S&P 500 ^GSPC 5,058.64 +0.96%
Nvidia NVDA $820.02 +3.12%
Meta META $492.36 +2.21%
Tesla TSLA $144.42 +1.67%
Microsoft MSFT $406.61 +1.41%
Alphabet GOOG $159.55 +1.01%
Apple AAPL $166.56 +0.43%
Amazon AMZN $177.48 +0.14%

Fantastická firma s kvalitním byznys modelem a jasnou vizí do budoucna, to je dle Petra Horáčka Floor & Decor Holdings

Pavel Botek
6. 2. 2023
13 min read

Tentokrát jsem si pro vás připravil rozhovor s Petrem Horáčkem, kterého možná znáte z Twitteru, kde tvoří a sdílí zajímavé myšlenky, analýzy a investiční obsah, což mě zaujalo, a proto jsme se na akci Bulios INVESTING NIGHT dohodli na rozhovoru, kde se zaměříme na Petrovu strategii, portfolio a jednotlivé akcie.

Petr Horáček

Můžeš se našim investorům na Buliosu představit?

Je mi 27, aktuálně pracuji v naší rodinné firmě, která se zabývá primárně distribucí sportovní optiky. Hodně času mi zabírá investování, kterým se snažím zhodnotit svoje i rodinné portfolio, ale zároveň ho vnímám i jako hru, kdy se snažím neustále zlepšovat, nabírat informace a posouvat. Vyjma toho také hraji docela často golf, občas zajdu do posilovny, pustím si film nebo jsem s přáteli. Vystudovanou mám VOŠ obor personální řízení.

Co tě vůbec přivedlo k investování? 

V roce 2017 jsem dostal od svého dědy trochu peněz do „začátku“. Vzhledem k tomu, že jsem je v té době nepotřeboval, tak jsem přemýšlel, jak s nimi naložit. Akcie mi tehdy přišly jako zajímavá možnost. První investice jsem udělal ještě v tom samém roce a chytlo mě to. Líbilo se mi, jak se to hýbe a když přišly první dividendy, tak jsem pochopitelně dostal další motivaci a impulzy se do investování ponořit hlouběji.

Kam ses jako investor od začátku své investiční kariéry posunul? Respektive jak se změnilo tvé uvažování a smýšlení nad investicemi a akciemi?

Posun byl velký, konec konců nejsem profesionální investor, takže vše co dnes umím jsem si musel postupně dohledat a zjistit. Navíc je třeba říct, že tohle je oblast, kde člověk nikdy nebude vědět všechno, musí se neustále učit a být pokorný. Začátky byly ze zpětného pohledu naivní. Díval jsem se především na základní metriky jako je P/E a mezi byznysy jsem neviděl moc rozdíly a vůbec mi nedocházely různé souvislosti. Dnes se mnohem víc zaměřuji na kvalitativní parametry firem, jejich moat a případné katalyzátory, které by mohly vést ke změně jejich ohodnocení.

Co ti nejvíce pomohlo v rozvoji?

Řekl bych, že nejvíc mě posunulo, když jsem začal číst investiční knížky. Jedny z prvních, co se mi dostaly do rukou, byly od Petera Lynche: Beating the street a One Up on Wall Street. Obě jsou skvělé a vřele je doporučuji každému, kdo se o investování zajímá. Knížky a podcasty nebo rozhovory se skvělými invnestory jsou vůbec tím nejlepším, jak člověk může získat informace a rozšířit si obzory. Na poslouchání pak doporučuji například Business Breakdowns, kde se v každém dílu probírá skutečně do hloubky konkrétní společnost a bývá to velmi poučné.

Co považuješ za tu dobu za svou největší investiční chybu? A co ti přinesla?

Největší chyba určitě ještě přijde. Snažím se být obecně opatrný, ale podařilo se mi uspěchat několik nástupů do pár pozic, takže by se dalo říct, že chybou byla absence trpělivosti. Na druhou stranu je třeba vidět to co říkal Peter Lynch, tedy že pokud se Vám povede 6 investic z 10, tak budete úspěšný investor. To neznamená, že ty zbylé půjdou na nulu, ale prostě se jim nebude dařit jak očekáváme. Chyby vnímám jako součást investování, jen nikdy nesmí být takového rozsahu, aby nás
„vyřadily“ ze hry. Určitě jsem potom v začátku mohl nabývat znalosti rychleji a obecně být víc otevřený k novým informacím.

Změnilo se v průběhu času i tvé smýšlení nad stavbou portfolia a výběrem akcií
či jednotlivých aktiv?

