S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Prahnete po dechberoucí dividendě, která bude pravidelně přinášet balík? Pak je tato společnost možná dobrým kandidátem

Dominik Petrnoušek
5. 2. 2023
4 min read

Rok 2022 byl pro akcie extrémně špatný. A ten letošní i přes lednový růst něvěští nic dobrého. Dividendové akcie jsou ale vždy dobrou volbou do špatných časů. Mohla by tato akcie být dobrou volbou pro vaše portfolio?

Je AGNC vhodnou volbou pro nadcházející rok?

Indexy Dow Jones Industrial Average $^DJI+0.1% , S&P 500 $SPY+0.0%  a Nasdaq Composite $^NDX-0.1% vstoupily do medvědího trhu🐻 a dosáhly nejhorších výsledků od roku 2008, a to poklesů o 9 %, 19 % a 33 %.

Pokud však existuje investiční strategie, která má tendenci si během medvědího trhu vést docela dobře, je to nákup dividendových akcií. Společnosti, které vyplácejí dividendu, prokázaly schopnost úspěšně překonávat hospodářské poklesy a mají tendenci být opakovaně ziskové. Nejlepší ze všeho je, že výnosové akcie mají dlouhou historii překonávání společností, které dividendu nenabízejí.

Dividendové vs růstové akcie. Zdroj

Dividendové akcie s nadstandardními výnosy mohou být sice lákavé, ale riziko má tendenci růst spolu s výnosy. To však neplatí pro všechny dividendové akcie s takto vysokým výnosem. Nebo ne?

Zaměřím se dnes na hodně oblíbenou společnost $AGNC+1.1%. To je hypoteční realitní investiční fond (REIT), který už 14 let v řadě vyplácí měsíční dividendu.

Provozní model hypotečních REIT bývá jednoduchý. Jedná se o podniky, které se snaží půjčovat si peníze za nízké krátkodobé úvěrové sazby a tento kapitál využívají k nákupu dlouhodobých aktiv s vyšším výnosem. Jak jste možná uhodli podle názvu odvětví (mortgage REIT), tato dlouhodobá aktiva jsou cenné papíry kryté hypotékami (MBS).

Dividenda AGNC vypadá takto. Zdroj


V loňském roce se ale společnosti AGNC a jejím kolegům pokazilo vše, co se pokazit mohlo. S prudce rostoucí inflací byl Federální rezervní systém donucen k agresivnímu zvyšování úrokových sazeb. To vedlo k podstatnému zvýšení krátkodobých výpůjčních nákladů a k inverzi výnosové křivky státních dluhopisů. To je špatná zpráva, protože snižuje čistou úrokovou marži společnosti AGNC, což je průměrný výnos z aktiv, která vlastní, snížený o průměrnou výpůjční sazbu. Naštěstí pro AGNC a její investory by nový rok měl přinést příznivější provozní prostředí. Například tempo zvyšování úrokových sazeb ze strany národní centrální banky by se mělo v první polovině roku 2023 výrazně zpomalit.

Investoři posledních několik měsíců začali AGCN zase trochu věřit. 

Ačkoli je růst zisku pravděpodobně nejlepším ukazatelem finančního zdraví společnosti, nic takového se neděje, pokud podnik není schopen zvýšit své tržby. Koneckonců je téměř nemožné, aby společnost zvyšovala své zisky po delší dobu, aniž by zvyšovala své tržby. Je tedy důležité znát potenciální růst výnosů společnosti.

V případě společnosti AGNC konsensuální odhad tržeb pro aktuální čtvrtletí ve výši 293,5 milionu USD naznačuje meziroční změnu o -30,6 %. Pro současný a příští fiskální rok odhad 1,12 miliardy dolarů a 1,04 miliardy dolarů. To by bylo +19,4 %, respektive -7,2 %. Společnost AGNC vykázala v posledním sledovaném čtvrtletí tržby ve výši 25 milionů USD, což představuje meziroční změnu o -94,3 %. Zisk na akcii ve výši 0,74 USD za stejné období je srovnatelný s 0,75 USD před rokem.

Její P/E je sice poměrně vysoké, ale zdá se, že oproti svým konkurentům ve stejném odvětví se obchoduje levněji. To by mohlo také značit solidní potenciál.

https://www.youtube.com/watch?v=ox8Dx4q5Vlc

Co vy? Vlastníte AGNC? Nebo o ní třeba uvažujete?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.