Банката на Силициевата долина се срина само за един ден. Но може ли това да е само върхът на айсберга?

Съществува ли риск от разпространение на проблемите във финансовата система в чувствителните към лихвените проценти области? Вероятно да, днес ще разгледаме тези области и ще дадем някои примери.

В петък пазарът наблюдаваше как регулаторните органи затварят вратите на банките от Силициевата долина, с което се сложи край на бързия спад, наричан от тях най-големия банков провал от 2008 г. насам.

Сривът на банката беше страничен продукт от повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. След като съкровищните облигации започнаха да генерират по-привлекателна доходност от тази, която SVB предлагаше, хората започнаха да теглят парите си и банката се нуждаеше от бърз начин за осребряване на парите. В крайна сметка тя е принудена да продаде кредитния си портфейл на огромна загуба.

Хаотичната поредица ни показа, че агресивният режим на Фед за повишаване на лихвените проценти може да разруши институции, които някога са били смятани за относително стабилни. Изглежда, че чувствителността към лихвените проценти скоро ще бъде разкрита и миналото рисково поведение ще бъде отразено със задна дата сега.

Вече има два скорошни високопрофилни примера, които не са специфични за банковата система, но все пак подсказват, че натискът се дължи на по-високите лихвени проценти.

Първият беше сривът на пазара на криптовалути. Откакто Фед започна да повишава лихвените проценти през март 2021 г., биткойнът - преди това силно рекламиран хедж срещу инфлацията - се срина с повече от 65%. Този натиск върху цените на активите допринесе за гибелта на FTX (повтарям допринесе, имаше още FTX), която е изправена пред наказателно производство, и криптобанката Silvergate, която току-що влезе в ликвидация миналата седмица. През същия период имаше и двуцифрени спадове при високоразвиващите се технологични акции.

Големият въпрос днес е кои чувствителни към лихвените проценти области ще усетят болката следващия път и дали съществува реален риск от разпространение на проблемите във финансовата система.

Новият цикъл на лихвените проценти води до "перфектна буря"

Сривът на SVB е отличен пример за видовете сътресения, които се разкриват при промяна на лихвените цикли.

През 2020 г. и 2021 г. технологичните стартъпи бръмчаха с главозамайващо високи оценки, цените на акциите се покачваха до рекордни стойности почти всяка седмица и всички бяха затрупани с пари в брой благодарение на трилиони долари държавни стимули.

В тази среда Silicon Valley Bank процъфтяваше и се превърна в банката на стартиращите предприятия. Депозитите ѝ се увеличиха повече от три пъти - от 62 млрд. долара в края на 2019 г. до 189 млрд. долара в края на 2021 г. След като получи повече от 120 млрд. долара депозити за сравнително кратък период от време, SVB трябваше да вложи тези пари в работа, а кредитният ѝ портфейл не беше достатъчно голям, за да поеме огромния приток на пари.

Затова SVB направи нормалното за банката нещо - само че при условия, които в крайна сметка работиха срещу нея. Тя закупи американски държавни ценни книжа и ценни книжа, обезпечени с ипотеки 👉 Бързо напред до 16 март 2022 г., когато Фед предприе първото си увеличение на лихвените проценти. Оттогава насам лихвените проценти се повишиха от 0,25% до днешните 4,50%.

Изведнъж се появи портфейл от дългосрочни JGB, който носеше средна доходност от едва 1,6% - много по-малко привлекателна доходност от 2-годишните съкровищни облигации на САЩ, които предлагаха почти три пъти по-висока доходност. Цените на облигациите рязко спаднаха, което доведе до загуби на SVB в размер на милиарди долари.

Продължаващият натиск върху оценките на технологиите и затвореният пазар на IPO доведоха до спад на депозитите в банката. Това накара SVB да продаде облигации на стойност 21 млрд. долара на загуба от 1,8 млрд. долара, като се опита да увеличи ликвидността си, но това на практика доведе до масово напускане на банката.

