S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Elon Musk opět o krok před ostatními: Tahle tajná smlouva může Tesle zajistit brutální konkurenční výhodu

Tesla podepsala s brazilskou těžební společností Vale tajnou dohodu o dodávkách naprosto klíčově důležité suroviny pro výrobu elektromobilů. Výrobcům automobilů chybí téměř vše. Jediná Tesla stále (oproti ostatním značkám) bez větších obtíží zvládá své vozy produkovat. Elon Musk zajištěním této dohody dost možná zasadil konkurenci jednu z nejbolestivějších ran posledních let.

Elon Musk dost možná zasadil jednu z nejbolestivějších ran své konkurenci. Zdroj

Cena niklu, který je nezbytný pro výrobu baterií do elektromobilů, neustále rostla ještě předtím, než ji konflikt na Ukrajině ještě více zvýšil a na začátku března vyvolal chaos na londýnské burze kovů.

Desetiletý vývoj ceny niklu dle tradingeconomics.com

Ceny dalších kovů používaných v automobilech, včetně hliníku, palladia a lithia, v poslední době také prudce vzrostly.

Největší světový výrobce automobilů Tesla $TSLA-2.2% podepsal s firmou Vale $VALE+0.1% víceletou dohodu o dodávkách niklu z Kanady, uvedla agentura Bloomberg. Podstatné je, že se agentura pouze odvolává na své zdroje. ZATÍM se nejedná o oficiální informaci. Náznaky se však již objevují delší dobu.

Společnost Vale se ke zprávě odmítla vyjádřit, ale prohlásila, že již dříve uvedla, že v současné době prodává 5 % své produkce na trh s elektromobily a plánuje tento podíl zvýšit na 30-40 %. No a kdo jiný než Tesla by toto číslo mohl zrealizovat?

Společnost Tesla byla méně zasažena problémy v dodavatelském řetězci vyplývajícími z pandemie COVID-19 ve srovnání s jinými výrobci automobilů, kteří omezili výrobu, protože se potýkají s nedostatkem několika komponent včetně čipů a kovů pro baterie elektromobilů. Tímto krokem by mohla svoji pozici dále upevnit.

Generální ředitel Elon Musk na začátku tohoto měsíce uvedl, že výrobce elektromobilů a jeho raketová společnost SpaceX čelí značným inflačním tlakům v oblasti surovin a logistiky. I přes to je nutné dodat, že situaci zvládá lépe než velká část konkurence. 

Pokud se informace potvrdí, mohlo by to cenu obou společností výrazně zvýšit. Pro Vale by partner jako Tesla byla příslibem extrémně perspektivního zákazníka. Tesla by naopak zajištěným přísunem podstatných surovin upevnila svou pozici lídra trhu. No v každém případě velice slibná situace! 🔥🔥

Toto v žádném případě není investiční doporučení. Jedná se o můj amatérský souhrn informací a neoficiálních zpráv agentury Bloomberg dostupných na internetu. Každý investor by měl důkladnou analýzu a rozhodnutí provést sám.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @joemaymay má karmu 50 a je členem této skupiny od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

To the moon? 🚀🚀🚀🔥

Teď se cítím jako Buffett 😍 $VALE+0.1% už tady zmiňuju nějakej ten pátek. Dělá mi radost už docela dlouho a teď ještě tohle! 😇 No každopádně jsem to koupil dost na haluz... ale chlubit se tím můžu 😂😂

Gratulace! 😂