Bu adam Warren Buffett'ı takip ederek 8 milyon dolarlık bir servet oluşturmayı başardı.

Hepimiz bir miktar servet ve mülk edinmek isteriz, ancak birçok insan bunu başaramaz. Yine de nispeten kolaydır. Nasıl yani? Bugün, servet edinmenin nispeten basit bir yolunu, 8 milyon dolarlık bir servet edinmeyi başaran basit bir adamın hikayesi şeklinde inceleyeceğiz.

Ne zaman biriyle yatırım hakkında konuşsam ya da internette konuyla ilgili bir tartışma okusam, insanların neden yatırım yapmadıklarına dair en yaygın cevaplardan biri, berbat bir işlerinin, berbat bir gelirlerinin olduğu ve dolayısıyla yatırım yapacak paralarının kalmadığıdır. Ben şahsen bu bahaneyi dünyanın en aptalca bahanesi olarak görüyorum, özellikle de kendi ailesini kurmamış insanlar söz konusu olduğunda, yine de bir şekilde anlayabiliyorum. Kısacası, başkaları için endişelenmek zorunda olmayan biri bana burada bu saçma bahaneyi söylediğinde, yatırım yapmak istemediklerini anlıyorum. Bugünkü hikaye sizi bu bahanenin tamamen saçmalık olduğuna ikna edecek.

Ronald Read

Ronald Read.

Yatırımın sadece zenginler için olmadığını anlamanıza yardımcı olmak için, öncelikle bugünkü hikayemizin ana karakterini kısaca tanıtalım. Ronald Read, fakir bir çiftçi ailesinden gelen sıradan, basit bir adamdı. Finans ya da herhangi bir konuda özel bir eğitim almamıştı. Aslında, bu alanın onu es geçtiğini söyleyebiliriz. Yine de ailesinde bir ilki başardı, ailesinde liseyi bitiren ilk kişiydi. Çalışma kariyeri de kim bilir ne kadar etkileyiciydi, tabii hayalinizdeki iş benzin istasyonu görevlisi değilse.

Dolayısıyla, bu adamın etrafa saçacak parası olduğunu ya da büyük yatırımlar yapabileceğini kesinlikle söyleyemezsiniz. Şahsen, sürekli aynı şeyi söyleyip duran, maaşları düşük olduğu için yatırım yapamadıklarını ve yatırım yapacak paraları kalmadığını söyleyen bazı insanlardan daha kötü durumda olduğunu düşünüyorum. Peki bunu nasıl yaptı? Hikayesini en başından anlatalım.

Fakir bir aileden gelen bir çocuk

Ronald büyük bir servetin varisi değildi, zengin bir ailenin çocuğu olarak da doğmamıştı. Aksine, bir çiftlikteki küçük bir evde yaşayan yoksul bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ronald okula gitmek için her gün 6 kilometreden fazla yürümek zorundaydı, çünkü otobüs için para yoktu. Liseden mezun olması, liseyi bitiren ilk kişi olması nedeniyle ailesinde ona belirli bir önem kazandırdı. Ne yazık ki bu İkinci Dünya Savaşı sırasındaydı, bu nedenle Ronald liseyi bitirdikten sonra askere alındı. Ordudan 1945'te döndü.

Benzin istasyonu görevlisinden multimilyonerliğe

Ronald, savaştan döndükten sonra tamirci ve benzin istasyonu görevlisi olarak iş buldu ve 25 yıl boyunca burada çalıştı. Bu süre zarfında, muhtemelen Warren Buffett'ın kendisinden esinlenerek yatırım yapmayı keşfetti. Neden? Çok geçmeden Ronald ve Warren Buffet'ın hayatlarının o kadar da farklı olmadığını keşfedeceksiniz.