Určitě, a to ze dvou důvodů, když jsem koupil první akcii, měl jsem menší prostředky i znalosti, začal jsem prakticky pouze v ČR a postupem času se přesouval do zahraničních firem a navyšoval i počet pozic. Stavba portfolia je silně individuální věc, která by měla reflektovat osobnost investora a důvody proč investuje, počítám tedy, že se to bude v průběhu času dále měnit. Dnes chci mít v portfoliu do 20 pozic. Mám nějaké limity na velikost investované části portfolia do jednotlivých akcií, které bych nechtěl přesáhnout. Stejně jako u posledních pár
procent volné hotovosti chci vyšší návratnost, aby se ji byl ochotný „vzdát“. Základem pro mě, ale je, aby se mi s mým portfoliem dobře spalo.

Pohled na aktuální Petrovo portfolio

Při tvorbě rozhovoru jsem také zapátral po tvém portfoliu, které mne poměrně zaujalo svou různorodostí a skladbou. Je z tvé strany záměr držet tolik akcií v rámci diverzifikace nebo investuješ zkrátka tam, kde vnímáš dlouhodobou příležitost?

Investuji jen do akcií, které jsem schopný pochopit a za každou pozicí je tedy nějaký příběh, kterému více či méně věřím. Obecně se snažím vyhýbat ztrátovým firmám nebo byznys modelům, kde ještě není jisté, že fungují, proto u mě neuvidíte věci jako NIO nebo Plug Power. Menší pozice, které držím jsou potom často buď sledovací, kdy se asi jedná o dobrou firmu, ale pořád si ji nejsem úplně jistý a malá investice do ní mi ji drží na očích a pomáhá ji lépe poznat. Případně se jedná o začátek budování větší pozice, kdy se cena otočila a já nestihl nakoupit víc. Obecně se nechci omezovat na konkrétní sektor a zaměřuji se na bottom up analýzu, kdy mě zajímá vždy konkrétní podnik. Myslím, že se dají najít často zajímavé investice v sektorech, které nerostou a naopak v těch, které rostou je běžně zaceněn až moc velký optimismus, který může snižovat budoucí návratnost pro investory.

Vidím, že máš podobnou zálibu jako já, co se týká tabákových společností. Jak ale obecně vnímáš tento sektor do budoucna?

Tabákové firmy disponují skvělými charakteristikami, mají pricing power, nízké capexy, vysoké marže a necyklickou poptávku. Bohužel klasické cigarety jsou skutečně zdraví škodlivé a díky lepší informovanosti a různým krokům států během dalších 20 let se na většině míst jejich prodeje přiblíží k nule. Do té doby ovšem budou „tisknout peníze“ a zároveň by mělo dojít k postupnému přechodu na produkty nové generace. Ať už jde o nikotinové sáčky, vaping anebo zahřívaný tabák. To je pro tabákové firmy i společnost výhodné z několika důvodů. Nikotin sám o sobě není významně zdraví škodlivý a zde je možnost ho konzumovat se sníženým rizikem. Zároveň většina zemí daní tabák, který v nových produktech tolik není, to znamená, že na těchto výrobcích je větší marže, která by moha proti klasickým cigaretám zůstat i v budoucnu. Tabákové firmy, konkrétně BATS, které držím, je pro mě pak sázkou jednak na to, že zvládne shift na nové produkty a bude tak „umírat“ déle, než si investoři myslí, soudě tedy, alespoň podle jeho ocenění, které je na mnohaletém minimu.

Rád bych se s tebou podíval na pozice, které jsou pro mě (a doufám, že i pro investory) méně známé nebo překvapivé. Co taková Floor & Decor Holdings? Jak ses k takové společnosti dostal a co tě vůbec přimělo k investici?

 Floor & Decor Holdings

$FND+1.9% je společnost, do které investoval Warren Buffett, přesněji podle velikosti pozice spíše jeden z portfolio managerů Berkshire. To mě na ni upozornilo. Když jsem se na ni podíval pozorněji, tak jsem ji vyhodnotil jako fantastickou firmu, ve které má dobrý byznys model i celkem jasný plán, jak bude do budoucna růst. FND prodává primárně podlahy, a to v obchodech, které nemají skladovou zásobou a šíří nabídky konkurenci, mají politiku every day low prices, která jim dává konkurenční výhodu. Zároveň díky svojí velikosti nakupují rovnou u výrobců a vynechávají distribuci. To s tím, že mají zkušený management a dobrou návratnost na nově postavené obchody je činí velmi zajímavými. Navíc tento segment není tak cyklický, jak se na první pohled zdá.

Pokud by to čtenáře zajímalo víc, vypracoval jsem ně podrobnější report: Uživatel Petr Horáček na Twitteru: „Vlákno - $FND Rád bych se s Vámi podělil o krátký text, který jsem napsal ke společnosti Floor and Decor. Tentokrát tedy lehce netradičně formou printscreenů. Budu rád za zpětnou vazbu. https://t.co/5JBUPDXwzx“ / Twitter

Další společností z tohoto seznamu je $PWR+1.7%, která má 4,9% obsazení v portfoliu. Můžeš trochu rozvést, čím se zabývá a co stojí za růstovým příběhem posledních let? Když se podíváme na 5 letý graf, tak vidíme nárůst přes 300%. Jak dlouho máš vůbec PWR v portfoliu?

