S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Jak pohlížíte při analýze na poměr P/E?

Je to pro vás nějaká klíčová metrika nebo jen součást skládanky? Za mě je tato metrika sama o sobě prakticky k ničemu a je strašně přeceňovaná investory (neberte to úplně doslovně), ale:

Poměr P/E není spolehlivou metrikou pro investiční rozhodování kvůli svým omezením a potenciálu pro klamání investorů. Existuje pro to několik důvodů, včetně skutečnosti, že zisky mohou být zavádějící kvůli akruálnímu účetnictví, kapitálovým investicím, jednorázovým událostem, neudržitelným trendům, narušení, cyklické poptávce, dynamice odvětví a cyklům růstu podnikání.

Dle mého je mnohem lepší zaměřit pozornost na metriky k hodnocení společností, jako je peněžní tok, růst příjmů, ziskové marže a návratnost vlastního kapitálu atd.


Tak nepoužívám protože u mnou preferovaných předziskových je to nepoužitelné, ale u ziskovych bych to porovnával s průměrem. U vyrazneho vyboceni bych asi hodne zpozornel, ale  svou váhu v rozhodování o nakupu nebo prodeji by tento poměr určitě měl. Samozřejmě vždy v kontextu s ostatními. Je to docela věda.

Tak to je jasná věc, tam to asi moc nevyužiješ. Ale u ziskovek se to dá porovnávat, ale stejně je to pořád jen jeden díl puzzle.

Nebudu lhát, nezakládám na tom, ale je to jedna z prvotních věcí na kterou hledím.

To mnoho investorů...

Taky to mám jenom jako součást skládačky, která trošičku napoví. Ale není nějak moc významná.

Může ale nemusí zkreslovat obrázek. Samozřejmě jde o oblíbenou metriku, ale nikdy bych nezakládal na tom, že firma x má P/E např. pod 10, tak to bude automaticky dobrý tip na nákup.

Přesně tak, vidím to naprosto stejně. Stejně tak jako firma s P/E pod 15 nebo klidně 10 nemusí být výhodná, tak naopak nějaká firma s P/E 20/30 (například u techu) nemusí být až tak zlá.

Beru to jako součást skládanky, P/E samo o sobě nemusí naznačovat vůbec nic a svým způsobem může i zkreslovat. Ale možná máš pravdu s tím, že je to přeceňovaná metrika.

Přesně, jen malinký dílek, který sám o sobě nemusí až tak moc vypovídat o tom kompletním příběhu.