S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Nestává se to často, ale evropské trhy mají potenciál zesměšnit letos USA. Bude Evropa letos lepší volbou pro investice?

Dominik Petrnoušek
10. 2. 2023
4 min citire

Většina investorů upírá zraky k USA a tamním trhům. Evropa byla v poslední době tak trochu uvržena do temnoty a zapomnění na úkor USA, Číny a dokonce i rozvíjejících se trhů. Teď se ale možná chystá obrat!

Bude Evropa opět na výsluní?

Evropa dlouhou dobu zůstávala mimo záři reflektorů a byla mnoha investory přehlížena jako nudný trh bez budoucnosti a příležitostí. Prostě už je až moc stará a vyspělá. Zdá se ale, že nyní se začíná dařit a mohla by si opět užít svou chvilku slávy. Ale na jak dlouho?

Evropští investoři očividně vsadili na kombinaci podpory z pružného hospodářského růstu a možného uvolnění politiky centrálních bank.

https://www.youtube.com/watch?v=Rzp_Sag-DHg

Index Stoxx 600 uzavřel tento týden na dostatečně vysoké úrovni, čímž se celkový zisk od minima z 29. září nakrátko zvýšil na 20 %. Tím se dostal do technického bull runu.

Ostatní evropské indexy včetně francouzského CAC 40, německého DAX a blue-chip indexu Euro Stoxx 50 se již na této úrovni nacházejí, protože investoři začali být ohledně aktiv v regionu optimističtější. Mírnější než očekávaná zima a odolné růstové ukazatele také zvýšily šance na to, že škody způsobené zpomalením růstu nebudou tak velké, jak se obávali.

STOXX se dostal do bullrunu

Paradoxně náladu investorů tento týden podpořily také výroky předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, že cenové tlaky se ochlazují, což podpořilo sázky kolem uvolnění finančních podmínek v nadcházejících měsících. Evropská centrální banka mezitím zvýšila sazby o 50 bazických bodů, ale někteří účastníci trhu uvedli, že výhled politiky centrální banky je povzbudivý.

EXB zvyšuje sazby na nevídané hodnoty. Zdroj

Prohlášení ECB považují odborníci spíš za holubičí. "Čteme-li mezi řádky, mohlo by to naznačovat, že ECB může hledat záminku k revizi tempa zpřísňování."

Mezitím tržní stratégové, včetně společnosti Goldman Sachs uvedli, že evropské akcie mají potenciál ukázat svou výkonnost oproti americkým protějškům, k čemuž přispívá levnější ocenění. Index Stoxx 600 nyní od konce září vzrostl v dolarovém vyjádření o 32 % ve srovnání se 17% nárůstem indexu S&P 500.

Evropský index poráží v lednu S&P 500. Od září je tento rozdíl ještě zásadnější 

"Očekáváme, že se Evropě bude ve srovnání s americkými akciemi i nadále dařit mnohem lépe," uvedl Benjardin Gaertner, vedoucí správy akciového portfolia v Union Investment, německém správci aktiv se 406,9 miliardami eur ve správě. Jako důvod uvedl atraktivní ocenění v Evropě a také závislost na technologických akciích vázaných na růst v USA, kterým obvykle škodí zejména vyšší úrokové sazby.

Další velkou zkouškou budou zisky podniků, které se potýkají se zvýšenými náklady v době, kdy spotřebitelská poptávka zpomaluje. Stratégové Morgan Stanley uvedli, že vidí jasnou ztrátu dynamiky v podílu evropských firem, které překonávají odhady zisku a tržeb. Pokud by se toto tempo udrželo, jednalo by se o nejslabší výsledek za poslední dva roky, napsali v páteční zprávě.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.