WATCH LIVE: Va declanșa prăbușirea SVB cel mai mare dezastru economic al acestui deceniu?

Întreaga lume urmărește cu sufletul la gură evenimentele actuale din jurul Silicon Valley Bank. Nu este exagerat să spunem că ne aflăm la sfârșitul unei crize globale gigantice similare celei declanșate de prăbușirea Lehman Brothers în 2008.

SVB ar putea provoca cel mai mare eveniment economic din ultimii ani

Grupul financiar SVB $SIVB a cumpărat unele dintre cele mai sigure active din lumea finanțelor. Deci, cum este posibil ca acesta să se prăbușească în două zile?

Mar 13, 2023 8:11 AM - Michael Burry s-a aplecat din nou puternic asupra unei cauze actuale. "2000, 2008, 2023, este tot la fel", deplânge managerul de fonduri speculative, celebru pentru pariul său de succes împotriva creditelor ipotecare cu risc ridicat, care a dus la criza financiară din 2008. "Oamenii conduși de lăcomie își asumă riscuri stupide și eșuează. Apoi tipăresc bani. Pentru că funcționează atât de bine".

13 martie 2023 7:33 AM - Rezerva Federală a acționat rapid duminică seara târziu pentru a împiedica colapsul SVB Financial să provoace daune suplimentare sistemului bancar american, oferind creditorilor împrumuturi garantate de Trezorerie în valoare de miliarde de dolari.

Fed a declarat că va înființa un "Program de finanțare la termen pentru bănci" (Bank Term Funding Program - BTFP) care va permite băncilor americane să împrumute miliarde de dolari în condiții favorabile pe piață, atât timp cât împrumuturile sunt garantate cu obligațiuni ale Trezoreriei, titluri de creanță de înaltă calitate ale agențiilor sau titluri garantate cu ipoteci. Aceste titluri de valoare nu vor fi supuse reducerii obișnuite, sau haircut, dacă sunt folosite ca garanție pentru un împrumut, a precizat Fed, permițând băncilor americane să obțină rapid bani lichizi pe baza valorii lor nominale totale. Ca urmare a creșterii bruște a ratelor dobânzilor de pe piață care a inundat portofoliile cu venit fix din întreaga lume, băncile au pierderi nerealizate pentru aproximativ 620 de miliarde de dolari în titluri de Trezorerie, obligațiuni ale agențiilor și MBS.

"BTFP va fi o sursă suplimentară de lichiditate față de titlurile de înaltă calitate, eliminând necesitatea ca instituțiile să vândă rapid aceste titluri în perioade de criză", a declarat Fed. "Board-ul monitorizează îndeaproape evoluțiile de pe piețele financiare. Poziția de capital și de lichiditate a sistemului bancar din SUA este solidă, iar sistemul financiar american este rezistent."

12 martie 2023, 21:22 - Gentile, fost director al Silicon Valley Bank (SVB), a fost membru al consiliului de administrație al băncii înainte de prăbușirea Lehman Brothers în 2008. Înainte de a se alătura SVB în calitate de director administrativ, Gentile a ocupat funcția de director financiar (CFO) la banca globală de investiții a Lehman Brothers. Gentile a plecat de la Lehman în 2007, cu doar un an înainte de falimentul din 2008.

Înainte ca Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) să preia controlul SVB, banca a înregistrat pierderi tot mai mari, iar acțiunile sale s-au prăbușit cu peste 60% înainte de închidere. Banca s-a aflat în mijlocul unei crize de lichidități după ce a anunțat că intenționează să vândă acțiuni în valoare de 1,25 miliarde de dolari pentru care exista un interes scăzut. Potrivit FDIC, SVB se număra printre cele mai mari 20 de bănci comerciale din SUA, cu active totale de 209 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022. Este a doua cea mai mare bancă care s-a închis în SUA din 2008 încoace.

Se lovește de zid. Acțiunile băncii au pierdut peste 60% înainte de oprirea tranzacțiilor

Ce s-a întâmplat?

SVB Financial este compania-mamă a Silicon Valley Bank, care numără printre clienții săi multe startup-uri și firme mici de risc. În timpul pandemiei, acești clienți au generat o mulțime de bani, ceea ce a dus la o creștere a depozitelor. SVB a încheiat primul trimestru din 2020 cu depozite totale de puțin peste 60 de miliarde de dolari. Până la sfârșitul primului trimestru din 2022, această sumă a urcat la puțin sub 200 de miliarde de dolari.

Nivelurile trimestriale ale depozitelor SVB. Sursa:

SVB Financial a achiziționat zeci de miliarde de dolari de active aparent sigure, în principal obligațiuni pe termen lung ale Trezoreriei SUA și titluri ipotecare garantate de stat. Portofoliul de titluri de valoare al SVB a crescut de la aproximativ 27 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2020 la aproximativ 128 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2021 . Nu există practic niciun risc de neplată pentru aceste titluri de valoare (de parcă am mai auzit asta undeva). Cu toate acestea, ele plătesc rate fixe ale dobânzii timp de mulți ani. Acest lucru nu este neapărat o problemă dacă banca trebuie să vândă brusc aceste titluri. Dar, deoarece ratele dobânzilor au crescut atât de mult, aceste titluri de valoare valorează brusc mai puțin pe piața liberă decât valorau inițial pentru bancă. Prin urmare, acestea ar putea fi vândute doar în pierdere. La sfârșitul anului 2022, pierderile nerealizate ale SVB din portofoliul său de titluri de valoare au crescut la peste 17 miliarde de dolari.

