S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Stručný rozbor společnosti Microsoft

Bulios Academy
21. 2. 2023
6 min read

Microsoft Corporation $MSFT-1.3%  je americká nadnárodní technologická společnost, která se specializuje na výrobu počítačového softwaru, hardware a dalších produktů a služeb. Byla založena v roce 1975 Billem Gatesem a Paulem Allenem a sídlí v Redmondu ve státě Washington. Microsoft je známý svými operačními systémy Windows, kancelářskými aplikacemi Microsoft Office, webovým prohlížečem Internet Explorer a v poslední době i hudební službou Xbox Music a herní konzolí Xbox. Společnost také nabízí cloudové služby, jako je Azure a Office 365.

V průběhu let Microsoft zažil mnoho úspěchů i neúspěchů. V 80. letech se stala dominantní silou na trhu s osobními počítači a 90. léta byla pro ni obdobím rapidního růstu. V roce 2000 se společnost stala nejcennější americkou společností a tento status si udržela po mnoho let. Nicméně v posledních letech se trh značně změnil a Microsoft musel přizpůsobit své podnikání novým trendům a technologiím.

Management společnosti

Satya Nadella je aktuálním CEO společnosti Microsoft. Předtím pracoval v Microsoftu od roku 1992 a vedl týmy v oblasti cloudových služeb a serverových aplikací. Nadella se stal CEO v roce 2014 a od té doby vedl společnost k posílení své pozice na trhu s cloudovými službami a transformaci k modernímu softwarovému gigantu. Pod jeho vedením se Microsoft také zaměřil na rozvoj nových technologií, jako jsou umělá inteligence a IoT.

 

Konkurence a konkurenční výhody

Microsoft má mnoho konkurentů na trhu s technologiemi, zejména v oblasti softwaru a cloudových služeb. Mezi nejvýznamnější konkurenty patří Google, Apple, Amazon a IBM. Tyto společnosti jsou v mnoha oblastech inovativnější než Microsoft, což znamená, že Microsoft musí udržovat krok s rychlým vývojem technologií.

Microsoft má však několik konkurenčních výhod. Jednou z hlavních výhod je jejich kancelářský balík Microsoft Office, který je stále nejoblíbenějším na trhu a používá ho mnoho firem i jednotlivců. Microsoft také investuje do cloudových služeb, což se ukázalo jako velmi úspěšná oblast, která zaznamenává rychlý růst.

Finanční situace

Microsoft je jednou z největších technologických společností na světě a má silné a zdravé finance. Na konci roku 2021 společnost překonala hranici 2,5 bilionů dolarů tržní kapitalizace.

Aktuální čísla o společnosti:

  • Tržní kapitalizace 1.89T
  • Výnosy 204.09B
  • Akcie v oběhu 7.44B
  • Zisková marže 33 %
  • P/E 28.15
  • P/B 10.50
  • P/S 9.42
  • D/C 0.25
  • ROE 0.39
  • EPS 9.00
  • Dividendový výnos 1.01 %
  • Výplatní poměr 29 %

Takto zhruba vypadá rozložení toku financí včetně marží:


Výhled společnosti

V budoucnu se očekává, že Microsoft bude pokračovat v rozvoji svých cloudových služeb, umělé inteligence a IoT. Tyto oblasti jsou považovány za velmi lukrativní a Microsoft se zaměřuje na získávání nových zákazníků a udržení stávajících. Společnost také vynakládá velké úsilí na snižování své uhlíkové stopy a výrobu ekologických produktů.

Ve finančním smyslu je Microsoft velmi stabilní společnost s vysokými příjmy a zisky. Akcie Microsoftu jsou považovány za stabilní investici s pravidelnými dividendami. Navzdory mnoha výzvám a rizikům v této oblasti se očekává, že Microsoft bude pokračovat v úspěšném rozvoji a růstu.

Výhled pro Microsoft vypadá nadále velmi pozitivně a společnost se stává jedním z nejvýznamnějších hráčů na trhu s technologiemi. Microsoft investuje do výzkumu a vývoje, aby se udržel v čele vývoje technologií. Společnost se snaží přizpůsobit své produkty a služby novým trendům a potřebám zákazníků a na trhu si udržuje silnou pozici.

Férová cena akcie

Vypočítali jsme teoretické ceny akcie společnosti Microsoft pomocí tří různých modelů.

  • Discounted Cash Flow (DCF)

Cena akcie = ~345,86 USD

  • Dividend discount model (DDM)

Cena akcie = ~272,20 USD

  • EPS Multiplier

Cena akcie = ~297,77 USD

Průměrná cena akcie = ~305,28 USD.

Pokud použijete margin of safety 15 % na průměrnou cenu akcie společnosti Microsoft, kterou jsme vypočítali, získáme nákupní cenu s 15% bezpečnostním koeficientem.

Naše férová cenovka = ~259,49 USD

Pozn.: Chcete-li použít vyšší margin of sagety (margin of safety by měl být dostatečně vysoký, aby pokryl nejistoty a rizika, která jsou spojena s investicí, a zároveň by neměl být tak vysoký, aby omezoval potenciální výnosy z investice) například. 30 %, pak se dostaneme na cenu ~213,70 USD.

Pozn.2: Výše uvedené výpočetní modely si všechny postupně vysvětlíme a naučíme včetně dalších zajímavých a hlavně jednoduchých poměrů, které zvládne každý začínající investor. 💪

Bulios Academy

Pokud jste to v posledních dnech ještě nezaregistrovali, tak jsme v Bulios spustili náš nejnovější projekt jménem Bulios Academy a stojíme si za tím, že se pro mnoho lidí bude jednat o kompletní soubor všeho, co budou potřebovat na jejich cestě právě k finanční nezávislosti. 

Po několika ANKETÁCH a důkladném výzkumu jsme přesně zjistili, co investory aktuálně nejvíce trápí a v čem si v investování neví rady. Výsledky jsme pak následně aplikovali na Bulios Academy a připravili 5 hlavních pilířů našeho vzdělávacího projektu. 

V Bulios Academy vás provedeme nejen investičními základy a strategií, ale také vám například pomůžeme vybrat ideálního brokera či osobně poradíme právě v privátní Discord skupině, která je plná podobně smýšlejících investorů. Zájemcům bych doporučil si přečíst právě tento příspěvek: 5 investičních pilířů na cestě k finanční nezávislosti

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.