S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Společnost Intel nečelí úplně nejlepším vyhlídkám do budoucna. Co může ovlivnit cenu akcií?

Martin Bartkovský
4. 2. 2023
8 min read

Společnost Intel poslední dobou čelí všelijakým problémům, se kterými se rozhodla bojovat, když tedy začala, tak se na obzoru začínají objevovat další potenciální problémy, které by na společnost mohly vyvinout další tlaky, a spolu s tím i tlaky na cenu akcií. Pojďme se dnes podívat, kde vidím příležitosti pro tuto společnost v budoucnu, a kde zase potenciální problémy?

Společnost Intel $INTC-2.4%  byla před splasknutím dot com bubliny jednou z nejvíce inovativních společností. Stála po boku velkých hráčů, jako je například Microsoft $MSFT-1.3% . Poslední dobou to spíše ale vypadá, jako by společnost zmizela v propadlišti dějin. Pojďme se dnes tedy podívat co se společnosti vlastně stalo.

Nárůst konkurence

Společnost bývala lídrem v oboru polovodičů, nyní to však vypadá, že Intel dostává se svými čipy spíš na frak. Objevilo se tu spoustu společností, které dokázaly vyvinout lepší čipy než Intel $INTC-2.4% . Tím, jak jde doba kupředu, tak začaly být čipy společnosti zastaralé, a zákazníci začali používat modernější čipy konkurence.

Jak je ale možné, že někdo dokázal navrhnout, a dokonce i vyrobit modernější čipy než společnost, která má dominanci na trhu a dlouhodobé know how? Nabízí se zde velmi jednoduchá odpověď. Ostatní konkurenti totiž nebyli omezeni výrobními možnostmi. Své čipy si totiž navrhli, a nechávají je vyrábět prostřednictvím třetí strany. Tou třetí stranou je společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM-3.5% . Tato společnost, jak už z názvu vyplívá, tak se zaměřuje pouze na výrobu čipů. Tím pádem neřeší, žádné další věci, a soustředí se pouze na výrobu čipů podle návrhů, které dostane od svých zákazníků.

Dá se tedy říct, že společnost Intel v podstatě předběhla kombinace, a také spolupráce konkurence s právě výše zmíněným výrobcem čipů. Proč tomu tak bylo? Společnost Intel $INTC-2.4%  musela své úsilí, a také investice rozkládat mezi více oborů. Jednalo se například o investice do výroby, investice do výzkumu nových čipů, dále musel v rámci takto širokého působení zaměstnávat daleko více lidí, budovat výzkumná centra, laboratoře, výrobní haly a další. Zkrátka to pro společnost bylo velice kapitálově náročné, a své úsilí rozkládala mezi více úkolů. Zatím co Taiwan Semiconductor Manufacturing soustředila své úsilí a investice pouze na jednu jedinou věc, a tím byla samotná výroba čipů. Proto se společnosti podařilo předběhnout Intel ve výrobních kapacitách a technologii. No a konkurence společnosti Intel $INTC-2.4% , jako je například $AMD-5.4% , $NVDA-10.0%  a další, tak těm bylo jasné, že pokud by zřídili vlastní výrobu, tak Intel nemají šanci dohnat, nebo by to bylo velmi složité. Proto tyto společnosti výrobu čipů, nebo třeba jejich součástí řeší pomocí dodavatele, kterým je právě Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM-3.5% .

Boj začíná

V průběhu let se ve společnosti Intel vystřídalo několik ředitelů, kteří nepředvedli žádný bravurní výkon, a nechali tohoto giganta usnout. Nyní se ale Intel začal probouzet. Do společnosti se vrátil jako ředitel Pat Gelsinger, který byl prakticky v manažerských pozicích již od začátku, a tak moc dobře ví, jak vypadala společnost v dobách prosperity.

Změny na sebe nenechaly dlouho čekat. Od nástupu Pata Gelsingera do funkce se společnost zase po dlouhé době začala ozývat. První věc, kterou společnost na sebe upozornila, tak bylo ohlášení výstavby nových výrobních hal, a modernizace stávajících výrobních hal, které ji pomohou zase nabrat tempo, a zrychlit pokrok ve vývoji. Společnost totiž v minulém roce také oznámila, že plánuje vývoj, a výrobu 2nm čipů v průběhu roku 2024 až 2025. Ano, je to sice trochu přehnaná představa, ale je to alespoň náznak toho, co společnost chystá.

