S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Megatrend zvaný AI. Který z gigantů udrží krok v nejžhavějším odvětví současnosti?

Dominik Petrnoušek
26. 2. 2023
4 min read

S příchodem ChatGPT se změnilo vše. Některé profese se bojí o svou budoucnost, transformují se celá odvětví a budoucnost směřuje k umělé inteligenci. Prostě definice megatrendu. Ale kdo ho dokáže nejlépe zachytit s sveze se na této vlně?

Válka v AI sektoru právě probíhá naplno

Nejžhavější jméno v oblasti umělé inteligence? Microsoft $MSFT+0.4%! Ten svou nedávnou investicí do společnosti OpenAI, která je známá svým ChatGPT, jenž bere svět útokem.

https://www.youtube.com/watch?v=o5MutYFWsM8

Obecně se očekává, že poptávka po umělé inteligenci poroste téměř 20% složenou roční mírou růstu, a Microsoft není jedinou sázkou pro investory, kteří se chtějí dlouhodobě svézt na vlně umělé inteligence. Jaké další alternativy ale existují a mohly by investory zajímat?

Žádné překvapení

Alphabet: Pokud byl Microsoft vítězem posledních několika týdnů, bylo to především na úkor společnosti Alphabet $GOOG+0.7% . Google totiž představil svůj model a trochu se střelil do nohy.

Microsoft je sice na špici a předvedl několik neuvěřitelných technologií - čímž poprvé po více než dvaceti letech ohrozil vyhledávací impérium Googlu. Ten ale rozhpdně nehodlá prohrát.

Místo toho společnost oznámila Bard, svého konkurenta nové ChatGPT, který má konkurovat nedávným aktualizacím Microsoftu. Společnost Google aktivně investuje do průlomové umělé inteligence pro své vyhledávací a cloudové aktivity, a i když bude možná nucena urychlit svůj vývoj a uvádění produktů na trh, je těžké si představit, že Google nepřijde s příběhem o umělé inteligenci, který by investoři brali vážně.

https://www.youtube.com/watch?v=GIsZkzJaSQg

Dále je tu menší hráč - ServiceNow $NOW+0.7%, který se nachází ve skvělé pozici. Potřeba automatizace pracovních postupů, které je i nadále více založena na umělé inteligenci, bude prostě víc a víc potřeba.

V minulosti se automatizace týkala skriptovaných procesů, které bylo možné opakovat pomocí algoritmu. V budoucnu budou pracovní postupy plynulé a samovylepšující se, což podnikům umožní využívat větší soubory dat k zefektivnění téměř všech podnikových funkcí. A přesně to ServiceNow umí zařídit. Díky umělé inteligenci bude tato schopnost pro podniky výraznější a méně složitá a bude katalyzátorem dalšího růstu.

NVIDIA $NVDA-3.3%  Žádná jiná společnost není v posledních letech tak úzce spjata s tím, že by byla hybatelem umělé inteligence, jako NVIDIA. Tato společnost vytváří celý soubor stavebních prvků pro AI. A to hlavně hardware a software.
Výpočetní výkon od Nvidie umožnil inovace poháněné umělou inteligencí v oblasti her, automobilového průmyslu, datových center a dalších. Praktický vývoj metaverse, například vytváření digitálních dvojčat pro automobilové inženýry, využívá kombinaci hardwaru a softwaru společnosti NVIDIA, včetně jejích nástrojů Omniverse, které budou mít nepochybně zásadní význam pro budoucnost pohlcujících digitálních zážitků.

A ti další?

Je tu hned několik dalších hráčů, kteří se velice pravděpodobně na vlně AI svezou. Dále jsou na internetu často skloňována třeba tato další jména:
IBM  $IBM+1.0%,  Oracle $ORCL+0.2%, která umožňuje vytvářet předpřipravené modely AI. Samozřejmě také $META-0.5% - ta měla v roce 2022 těžké období, ale její schopnost aplikovat AI a strojové učení na svá data za účelem zpeněžení uživatelské základny nikdy nebyla problémem. A mnoho dalších. Věřím, že do AI budou nyní extrémně šlapat všechny společnosti a jsme díky tomu na úsvitu nového megatrendu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.