GLEJ V ŽIVO: Ali bo zlom SVB povzročil največjo gospodarsko katastrofo tega desetletja?

Ves svet z zadržanim dihom spremlja trenutne dogodke v zvezi z banko Silicon Valley Bank. Brez pretiravanja lahko rečemo, da smo na koncu podobne velikanske svetovne krize, ki jo je leta 2008 sprožil propad banke Lehman Brothers.

Banka SVB bi lahko povzročila največji gospodarski dogodek v zadnjih letih

Finančna skupina SVB $SIVB je kupila nekaj najvarnejših sredstev v svetu financ. Kako je torej mogoče, da se je v dveh dneh sesula v prah?

13. marec 2023 08:11 - Michael Burry se je znova močno naslonil na aktualno zadevo. "2000, 2008, 2023, še vedno je isto," se zgraža upravitelj hedge sklada, znan po svoji uspešni stavi proti drugorazrednim hipotekam, ki je privedla do finančne krize leta 2008. "Ljudje, ki jim vlada pohlep, neumno tvegajo in propadejo. Potem natisnejo denar. Ker to tako dobro deluje."

13. marec 2023 07:33 - Zvezna rezerva je v nedeljo pozno zvečer hitro ukrepala, da bi preprečila, da bi propad banke SVB Financial povzročil nadaljnjo škodo ameriškemu bančnemu sistemu, in posojilodajalcem ponudila milijarde dolarjev zavarovanih posojil, ki jih je zavarovala državna zakladnica.

Fed je sporočila, da bo vzpostavila "program terminskega financiranja bank" (Bank Term Funding Program - BTFP), ki bo ameriškim bankam omogočil, da si pod ugodnimi tržnimi pogoji izposodijo milijarde dolarjev, če bodo posojila zavarovana z državnimi obveznicami, visokokakovostnimi dolžniškimi vrednostnimi papirji agencij ali vrednostnimi papirji, zavarovanimi s hipoteko. Za te vrednostne papirje ne bo veljal običajni diskont ali odbitek, če bodo uporabljeni kot zavarovanje posojila, je dejal Fed, kar bo ameriškim bankam omogočilo, da hitro dobijo gotovino na podlagi njihove polne nominalne vrednosti. Zaradi močnega dviga tržnih obrestnih mer, ki je preplavil portfelje s fiksnim donosom po vsem svetu, imajo banke nerealizirane izgube iz državnih vrednostnih papirjev, agencijskih obveznic in MBS v ocenjeni vrednosti 620 milijard USD.

"BTFP bo dodaten vir likvidnosti za visokokakovostne vrednostne papirje, saj bo odpravil potrebo institucij po hitri prodaji teh vrednostnih papirjev v stresnih časih," je dejal Fed. "Odbor skrbno spremlja dogajanje na finančnih trgih. Kapitalski in likvidnostni položaj ameriškega bančnega sistema je močan, ameriški finančni sistem pa je odporen."

12. marec 2023 21:22 - Gentile, nekdanji izvršni direktor banke Silicon Valley Bank (SVB), je bil pred propadom banke Lehman Brothers leta 2008 član upravnega odbora te banke. Preden se je pridružil SVB kot glavni upravni direktor, je Gentile deloval kot glavni finančni direktor (CFO) v globalni investicijski banki Lehman Brothers. Gentile je podjetje Lehman zapustil leta 2007, le leto dni pred stečajem leta 2008.

Preden je Zvezna družba za zavarovanje vlog (FDIC) prevzela nadzor nad banko SVB, je banka beležila vse večje izgube, njene delnice pa so pred zaprtjem padle za več kot 60 %. Banka se je znašla sredi likvidnostne krize, potem ko je objavila načrte za prodajo delnic v vrednosti 1,25 milijarde dolarjev, za katere je bilo malo zanimanja. Po podatkih FDIC je bila SVB med 20 največjimi ameriškimi komercialnimi bankami s skupnimi sredstvi v višini 209 milijard USD konec leta 2022. To je druga največja banka v ZDA, ki je bila zaprta od leta 2008.

Udarjanje ob zid. Delnice banke so pred ustavitvijo trgovanja izgubile več kot 60 % vrednosti

Kaj se je zgodilo?

SVB Financial je matična družba banke Silicon Valley Bank, ki med svoje stranke šteje veliko zagonskih podjetij in malih tveganih podjetij. Med pandemijo so te stranke ustvarile veliko denarja, kar je povzročilo skokovit porast vlog. Banka SVB je prvo četrtletje leta 2020 končala s skupnimi vlogami v višini nekaj več kot 60 milijard dolarjev. Do konca prvega četrtletja leta 2022 se je ta znesek povzpel na nekaj manj kot 200 milijard dolarjev.

Četrtletne ravni vlog banke SVB. Vir:

Finančna banka SVB je kupila na desetine milijard dolarjev navidezno varnega premoženja, predvsem dolgoročnih ameriških državnih obveznic in hipotekarnih vrednostnih papirjev, zavarovanih s strani države. Portfelj vrednostnih papirjev banke SVB se je s približno 27 milijard dolarjev v prvem četrtletju leta 2020 povečal na približno 128 milijard dolarjev do konca leta 2021. Pri teh vrednostnih papirjih praktično ni tveganja neplačila (kot da tega nisem že nekje slišal). Vendar pa se po njih več let plačujejo fiksne obrestne mere. To ni nujno težava, če mora banka te vrednostne papirje nenadoma prodati. Ker pa so se obrestne mere premaknile toliko višje, so ti vrednostni papirji na prostem trgu nenadoma vredni manj, kot so bili prvotno vredni za banko. Zato jih je mogoče prodati le z izgubo. Nerealizirane izgube SVB iz njenega portfelja vrednostnih papirjev so se konec leta 2022 povzpele na več kot 17 milijard dolarjev.