Výstavbou nových výrobních hal se chce společnost také zaměřit, a přiblížit se obchodnímu modelu právě již zmiňované společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM-3.5% . Tyto všechny kroky společnosti mají samozřejmě i značný vliv na výsledky společnosti. Proto společnost v minulém roce reportovala neuspokojivé výsledky, zkrátka se nyní snaží co nejvíce investovat do sebe. Nový ředitel si je totiž moc dobře vědom toho, že Intel poměrně dost zaspal dobu a zkameněl. Zkrátka když zahájíte výstavbu a modernizaci hal za zhruba 50 mld. USD, tak tuto výstavbu nějak samozřejmě financovat musíte.

Nedávno se vzbudila i USA, kdy zjistila, že Asie ji předběhla ve výrobě čipů, a také samozřejmě začala jednat, protože chce být hlavní zemí, kde se budou čipy vyrábět. Proto jsou ve hře různé formy podpor, a dotací na výstavby nových výrobních hal na výrobu špičkových polovodičů.

Dá se tedy předpokládat, že Intel této možnosti využije, a tím sníží své výdaje na tuto výrobu právě díky těmto programům. Vzhledem k tomu, že se moc čistokrevných výrobců čipů v USA nenachází, tak se dá předpokládat, že by společnost Intel mohla mít nárok na většinový podíl z těchto podpůrných programů.

Další problém na obzoru

Tyto podpůrné programy mohou být nyní v ohrožení, protože v USA se aktuálně řeší problém s dluhovým stropem.

https://www.youtube.com/watch?v=mWsWqZpU-wc

Jaký to ale může mít dopad na tyto dotace, a celkově na společnost Intel? Je to naprosto jednoduché. Když USA narazí na dluhový strop, tak se bude jednat o jeho zvýšení. Zatímco demokraté se k tomuto rozhodnutí v tuto chvíli staví tak, že dluhový strop bez problému zvýší, tak republikáni svůj hlas pro zvýšení dluhového stropu podmínili, a to škrty ve státních výdajích.

Pokud by si tedy republikáni prosadili své podmínky, tak americké vládě nezbude nic jiného než snížit stranu výdajů, mezi kterými by měli být i tyto podpůrné programy pro polovodičový sektor. V tu chvíli by bylo otázkou, které výdaje se vláda rozhodne vyškrtnout. Pokud by došlo k zrušení těchto programů, tak by to pro Intel mohlo znamenat zvýšení výdajů na stavbu, a celkově zpomalení celého běhu. Zkrátka a jednoduše tyto programy mohou být pro Intel teď velmi vítanou pomocí.

Závěr

Osobně si myslím, že Intel rozhodně ještě neřekl své poslední slovo. Z krátkodobého pohledu nyní tato společnost vypadá možná jako díra na peníze, proto nemůžete do této společnosti investovat s investičním horizontem jednoho, anebo dvou let. Zde se jedná o dlouhodobou investici, a to opravdu dlouhodobou investici.

Osobně rozhodně nečekám v následujícím roce žádné zlepšení výsledků společnosti, právě z důvodů rozsáhlých investic do restrukturalizace společnosti. Společnost mám v portfoliu, ale jako opravdu dlouhodobou sázku. Co se týče těch podpůrných programů, tak ty mohou znamenat pro Intel velkou pomoc. Nyní je tedy otázka, zda nebudou vyškrtnuty v rámci zvyšování dluhového stropu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://insmart.cz/unaveny-gigant-ve-valce-sam-se-sebou-dokaze-intel-znovu-dobyt-svet/

https://www.hardwaretimes.com/intel-tapes-out-first-2nm-and-1-8nm-chips-4nm-production-planned-by-the-end-of-the-year/

https://www.wsj.com/articles/chips-semiconductors-manufacturing-china-taiwan-11673650917

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.