S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tohle bude velké: Elon Musk možná založí vlastní sociální síť

Elon Musk hlavní ikona $TSLA+1.6% a SpaceX se neustále dostává do problému kvůli svým tweetům, kde v minulosti proběhlo několik soudních sporů, na které se pomalu navazuje až do dnes. Sám Musk sdílel na svém Twitter účtu několik zajímavých myšlenek a nechal dokonce jeho sledující rozhodnout o jedné důležité anketě, která nám ledacos nasvědčuje.

Elon Musk bývá často nařčen z manipulace a ovládání trhu, právě díky svým tweetům

Nejdříve si však ukážeme minulost:

V roce 2018 řekl Musk, že "zvažuje, že vezme Teslu $TSLA+1.6% soukromě za 420 dolarů", což je číslo spojené s užíváním marihuany. Tweet vedl k soudním sporům a nakonec k dohodě s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy, že Musk bude předem sdílet budoucí prohlášení s právním zástupcem své společnosti.

Dále určitě všichni víme, co udělal s hodnotou Dogecoinu $DOGEUSD-0.9%, který po pár jeho tweetech vystřelil o víc jak desítku procent.

Aktuálně se táhnou další soudní spory ohledně Muskovi manipulace skrz svůj Twitter účet, kde ho sleduje a tudíž i ovlivňuje až 80 milionů aktivních uživatelů.

Jak na tento problém reaguje Musk a proč se dá konspirovat o nové sociální síti?

Tweet Elona Muska z 25. března

Pojednává o tom, že svoboda slova je nutná pro fungování a zachování demokracie.

Věříte, že Twitter přísně dodržuje tuto zásadu?

Výsledek ankety je jednoznačný a není k němu co dodat.

V dalším twetu uvedl, že výsledky tohoto průzkumu budou mít veliký vliv pro budoucnost a dbá na každého uživatele, aby hlasoval velmi opatrně.

Tím však Muskova aktivita na Twitteru nekončí...

 

Zde uvádí, že Twitter funguje defacto jako veřejné městské náměstí, kde se nedodržují zásady svobody projevu a zásadně podkopává demokracii. Co by se s tím mělo dělat?

Dalším tweetem rozpohyboval život na sociálních sítích, kdy se ptá svých fanoušků, zda nastal čas a nebo spíše jestli bude potřeba vytvořit novou platformu sociálních médií.

Ve své podstatě je Elon Musk a pár dalších jedinců, kteří jsou zapletení do tohoto ''ovlivňování'' , nuceni smazat určité posty a dbát na to, co sdílí mezi veřejnost. To se však nikomu nepozdává a opravdu to působí jako značné omezení svobody.

Elon Musk sám v minulosti zpochybnil západní svět, co se týká soc. sítí a medií, kde kladl důraz na to, že se nedodržují a nebudou dodržovat základní principy svobody projevu. Dále uváděl, že platformy jako jsou Twitter jsou zaujaté ve svém algoritmu a to má zásadní vliv na diskurz uživatelů.

''Twitter algoritmus by měl být open source''

Opětovně dostává na svou stranu přes 80% uživatelů, kteří s ním tento problém důkladně probírají a debatují o něm. Stále se tak více spekuluje o tom, že Musk chce založit vlastní sociální média, jelikož neustále klade důraz na to, že vyhodnocení anket bude mít značný vliv na budoucnost.

Pro Elona je svoboda slova něco, co postrádá u všech sociálních sítí a věří, že tento princip jakým jsou algoritmy vedené mohou ovlivnit víc než si myslíme.

Tato komplikovaná situace nabízí 2 řešení

Je zde šance, i když už velmi malá, že Elon svým kladeným důrazem na Twitter způsobí přehodnocení platformy od základů, s tímto scénářem se však nedá úplně počítat. Další variantu i když možná nepravděpodobnou je, že by Musk skoupil Twitter za x miliard dolarů a přeformoval jej dle obrazu svého. Zde by se mohl dostat koupí podílu Twitteru do představenstva a z této pozice by mohl přednést své návrhy pro změnu.

  • Tyto předpoklady jsou však málo pravděpodobné, jelikož je malá šance, že by zakoupil podíl v Twitteru a ještě menší šance, že by prosadil své demokratické myšlenky

Druhá šílenější a vzrušující představa je, že založí konkurenta pro Twitter. Zní to možná bláznivě, ale možná jsme na pokraji nečeho velkého. Co se týká vývoje, tak s tím není žádný problém, struktura Twitteru a různé efekty jsou založeny ve velmi krátké době na základě najatí profi inženýrů.

Pokud někdo dokáže vytvořit konkurenci Twitteru, tak je to právě Elon Musk. Za tímto faktem stojí drtivá většina uživatelů soc. sítí. Co by se týkalo uživatelů, tak zde nevidíme také žádný problém, jelikož je Musk světová ikona a lídr, který na co ukáže, to promění ve zlato.

Přestože vývoj a tvorba by byla nákladná a těžká, tak se den ode dne spekuluje víc o tom, že to má Elon v úmyslu.

Tento fakt o tvorbě nového média Musk nalousknul!

Jeden z uživatelů zacílil tweet na samotného Elona Muska.

Uvažoval byste o vybudování nové platformy sociálních médií ?

Takový, který by se skládal z algoritmu s otevřeným zdrojovým kódem, takového, kde by svoboda projevu a dodržování svobody projevu mělo nejvyšší prioritu, takového, kde je propaganda velmi minimální. Myslím si, že taková platforma je potřebná.

Elon Musk: Vážně nad tím přemýšlím

  • Myslíte si, že vznikne nová platforma ze strany Muska?
  • Měl by Elon šanci konkurovat předním sociálním sítím?
  • Jaká je pravděpodobnost, že vytvoří platformu? Přeci jen Elon a jeho tweete jsou nejen zábavné, ale mnohdy i směrodatné pro určité sektory a sám na nich hodně zakládá.

 

Pro čerpání informací jsem použil tohle video, kde zazní mnoho užitečných informací a faktů o celé kauze a jejím vývoji: (18) Is Elon Musk starting a new social media platform? (Ep. 569) - YouTube

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 422 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Registruju se hned po spuštění, to bude masakr 😅

To ano 🤘🤘

Pokud má někdo šanci vytvořit plně funkční a konkurenceschopnou platformu, tak je to právě Musk...

Ono to na první pohled zní dost šíleně, že jeden boháč řekl dost, chci psát cokoli, kdykoli a kdekoli, ale jde vidět že se tím Musk reálně zabývá.

Tak pokud vytvoří Musk sociální sít, tak hned první den na burze kupuju!😂 Myslím si, že je toho schopný, na sdílení určitých informací Musk vyloženě lpí a baví ho to. To, že je neustále kárán za to, co píše ho už vyloženě vytáčí, že se musí starat o problémy s tím spojené. Myslím si, že bude chtít vybudovat ''free'' platformu kde bude svobodné slovo.