Стратегия, която е по-добра и по-сигурна от всички останали. Как да изберем правилните акции?

За дългосрочните инвеститори притежаването на акции от даден индекс обикновено е най-добрият избор. В идеалния случай - дивидентни. Но какво, ако има още по-добър и по-ефективен метод?

Акциите с дивидент осигуряват по-висока доходност от останалите

Всъщност, според някои, има още по-добър вариант - Дългосрочно притежаване на дивидентни сини чипове. И те го показват в цифри.

През последните 50 годинисините чипове с ръст на дивидентитеса донесли около 13% годишна възвръщаемост и около 10% възвръщаемост, коригирана спрямо инфлацията.

Но това не означава, че можете да си купите някоя стара голяма дивидентна акция и да се надявате да постигнете възвръщаемост без ливъридж. Защо? Защото почти половината от всички американски акции се превръщат в катастрофи.

Таблица за броя на акциите, които са паднали с повече от 70% от 1980 г. насам. Източник:

От 1980 г. насам 44% от всички американски акции са претърпели трайни загуби, надхвърлящи 70%. На тези автобуси са им паднали колелата, претърколили са се в канавката и са останали там. Близо 60% от технологичните акции - сектор, в който промените са бързи и постоянни, са се оказали погрешни.

Бенджамин Греъм смяташе, че сериите от дивиденти (т.е. няколко години без прекъсване) са важен признак за качество. Той имаше два критерия.

  • Повече от 20 години без намаляване на дивидентите е признак за качествена компания.
  • Над 20 години ръст на дивидентите е признак за качество.

Но на Уолстрийт няма сигурност, а само вероятности. Например по време на Голямата рецесия вероятността дивидентните аристократи да намалят дивидентите си беше с 80% по-малка от тази при акциите с 5-9-годишен ръст. По време на Голямата рецесия вероятността аристократите да намалят дивидентите си беше наполовина по-малка от тази на компаниите с 10-24-годишен растеж. Американските компании не обичат да намаляват дивидентите и обикновено не го правят, освен ако не е абсолютно необходимо.

Следователно постоянно растящият дивидент обикновено е признак за здрава компания, а намаляването на дивидента обикновено означава, че нещо много не е наред. Не забравяйте, че 44% от всички акции се превръщат в необратими катастрофи.

И как да разберете това? Изглежда просто - по намаляването на дивидентите. Това не само намалява възвръщаемостта от дадена инвестиция за нас като инвеститори, но и статистически показва, че е по-вероятно компанията да изпадне в трайни проблеми и да стане част от тези 44%.

От 1973 г. насам акциите с намалени дивиденти се представят по-слабо от всички останали видове акции, при това с по-висока волатилност.

В продължение на 14 години има 90% статистическа вероятност добрите компании да се представят по-добре, а лошите - не.

Волатилност според дивидентната стратегия и промяната.

И така, от числена гледна точка изглежда, че купуването на големи, здрави компании, изплащащи дивиденти, дава най-добри резултати. Стратегията също така предполага, че при признак или намаляване на дивидента е добра идея да се отървете от компанията.

Какво точно представляват кралете и аристократите на дивидентите?

Дивидентните аристократи и кралете на дивидентите са компании, които са увеличили изплащането на дивидентите си за повече от 25 или 50 години подред. Тези компании имат здрави баланси и са показали убедителни резултати през годините. При сегашния инфлационен натиск инвеститорите разглеждат тази област, тъй като тези компании имат значителен принос за общата пазарна възвръщаемост.

През 40-те, 60-те и 70-те години на миналия век дивидентите са съставлявали 67%, 43% и 72% от общата пазарна възвръщаемост. В доклада се споменава също, че между 1973 и 2021 г. акциите с ръст на дивидентите са се представили по-добре от пазара с по-малък риск. Различни други проучвания също разкриват, че акциите с нарастващи дивиденти в исторически план са били надежден източник на редовен доход за акционерите. От декември 1999 г. до юни 2019 г. индексът S&P 500 High Yield Dividend Aristocrats генерира обща възвръщаемост от 590,3%, като дивидентите представляват 57% от общата възвръщаемост, според доклад на S&P Global.

Какво ще кажете вие? Предпочитате ли и вие дивидентни акции?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.

No comments yet
Timeline Tracker Overview