Както заявиха анализаторите на Дойче банк в петък, малко преди регулаторите да се намесят:

"Не е пресилено да се каже, че този епизод е емблематичен за режима на по-високи лихвени проценти за продължителен период от време, който изглежда започва, както и за обърнатата крива и индустрията на технологичния рисков капитал, която напоследък преживява много по-трудни времена. Това е нещо като перфектна буря на всички неща, за които се притеснявахме през този цикъл."

Какво следва? Съществува ли риск от заразяване?

Когато става въпрос за представяне на риска от агресивно поведение при ниски лихвени проценти, SVB е последният и най-голям пример и върхът на един по-голям айсберг от чувствителни към лихвените проценти области. И така, кои от тях са изложени на особен риск?

Търговските недвижими имоти трябва да са основна грижа за инвеститорите, тъй като има над 60 млрд. долара кредити с фиксиран лихвен процент, които скоро ще изискват рефинансиране при по-високи лихвени проценти. Освен това има над 140 млрд. долара в ценни книжа с плаващ лихвен процент, чийто падеж ще настъпи през следващите две години, по данни на Goldman Sachs.

"Кредитополучателите с ипотеки с плаващ лихвен процент ще трябва да нулират лихвените си хеджирания, за да удължат срока на ипотеката си, което е скъпо предложение", заяви главният кредитен стратег на Goldman Sachs Лофти Каруи в неотдавнашна бележка. "Очакваме просрочията да се увеличат сред кредитополучателите с плаваща лихва, особено за имоти като офиси, които са изправени пред светски насрещни ветрове."

И през тази година вече имаше няколко значими фалита на търговски имоти, като наскоро Columbia Property Trust на PIMCO не изпълни задълженията си по заем на стойност 1,7 млрд. долара, свързан с търговски имоти в Манхатън, Сан Франциско и Бостън.

Пазарът на акции също обръща внимание на това, като акциите на офисни REITs като Alexandria Real Estate Equities, Boston Properties и Vornado Realty Trust се понижиха с повече от 5% в петък. Акциите на Boston Properties паднаха до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, докато акциите на Vornado достигнаха най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

Ако това звучи мрачно, не се притеснявайте: въпреки цялата драма е трудно да си представим, че падането на SVB ще доведе до трайни щети в по-широкия финансов сектор, поради две основни причини. Първо, банките са изключително добре капитализирани благодарение на строгите банкови правила след Голямата финансова криза. Второ, малко банки имат толкова концентрирана експозиция към рискови стартиращи предприятия, колкото SVB.

Все пак има нещо, на което всички банки трябва да обърнат специално внимание, и това е рискът, свързан с по-високите лихвени проценти, и неговото въздействие върху нивата на депозитите, притежавания фиксиран доход и печалбите им.

Вече има признаци, че фирмите, които са особено зависими от депозитите, скоро могат да бъдат подложени на натиск. През последните месеци във всички застраховани от Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) институции се увеличиха изходящите потоци от депозити, тъй като клиентите предпочетоха по-високодоходни държавни облигации и фондове на паричния пазар.

В крайна сметка именно зависимостта на баланса на SVB от депозитите го направи толкова уязвим. След като хората започнаха да теглят парите си, всичко свърши.

И може би най-зловещото е, че SVB вероятно не е единствената банка, която има милиарди долари загуби в облигационния си портфейл, така че внимавайте за следващата вълна от загуби, предизвикани от лихвените проценти.

"Silicon Valley Bank" и "First Republic" се очертаха като ранни примери за банки с бизнес модели и баланси, които са зле подготвени за среда на нарастващи лихвени проценти и все по-нарастващ риск от рецесия. "Инвеститорите, които усещат миризмата на кръв, след това ще насочат вниманието си към следващата банка, изложена на лихвен риск и специфичен кредитен риск, а след това и към следващата."

Обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


No comments yet
Timeline Tracker Overview