$PWR+1.7% realizuje projekty do infrastruktury. Od designu, stavbu, opravy a údržbu
telekomunikačních sítí, obnovitelných zdrojů energie, rozvodové sítě, až po plynovody. Operuje tedy v odvětví, které vyžaduje velmi významné investice do budoucna, a to jak díky stáří samotné infrastruktury, tak přechodu na OZE a například rozšíření vysokorychlostního internetu. Růst ceny je potom kombinací poklesu počtu akcií, díky buybackům, zvýšení zisků a vyššímu ohodnocení společnosti. Když jsem do PWR na začátku roku 2020 investoval, obchodovaly se kolem 11 P/E, společnost rostla na EPS přes 12 % ročně a akcie se přitom řadu let pohybovala na podobné ceně. Přišlo mi to tehdy jako velmi dobrý risk reward.
Quanta services jsem tedy kupoval skoro přesně 3 roky zpátky, dnes je dle mého názoru akcie spíše na férové ceně, ale společnosti by se mělo dařit i do budoucna. Pozici asi budu malinko upravovat i díky tomu, že jsem u ní dosáhl časového testu.

Máš v tuto chvíli nějaké zajímavé společnosti na watchlistu? Pokud ano, ke které tě to v tuto chvíli táhne nejvíce, ve smyslu, že už vážně přemýšlíš o otevření pozice? 

V poslední době mě zaujala například společnost SDI Group, která operuje v niche segmetnu, kde nemají moc velkou konkurenci a rostou skrze akvizice malinkých firem, kterým potom pomáhají dále růst. Mají navíc velmi sympatického ceo Mika Creedona, ale musím je ještě víc načíst a promyslet si případnou nákupní cenu.
Určitě pak sleduji primárně akcie, které již držím a prvně se zamýšlím, jestli by nebylo lepší navýšit pozici v nějaké z nich než kupovat něco nového. Do watchlistu si chci přidávat postupně akcie, které nastuduji, pochopím a kde budou čekat
na zajímavou nákupní příležitost..

Před pár dny jsem zahlédl, že na Twitteru rozebíráš i Buffetovu oblíbenou $OXY+0.0%. Přemýšlíš o zařazení do portfolia?

Nejsem expert na ropu a těžaře, takže tohle odvětví musím lépe poznat. Nicméně OXY mě zaujala, protože je to firma, kterou by BRK asi ráda koupila celou a naposledy, když dělali akvizici podobného rozsahu s Burlington Northern, tak se to ukázalo jako perfektní investice. Rád bych tedy pochopil, co v OXY pan Buffett vidí a zda by se na tom nedalo také svést. Teze na ropu je potom jednoduchá. Díky podinvestovanosti sektoru a neochotě bank ropné společnosti financovat bude čím dál složitější a nákladnější otevírat nové vrty. Navíc podle predikcí spotřeby ropy bychom ji měli ve střednědobé budoucnosti potřebovat více než dnes. To by mohlo zapříčinit, že její cena ropy bude vyšší než v posledních pár letech.

V poslední otázce bych rád poznal tvůj názor na kryptoměny a Bitcoin, jelikož si o BTC v posledních dnech aktivně debatoval na Twitteru.

Nechci asi hodnotit crypto jako takové, protože to mi přijde jako kapitola sama pro sebe. Pokud se pak zamýšlím nad BTC, tak bych rozhodně nechtěl rozporovat, že „funguje tak jak má“, protože to je jistě pravda, od decentralizace, po postupné uvolňování do oběhu i skutečnost, že se asi nedá zničit nebo ukrást. Do BTC si nicméně promítají různé skupiny velmi rozdílné narativy. Slyšeli jsme, názory, že
jde o digitální zlato, o hedge proti inflaci, náhražku peněz a pak je tu velká část lidí, kteří ho vidí jako technologické akcie na steroidech. Nic z toho podle mě není úplně pravda a díky tomu, že se BTC nedá, jakkoliv rozumně ocenit, protože neprodukuje cash flow a ani se nemění jeho fundament, tak ho považuji za „greater fool theory“, kdy většina lidí čistě spekuluje, že jej od nich jednou někdo koupí dráž. Je klidně možné, že mi něco uniká, případně, že se BTC pohádkově zhodnotí, ale tím se nebudu trápit, protože to není hra, kterou chci hrát.

  • Líbil se vám tento rozhovor?  Pokud ano, tak nám dejte vědět a samozřejmě nás nezapomeňte sledovat. Petra sám za sebe doporučuju sledovat na Twitteru, jelikož má opravdu zajímavou tvorbu, pohledy a analýzy - Petr Horáček.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.