Ronald her sabah bir fincan kahve ve fıstık ezmeli İngiliz çöreğinden oluşan bir kahvaltı için yerel hastanenin kafeteryasına giderdi. Bir süre sonra, hastane müdürü Ronald'la buluştu ve kütüphaneye de gitmek isteyip istemediğini sordu ve kütüphane kartını ayarlamasına yardımcı oldu. O andan itibaren Ronald, yerel kütüphaneden toplu olarak ve her türlü konuda kitap ödünç almaya başladı. Bu muhtemelen onun yatırım yolculuğuna başlamasının itici gücü oldu. Ne yazık ki, Ronald'ın yatırım yapmaya ne zaman başladığını asla bilemeyeceğiz, çünkü ölümünden sonrasına kadar tanınmadı. Biraz ileri gidiyorum.

Ronald'a karşı neden böyle bir isteklilik duyduğunuzu merak ediyor olabilirsiniz. Diğer insanlar gibi yaşamadı. Maaşının mümkün olduğunca büyük bir kısmını yatırım için biriktirmeye çalıştı. İşe ikinci el eski bir Toyota Yaris'le gidiyordu, giydiği montun deliklerini ataçlarla yamalıyordu, sırf yenisine para harcamak zorunda kalmamak için. Örneğin evde, kendi bulduğu ve kestiği odunlarla ısınıyordu.

Eminim haftada 50 dolar kazanıyorsa, bunun 40 dolarını yatırmıştır.

Hatta bir gün geleneksel kahvaltısına geldiğinde, birileri onun için o kahvaltının parasını ödemişti çünkü kendisinin çok fakir biri olduğunu düşünüyordu ama geleceğin multimilyonerinin kahvaltısının parasını ödediğinden haberi yoktu. O zamanlar, kesinlikle hiç kimse Ronald'a bir gün multimilyoner olacağını söylemezdi, hatta hiç kimse ona herhangi bir hisseye sahip olduğunu bile söylemezdi.

Çok çalışkandı ama kimsenin onun bir multimilyoner olduğunu bildiğini sanmıyorum.

Ronald Read çok çalışkan biriydi. Benzin istasyonunda 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olmaya karar verdiğinde, uzun süre öylece oturmadı ve başka bir iş buldu. Emeklilikte geçirdiği bir yılın ardından Ronald yeniden çalışmaya karar verdi ve JC Penny'de temizlik görevlisi olarak iş buldu. Bunu muhtemelen gelirini en üst düzeye çıkarmak ve böylece yatırım yapabileceği para miktarını artırmak için yaptı.

2008'de büyük mortgage krizi patlak verdiğinde, kimse bu krizin ve özellikle de hisse senedi fiyatlarındaki çöküşün Ronald'ı nasıl etkileyeceğini bilmiyordu, çünkü yakın ailesi bile Ronald'ın gerçekte ne kadar serveti olduğunu, hatta hisse senetlerine yatırım yaptığını bile bilmiyordu. Ronald'ın portföyünde bu dönemde iflas eden Lehman Brothers da bulunmasına rağmen, daha sonra yapılan araştırmalar bu bankanın iflasının Ronald'ın yeterince çeşitlendirilmiş portföyü üzerinde büyük bir etkisi olmadığını göstermiştir.

Ronald Read 92 yaşında hayatını kaybetti. Ölümüne kadar sıradan bir işçi iken, ölümünden sonra bir yatırım efsanesi ve birçok insan için bir ilham kaynağı oldu, neden? Hiç kimse, en yakınları bile, Ronald'ın yaşamı boyunca bu kadar başarılı bir yatırımcı olduğunu bilmiyordu. Büyük yaygara, Ronald'ın ölümünden sonra vasiyetini yerine getirmeye başladıklarında koptu. Vasiyetine göre Ronald'ın her gün kahvaltıya gittiği ve hayatının son anlarında bakımının yapıldığı hastaneye toplam 4.8 milyon dolar bıraktığı ortaya çıktı. Üvey çocuklarına, kendisine yardım eden kişilere ve arkadaşlarına 2 milyon dolar, kalan 1,2 milyon doları ise yerel kütüphaneye bıraktı.