Următoarea mare lovitură

Asta tot nu ar fi atât de rău. Dar băncii tot i se lua vântul din pânze de către propriii săi clienți - adică startup-uri și companii mai mici. Într-adevăr, afluxul de depozite în SVB s-a transformat într-un flux de ieșire pe măsură ce clienții săi au consumat numerar și au încetat să mai strângă noi fonduri din oferte publice sau din strângerea de fonduri. Atragerea de noi depozite a devenit, de asemenea, mult mai costisitoare, deoarece ratele cerute de către economiști au crescut odată cu majorarea dobânzilor de către Fed. Depozitele au scăzut de la aproape 200 de miliarde de dolari la sfârșitul lui martie 2022 la 173 de miliarde de dolari la sfârșitul lui 2022.

Miercuri, SVB a anunțat că a vândut o mare parte din titlurile sale de valoare de 21 de miliarde de dolari, cu o pierdere de aproximativ 1,8 miliarde de dolari după impozitare . Obiectivul băncii a fost de a o ajuta să reseteze veniturile din dobânzi la randamentele mai mari de astăzi și de a-i oferi flexibilitatea bilanțului pentru a face față unor potențiale ieșiri și a finanța în continuare noi împrumuturi. De asemenea, banca a stabilit un obiectiv de majorare a capitalului de aproximativ 2,25 miliarde de dolari.

Cuiul din coșciug

În urma anunțului de miercuri seara, situația băncii părea să se fi înrăutățit. Anunțul vânzării de acțiuni a dus la o scădere a prețului acțiunilor, ceea ce a îngreunat colectarea de capital și a determinat banca să își anuleze planurile de vânzare de acțiuni. Clienții au început să își retragă depozitele în număr mare.

Joi, clienții au încercat să retragă depozite în valoare de 42 de miliarde de dolari - aproximativ un sfert din depozitele totale ale băncii -, potrivit unui document depus la autoritățile de reglementare din California. Aceasta a rămas fără numerar. Multe dintre depozitele băncii sunt suficient de mari pentru a nu fi acoperite de protecția Federal Deposit Insurance Corp. SVB a declarat că estimează că valoarea depozitelor din sucursalele sale din SUA care depășesc limita de asigurare va fi de 151,5 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022.

Reacție în lanț

Dreapta. Îți spui în sinea ta că o bancă va da faliment, ceea ce este un eveniment trist, dar acesta este sfârșitul. Greșit! Și tocmai de aceea toată lumea se teme de ce este mai rău.

Investitorii vând acțiuni bancare pe toată linia. Tranzacționarea acțiunilor altor creditori de dimensiuni medii, precum First Republic Bank și Signature Bank, a fost oprită vineri dimineață.

Una dintre marile întrebări care vor ieși din această situație va fi care bănci au judecat greșit corelația dintre prețul și durata de viață a depozitelor lor și randamentul și durata activelor lor.

Toți cei implicați - inclusiv Fed - au avut la dispoziție întregul weekend, când piețele nu se tranzacționează, pentru a rezolva situația. Dar mâine este de așteptat să fie un alt mare haos și o secvență de evenimente care, foarte probabil, va defini următoarele luni sau ani.

De exemplu, Bill Ackman a comentat situația: Bill Ackman: Aveți 48 de ore la dispoziție pentru a repara o greșeală ireversibilă cu SVB Financial

Nume mari

Nimeni nu știe cum va evolua situația. Dar au început deja speculațiile cu privire la o posibilă soluție. O modalitate de a evita un scenariu catastrofal și un plan de salvare finanțat de contribuabili ar fi ca o terță parte să intervină și să cumpere banca. Elon Musk spune că este interesat să joace rolul de cavaler alb. El a spus acest lucru pe Twitter atunci când un utilizator a lansat ideea că Twitter, pe care o deține, ar trebui să achiziționeze ceea ce a mai rămas din Silicon Valley Bank.

Acest scenariu i-ar permite miliardarului să își realizeze ambiția de a transforma platforma într-o mega-aplicație numită X, care ar urma să ofere servicii financiare și de altă natură.

"Cred că Twitter ar trebui să cumpere SVB și să devină o bancă digitală", a declarat un utilizator Twitter.

"Sunt deschis la această idee", a răspuns Musk, fără a da alte detalii. Are de-a face cu FDIC, de exemplu?

https://twitter.com/minliangtan/status/1634371553059119104

Urmărim îndeaproape întreaga chestiune și vom continua să vă ținem la curent cu cele mai recente evoluții, deoarece acest lucru este extrem de important pentru întreaga lume - și nu doar pentru lumea investițiilor.

Vom continua să actualizăm acest articol și să vă aducem cele mai recente informații referitoare la întregul caz pentru a vă ține la curent! De asemenea, puteți urmări tot ce ține de acest caz pe Twitter și pe toate celelalte rețele. În curând puteți aștepta și un videoclip în care voi explica totul în detaliu.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1634825489905864712

Vă interesează ceva anume? Aveți o părere despre întreaga situație? Împărtășiți-o în comentarii!

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Aveți un cont? Apoi conectați-vă . Sau creați unul nou.

No comments yet
Timeline Tracker Overview