledal).
  • Indické ženy čelí 1,6% celoživotnímu kumulativnímu riziku vzniku rakoviny děložního čípku a jednomu procentu kumulativnímu riziku úmrtí na rakovinu děložního čípku, podle statistických údajů. Nedávné odhady uvádějí, že každý rok téměř 80 000 žen v Indii takto onemocní a 35 000 jich zemře.

K tomu, co dosud bránilo Indii v zavedení vakcíny proti HPV je, že dodávky vakcín byly celosvětově limitujícím faktorem. Naštěstí se v posledních pěti letech globální dodávky vakcíny proti HPV postupně zlepšují.

Indie se v tomto směru ujala vedení. Serum Institute of India, jeden z hlavních indických výrobců vakcín, s podporou biotechnologického oddělení centra vyvinul čtyři valentní vakcíny proti HPV, jenomže to stále není dostatek a především nejsou ve finálních fázích vývoje.

"Je nám dáno pochopit, že naši tři hlavní indičtí výrobci vakcín jsou v různých fázích vývoje vakcíny proti HPV," řekl jeden z vrchních úředníků země.

Jakou by zde mohl hrát roli Merck?

Ministerstvo zdravotnictví má v úmyslu zavést vakcinaci proti HPV proti rakovině děložního čípku v národním imunizačním programu pro dívky ve věku 9 až 14 let v červnu, pro který bude vypsáno globální výběrové řízení v dubnu, uvedly oficiální zdroje. 

"Ministerstvo pravděpodobně už v dubnu vypíše globální výběrové řízení pro výrobce vakcín proti HPV, které budou dodány do roku 2026. Kromě domácího výrobce Serum Institute of India se tendru pravděpodobně zúčastní také globální výrobce vakcín Merck, jakožto zkušený lídr v této oblasti" uvedl oficiální zdroj.

Indie je v současné době plně závislá na zahraničních výrobcích vakcín proti HPV. Celosvětově vyrábějí vakcíny proti HPV tři zahraniční firmy, z nichž dvě prodávají své dávky v Indii a dalším dominantním hráčem je americký Merck, který by měl dodat potřebné množství vakcín, aby se dala proočkovat mladší generace.

  • Každá dávka vakcíny dostupná na trhu stojí více než 4 000 rupií (necelých 50$), uvedly zdroje. 

Honesti Basyir, šéf India Bio Farma uvedl ve svém prohlášení, že společnost v úterý již předběžně podepsala dohodu o transferu technologií s jedním z hlavních světových výrobců vakcín proti HPV, aby pomohla vyrábět vakcíny Merck v zemi.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.