S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Evropské indexy zahájily dnešní obchodování bez větších změn, ale hodně nervózně. Trhy vstřebávají víkendový bleskový zásah FEDu (uzavření SVB + vytvoření nového rezervního fondu likvidity pro US banky). Potíže však nemusí být u konce, protože SVB není jedinou bankou s problémy. Signature Bank byla o víkendu regulátory uzavřena kvůli obavám ze systémového rizika. Mezitím možná hrozí krach další americké bance - First Republic Bank. Tato banka se nyní v předobchodní seanci v USA obchoduje o 60 % níže a po otevření evropské peněžní seance to zhoršilo náladu na trzích.


Německý DAX se během první hodiny obchodování propadl o zhruba 200 bodů. Index smazal veškeré noční zisky, klesl na nejnižší úroveň od 2. března 2023 a nyní padá i pod psychologickou zónu podpory 15.000 b.


Hlavní americké finanční instituce narychlo mění své prognózy ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb. Ještě minulý čtvrtek bylo považováno zvýšení sazeb o 50 bazických bodů na březnovém zasedání za prakticky hotovou věc. Nyní trh plně nepočítá ani se zvýšením sazeb o 25 bazických bodů. Banka Goldman Sachs nyní očekává, že FED příští týden ponechá sazby beze změny.


FED je do jisté míry zodpovědný za tuto situaci, protože zvýšení sazeb vedlo k výprodeji dluhových nástrojů v držení bank, což může být důvodem k pozastavení cyklu. Z nastalé situace těží zejm. drahé kovy (zlato a stříbro), naopak USD tímto ztratil "půdu pod nohama" a dnes klesá prakticky na všech měn. párech. Silně se propadá i ropa WTI a desetileté US bondy (obojí v očekávání možné recese).


Tak v této situaci budou CPI ještě zajímavější.

Od začátku se hodně mluví o tom, že by se mohla obrátit karta a že EU začne překonávat USA, která dlouhodobě dominovala. S tímhle asi nikdo úplně v těch predikcích nepočítal, ale vypadá to, že by to mohlo mít vliv a tuhle teorii hodně podpořit

Jsem zvědavý jak Fed přistoupí ke zvyšování sazeb za těchto podmínek, a to nás ještě čekají data CPI.

I já jsem zvědav, hodně to ovlivní další vývoj trhů. Nyní akcie i indexy zjevně sázejí na menší nebo žádné zvyšování sazeb FEDem a díky tomu dnes řada akcií roste (samozřejmě vyjma akcií bankovního sektoru).