Ronald Reade'in yatırım stratejisi

Ronald'ın teknoloji şirketlerinin moda hisselerini almasını bekliyorsanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız, çünkü Ronald teknoloji hisselerinden tamamen kaçındı. Aksine, temettü ödeyen hisse senetlerinin büyük bir hayranıydı, temettü ödeyen şirketleri satın alıyor ve daha sonra bileşik faizin gücünden yararlanarak yeniden yatırım yapıyordu. Sahip olduğu yaklaşık 95 hisse senedi arasında Johnson & Johnson $JNJ+2.4%, CVS Health $CVS+0.8%, Procter & Gamble $PG-0.6%, JP Morgan $JPM+0.5%, Wells Fargo $WFC+1.0% ve diğer benzer büyük ve güçlü şirketler gibi isimleri bulabiliriz.

Ronald Read'in portföyündeki en büyük 10 pozisyon.

Peki yatırımcılıktaki kutsal kâsesi neydi? Bir pompalamadan süper sofistike bir strateji bekleyemeyiz. Stratejisinin temeli tutarlılık ve uzun ömürlülüktü. Kısacası, Ronald maaşının çoğunu biriktirmeye çalıştı, böylece kazandığı parayı büyük, istikrarlı, temettü ödeyen şirketlerin hisse senetlerine yatırabilirdi. Kısacası bunu hayatının her haftasında yaptı, topladığı temettülerle daha fazla, daha fazla ve daha fazla hisse senedi satın aldı. Kısacası, kartopu etkisinden yararlandı.

Warren Buffett ile benzerlik?

Bu hikayeyi yazarken Ronald Reade'in hayatı Warren Buffett'ınkine çok benziyordu, neden? Warren Buffett'ın hayatına bir göz atın. Örneğin pahalı ve lüks bir arabaya ya da güzel ve lüks bir eve kolayca sahip olabilir, emekliliğinin tadını çıkarıyor ve kahvaltıda havyar yiyor olabilir ya da süper zengin insanların kahvaltıda ne yediğini bilmiyorum. Bunun yerine her sabah kahvaltı için Mekke'ye ikinci el bir arabayla gidiyor ve herkes gibi normal bir evde yaşıyor, oh ve tabii ki hala şirketinde çalışıyor.

Yatırım açısından bile bu ikisi oldukça benzerdi, Ronald Read'in portföyünden saydığım isimleri hatırlıyorsunuz, bu yüzden Warren Buffett'ın portföyüne bakın ve orada ne bulduğunuzu görün. Yatırıma yaklaşımları neredeyse aynıydı, her ikisi de sonsuza kadar ve her durumda ellerinde tutmak istedikleri şirketleri satın alıyordu.

Bu hikayeden ne anlamalıyız?

Gördüğümüz gibi, herkes gerçekten yatırım yapabilir. Elbette Ronald gibi yaşamak zorunda değilsiniz, ancak örneğin kahve, bira veya sigaradan tasarruf ettiğiniz her kuruş önemlidir ve gelecekte size düzenli bir servet kazandırabilir.

Buradan çıkarmamız gereken bir diğer şey de tutarlılıktır. Ronald sadece bir kez yatırım yapmadı. Düzenli olarak daha küçük miktarlarda yatırım yaptı, kısacası her para biriktirdiğinde yatırım yaptı. Bu yüzden küçük kalemlerden tasarruf etmekten bahsettim. Örneğin, her gün barda bir bira daha az içerseniz, her ay bu şekilde yatırım yapabileceğiniz 1.000 kronu bir kenara koyabilirsiniz ve bunu her ay yapabilirsiniz.

Almamız gereken son şey sabırdır. Kendi üzerinde çalışan hiç kimse bir gecede bu kadar zengin olamaz, her şey zaman alır. Warren Buffett servetinin çoğunu 50 yaşından sonra kazanmıştır.

UYARI: Ben bir finans danışmanı değilim ve bu materyal bir finans veya yatırım tavsiyesi olarak hizmet etmez. Bu materyalin içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

Kaynaklar:

https://finance.yahoo.com/news/janitor-vermont-amassed-8m-fortune-140000770.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Chceš se se stát úspěšným akciovým investorem?

Začni studovat prestižní Bulios akademii a získej přístup k unikátnímu vzdělávacímu obsahu, analýzám a praktickým nástrojům!
No comments yet