Çin'in ekonomiyi yeniden açması küresel ekonomiyi canlandıracak ve enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracak

Benim görüşüme göre, Çin ekonomisinin rönesansı, küresel ekonominin teşvik edici etkisine ek olarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıyı da beraberinde getirecektir.

Goldman Sachs (GS) tarafından yapılan araştırmaya göre, Çin'in sıkı Covid-19 politikasını gevşetmesi sadece ülkenin ekonomik toparlanmasını hızlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik büyümeyi de destekleyecek. Ekonomistler, Çin'in yeniden açılmasının beklenenden daha hızlı olması nedeniyle, Çin'in GSYH'sinin 2023 yılında %6,5 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Buna ek olarak, Çin iç talebindeki toparlanma, 2023 yılı sonuna kadar küresel GSYH'yi %1 oranında artırabilir. Çin'in toparlanmasının daha hızlı olması, küresel finansal koşulların gevşemesi ve düşük gaz fiyatları ile birleştiğinde, gelecekteki ekonomik gelişmelerin görünümünü iyileştiriyor. Çin'in ekonomik rönesansının küresel büyümeyi aşağıdaki kanallar aracılığıyla etkilemesi beklenmektedir:

Artan iç talep: Yeniden açılmanın Çin'in ticaret ortakları arasında temel mal ihracatını artırması ve bunun da iç talebi %5'e kadar artırması bekleniyor. Asya-Pasifik ülkeleri Çin'e birçok Batı ekonomisinden daha fazla mal ihraç ettiğinden, bu durumun Çin'in bölgesel komşuları için sevindirici bir haber olması şaşırtıcı değil. Mallara yönelik bu talep dönüşü, bu ekonomilerin çoğunda GSYH'de %0,4 civarında mütevazı bir artışa neden olabilir.

Uluslararası seyahat: Çin'in sıfır tolerans politikasının sona ermesi, yabancı hizmetlere ve uluslararası seyahatlere yönelik talepte bir toparlanmaya yol açacaktır. Diğer birçok ülkenin aksine Çin, pandemi öncesinde zaten net bir seyahat hizmetleri ithalatçısı konumundaydı. Ekonomistlere göre, öncelikle 2023'ün ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenen seyahat modellerinin normalleşmesi, Çin'in seyahat ticareti açığında ve dış GSYH büyümesinde artışa yol açacak.

Mallara yönelik talep: Yeniden açılma, başta petrol olmak üzere emtialara yönelik talebin artmasına yol açacaktır. GS emtia stratejistleri, Çin petrol talebinin günde en az 1 milyon varil artabileceğini ve bunun da Brent ham petrol fiyatlarını varil başına yaklaşık 15 dolar yükselteceğini tahmin ediyor. Bu artış
turizmdeki toparlanmanın hızına bağlı olarak daha da önemli olabilir. Çoğu ekonomi için yüksek petrol fiyatları ekonomik büyümeyi ve yüksek enflasyonla mücadeleyi sekteye uğratacaktır.

Ekonomistler, yeniden açılışın Batı ekonomilerinden ziyade komşu Asya ülkeleri üzerinde daha büyük bir etkisi olacağını söylüyor. Batı'da daha büyük (ve muhtemelen daha gecikmeli) etki, uluslararası ticaretin artması ve daha elverişli finansal koşulların gelmesi olacaktır. Ekonomistler bunun küresel enflasyonda da bir artışa
yol açacağını ekliyor. Çoğu ekonomi için, daha güçlü büyümenin enflasyonist etkisi tedarik zincirindeki dezenflasyonla kabaca dengelendiğinden, çekirdek enflasyon üzerindeki etki oldukça az olacaktır. Ancak artan emtia fiyatlarının, özellikle petrole bağımlı gelişmekte olan piyasalar için manşet enflasyona katkıda bulunmasını bekliyorlar. Böyle bir etkiyi ölçmek
zor olsa da, ekonomistler manşet enflasyonda yarım puanlık bir artış olacağına inanıyor. Bu da finansal piyasalar için bir sorun teşkil edebilir. Son aylarda çoğunlukla negatif olan bir dizi enflasyon sürprizi küresel finansal koşulların gevşemesine ve merkez
bankalarının son aylarda faiz artış hızını yavaşlatmasına yol açtı. Ancak Çin'in yeniden açılmasının bir sonucu olarak enflasyonun daha da hızlanması, büyümeyi potansiyelin altında tutmak ve enflasyonu kontrol altına alma yolunda ilerlemek için merkez bankalarını piyasaların şu anda beklediğinden daha fazla faiz artırmaya zorlayabilir.

YATIRIM UYARISI:
Analizler sadece bilgilendirme amaçlı olup, yatırım tavsiyesi veya danışmanlık hizmeti değildir.

Chceš se se stát úspěšným akciovým investorem?

Začni studovat prestižní Bulios akademii a získej přístup k unikátnímu vzdělávacímu obsahu, analýzám a praktickým nástrojům!
No comments yet