S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

FedEx chystá rozvážkovou technologii budoucnosti: Naplní tato revoluce investorům kapsy?

Jim Cramer a CEO FedExu... To nemůže dopadnou špatně! Odcházející generální ředitel společnosti Fred Smith vystoupil v úterý v legendárním pořadu. Jeden z jeho komentářů nabídl pohled na budoucnost nákladní dopravy. Tato budoucnost může některým akciím pomoci již dnes. Podle něj je cesta pouze jediná - autonomní řízení. Jaké společnosti z toho budou profitovat?

FedEx se dle slov CEO chystá nahradit část své flotily autonomními vozidly

Smith Cramerovi řekl, že společnost FedEx $FDX-0.7% vyvine obrovské úsilí, aby už v roce 2022 začala používat autonomní nákladní vozidla. Smith však nemluvil o pomalu se pohybujících vozidlech pro tzv. last mile (tedy dejme tomu v rámci města a obydlených oblastí).. Mluvil o návěsech, které řidič uvidí řítit se po mezistátních dálnicích.

Dosáhnout plně samořízených vozidel je neuvěřitelně těžké, jak ví každý, kdo v posledních letech pozorně sleduje společnost Tesla $TSLA-1.1%. Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk se k technologii autonomního řízení vyjádřil již několikrát. Když všechny komentáře shrneme, jeho původní předpověď, kdy se autonomní vozidla Tesla objeví na silnicích, zněla konec roku 2019...

Společnost Tesla však učinila pokroky. Řidiči sice musí dávat neustále pozor, ale většinu řízení na většině amerických silnic může vykonávat nejpokročilejší verze samořídícího softwaru společnosti.

Tato zkušenost spolu se Smithovými poznámkami naznačuje, jak bude autonomie postupem času zaváděna: postupně. Smith vidí, že samořízené vozy budou fungovat na dálnicích dříve než všude jinde. Tato schopnost je pro FedEx a celý logistický průmysl stále cenná. Samořízené kamiony na mezistátních komunikacích mohou zlepšit využití kamionů - lidští řidiči mají regulační omezení počtu hodin jízdy denně. Mohou také zmírnit přetrvávající nedostatek řidičů kamionů, s nímž se potýkají přepravní společnosti.

Akcie FedExu víceméně kopírují zbytek trhu

Na technologii samořízených nákladních vozidel pracuje mnoho společností, včetně společnosti Waymo, která patří společnosti Alphabet $GOOGL+0.7%. Ford Motor $F-0.4% vlastní podíl ve společnosti Argo AI, která se zabývá technologií autonomního řízení.

Zásadní je tu však společnost TuSimple $TSP-5.7% . Ta pracuje na samořídicích řešeních pro těžké nákladní vozy a v prosinci dokončila plně autonomní jízdu na vzdálenost 80 mil.

Smithovy komentáře jsou pro společnost bullish, ale akciím TuSimple aktuálně nepomáhají. TuSimple se řadí mezi spekulativní akcie. Jedná se o relativně novou společnost, u které se do roku 2024 neočekává, že by její tržby přesáhly 100 milionů dolarů. S tržní kapitalizací kolem 3 miliard dolarů se akcie obchodují za více než 200 násobek odhadovaných tržeb v roce 2022. Co si budeme povídat - to je hodně přestřel i na něco tak revolučního... Můžeme pouze čekat jak se situace vyvrbí 🤷 Každopádně jsou plně autonomní vozidla velice vzrušující technologií a dění kolem jejich vývoje stojí za pozornost!

Toto není investiční doporučení! Jde čistě o můj amatérský názor na základě dat u internetu a rozboru rozhovoru od Ala Roota.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

I kdyby to fungovalo, tak bude ještě x let trvat veškerá byrokracie okolo toho