Naslednji velik udarec

To še vedno ne bi bilo tako slabo. Toda banki so veter iz jader še vedno jemale njene lastne stranke - tj. zagonska in manjša podjetja. Priliv vlog v SVB se je namreč spremenil v odliv, saj so njene stranke pregorele z gotovino in prenehale zbirati nova sredstva z javnimi ponudbami ali zbiranjem sredstev. Privabljanje novih vlog je postalo tudi veliko dražje, saj so se obresti, ki so jih zahtevali varčevalci, zviševale skupaj z dvigovanjem obrestnih mer s strani Fed. Vloge so se s skoraj 200 milijard dolarjev ob koncu marca 2022 zmanjšale na 173 milijard dolarjev ob koncu leta 2022.

V sredo je SVB sporočila, da je prodala velik del svojih vrednostnih papirjev v vrednosti 21 milijard dolarjev, pri čemer je po obdavčitvi izgubila približno 1,8 milijarde dolarjev. Cilj banke je bil, da bi si pomagala ponastaviti obrestne prihodke ob današnjih višjih donosih in da bi ji bilanca omogočila fleksibilnost, s katero bi se lahko soočila z morebitnimi odlivi in še vedno financirala nova posojila. Banka si je zastavila tudi cilj zbiranja kapitala v višini približno 2,25 milijarde ameriških dolarjev.

Žebelj v krsto

Po objavi v sredo zvečer se je zdelo, da se je položaj banke še poslabšal. Napoved prodaje delnic je povzročila padec cene delnic, kar je otežilo zbiranje kapitala, banka pa je zaradi tega preklicala načrte za prodajo delnic. Stranke so začele množično dvigovati svoje vloge.

Včetrtek so stranke po podatkih iz prijave kalifornijskim regulatorjemskušale dvigniti za 42 milijard dolarjev vlog - približno četrtino vseh vlog banke. Banki je zmanjkalo gotovine. Veliko bančnih vlog je dovolj velikih, da jih ne krije zaščita Zvezne agencije za zavarovanje vlog (Federal Deposit Insurance Corp.). SVB je sporočila, da ocenjuje, da bo znesek vlog v njenih ameriških podružnicah, ki presega zavarovalno mejo, konec leta 2022 znašal 151,5 milijarde dolarjev.

Verižna reakcija

Desno. Rečete si, da bo ena banka propadla, kar je sicer žalosten dogodek, vendar je s tem konec. Napačno! In prav zato se vsi bojijo najhujšega.

Vlagatelji na splošno prodajajo delnice bank. Trgovanje z delnicami drugih srednje velikih posojilnic, kot sta First Republic Bank in Signature Bank, je bilo v petek zjutraj ustavljeno.

Eno od glavnih vprašanj, ki se bo razjasnilo, bo, katere banke so napačno ocenile razmerje med ceno in življenjsko dobo svojih vlog ter donosnostjo in trajanjem svojih sredstev.

Vsi vpleteni - vključno z ameriško centralno banko Fed - so imeli ves konec tedna, ko se na trgih ne trguje, čas, da uredijo razmere. Toda jutri se pričakuje še en velik kaos in zaporedje dogodkov, ki bodo zelo verjetno določili naslednjih nekaj mesecev ali let.

Razmere je na primer komentiral Bill Ackman: Bill Ackman: Imate 48 ur časa, da popravite nepopravljivo napako s finančno banko SVB.

Velika imena

Nihče ne ve, kako se bo situacija razpletla. Vendar so se že začela ugibanja o možni rešitvi. Eden od načinov, da bi se izognili katastrofalnemu scenariju in reševanju, ki bi ga financirali davkoplačevalci, bi bil, da bi vstopila tretja oseba in kupila banko. Elon Musk pravi, da ga zanima vloga belega viteza. To je izjavil na Twitterju, ko je eden od uporabnikov sprožil zamisel, da bi Twitter, ki je v njegovi lasti, moral kupiti preostanek banke Silicon Valley Bank.

Ta scenarij bi milijarderju omogočil uresničitev ambicije, da bi platformo spremenil v megaaplikacijo z imenom X, ki bi ponujala finančne in druge storitve.

"Mislim, da bi moral Twitter kupiti SVB in postati digitalna banka," je dejal uporabnik Twitterja.

"Odprt sem za to zamisel," je odgovoril Musk, ne da bi navedel več podrobnosti. Ali ima na primer opravka s FDIC?

https://twitter.com/minliangtan/status/1634371553059119104

Vse skupaj pozorno spremljamo in vas bomo še naprej obveščali o najnovejših dogodkih, saj je to izjemno pomembno za ves svet - in ne le za svet investicij.

Ta članek bomo še naprej posodabljali in vam prinašali najnovejše informacije v zvezi s celotnim primerom, da boste vedno na tekočem! Vse o zadevi lahko spremljate tudi na našem Twitterju in vseh drugih omrežjih. Kmalu lahko pričakujete tudi videoposnetek, v katerem bom vse podrobno razložil.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1634825489905864712

Vas zanima nekaj posebnega? Imate svoje mnenje o celotni situaciji? Delite ga v komentarjih!

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview