S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Nejvýkonnější akcie v SAP 500 za posledních 20 let? Tohle jméno by vás nikdy nenapadlo!

Dominik Petrnoušek
19. 3. 2023
4 min read

Říkali jste si někdy, že by bylo super investovat před 20 lety do Microsoftu? To by super samozřejmě bylo, ale existují společnosti, do kterých by to bylo ještě lepší. A ta nejlepší z nich by vás nejspíš nikdy nenapadla.

Když se lidí zeptáte, která akcie z indexu S&P 500 dosáhla za posledních 20 let nejlepších výsledků, odpovědi budou nejspíš hodně technologické. Apple? Amazon? Možná Microsoft nebo Google? No, nikdo z nich. Ani Tesla. Není vůbec to ani technologická společnost. Je to úplně někdo jiný. Jméno, které znáte, ale asi by vás vůbec nenapadlo! Monster Beverage Corporation $MNST-0.2% , výrobce jedněch z nejoblíbenějších energetických nápojů ve Spojených státech, jehož cena akcií za posledních dvacet let vzrostla o více než 100 000 procent.

Společnost se sídlem v kalifornské Coroně vstoupila na stále ještě rodící se trh s energetickými nápoji v roce 2002 a rychle se prosadila. V roce 2012 změnil bývalý výrobce přírodních džusů a limonád svůj název z Hansen Natural na Monster Beverage poté, co se energetické nápoje staly největším zdrojem jeho příjmů. Společnost Monster je nyní jedním z největších hráčů na více než 60miliardovém trhu s energetickými nápoji a v celosvětových tržbách zaostává pouze za rakouským průkopníkem energetických nápojů, společností Red Bull.

https://www.youtube.com/watch?v=xUXBd7ra-oA

Jak ukazuje následující graf, sázka na energetické nápoje se společnosti Monster bohatě vyplatila, alespoň jejím dlouhodobým akcionářům. Za posledních 20 let vzrostla cena akcií společnosti o 111 929 procent, takže dvacetileté zisky společností Apple a Amazon v porovnání s nimi blednou. V roce 2020 společnost Monster vykázala zisk 1,4 miliardy dolarů při tržbách 4,6 miliardy dolarů, přičemž v roce 2001 to byly pouhé 3 miliony dolarů při tržbách 80 milionů dolarů.

Kdo věřil Monsteru od začátku, má dnes vyhráno. Zdroj: Statista

Společnost Monster, která mezi své hlavní akcionáře počítá Coca-Colu, údajně jedná s dalším výrobcem nápojů Constellation Brands o možné fúzi. Společnost Constellation, která vlastní a prodává rozmanité portfolio značek alkoholických nápojů, je největším dovozcem piva ve Spojených státech a je známá především díky populárním mexickým pivům Corona a Modelo. Zprávy o jednání mezi oběma společnostmi byly pro většinu akcionářů překvapením, protože strategický přínos spojení výrobce energetických nápojů a specialisty na alkoholické nápoje není bezprostředně jasný.

Akcie společnosti nyní

Trefit ji dřív by bylo super, ale to už teď nezměníme. Jak je na tom tedy aktuálně? Jednoduše - ocenění astronomické, čísla ale také slušná. Prodeje společnosti mimo USA a Kanadu rychle stoupají.

Tržby mimo USA a Kanadu činily v roce 2018 pouhých 977 milionů dolarů, tj. 25,7 % celkových tržeb, ale za 3Q22 vyšplhaly na 1 687 milionů dolarů, tj. 35,2 % celkových tržeb.

Tržby Monsteru v USA a ostatních zemích

Výše vidíme, že mezinárodní i celkové tržby v dolarech od roku 2018 pěkně vzrostly. Mimo USA je stále obrovský prostor pro růst. Prodeje energetických nápojů společnosti $KO+0.8%  činily 40 % v USA a 60 % v zahraničí ještě v roce 2015, kdy uzavřela dohodu se společností Monster. Ve videorozhovoru z roku 2017 spoluředitel společnosti Rodney Sacks uvedl, že USA tvoří pouze asi 1/3 celosvětového trhu s energetickými nápoji co do objemu a tržeb.

Asi se aktuálně nejwdná a perfektně ocěněnou a podhodnocenou akcii. V minulosti ale ukázala, že nemusíte být Tesla, abyste dokázali udělat obrovské zhodnocení - a v tomto případě - předběhnout úplně všechny.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.