ConocoPhillips elemzés: egy nagyszerű védekező opció egy nagy kérdőjellel

A ConocoPhillips egy népszerű biztonságos menedék. Minőségi osztalékot fizető vállalat, de egy olyan csontváz van a szekrényben, amely sok befektetőt váratlanul érhet.

A COP olajkitermeléssel foglalkozik.

Alapvető adatok

A ConocoPhillips alaptevékenysége a kőolaj és földgáz kitermelése. A vállalat több mint 10 000 kút tulajdonosa és üzemeltetője, és számos területen, többek között a palaolaj- és mélytengeri földgázkitermelésben is tevékenykedik. A ConocoPhillips emellett olaj- és földgázelosztó és -szállító hálózatokat is birtokol és üzemeltet.

A ConocoPhillips arra is törekszik, hogy más területeken, például a megújuló energiaforrások és az alacsony kibocsátású technológiák területén is diverzifikálódjon. A vállalat a környezeti hatásainak csökkentésén és fenntarthatósági intézkedések bevezetésén is dolgozik.

A ConocoPhillipshez kapcsolódó kockázatok közé tartoznak az olaj- és földgázárak ingadozásai, amelyek negatívan befolyásolhatják a vállalat teljesítményét és piaci értékét. További kockázatok közé tartozik az energiaiparban folyó verseny és a kormányzati szabályozás, amely az ügyfelek elvesztéséhez és a piaci érték csökkenéséhez vezethet.

A vállalat alapértékei

Aktuális események

A ConocoPhillips $COP-0.1% nagy valószínűséggel jelentős eredménycsökkenéssel szembesül a következő évben, ha az Egyesült Államok recesszióba kerül, és a keresleti kilátások gyengülése elkezdi befolyásolni a piaci olajárakat. Ráadásul a ConocoPhillips nagyon szűken az upstream tevékenységekre összpontosít, ami a gazdasági visszaeséssel szemben sérülékenyebbé teszi, mint a sokoldalúbb versenytársait.

A ConocoPhillips nyereségtöbbszöröse várhatóan csökkenni fog, mivel a befektetők figyelembe veszik a jövőbeni ciklikus nyereségcsökkenés lehetőségét.

Az EBITDA minden egyes negyedévben nőtt. Forrás:

A ConocoPhillips negyedik negyedéves korrigált eredménye részvényenként 2,71 dollár volt, egy centtel kevesebb a becsültnél. Ettől függetlenül a ConocoPhillips 2022-ben sok pénzt keresett a magas olajáraknak köszönhetően, amelyek támogatták a vállalat upstream fókuszú üzleti modelljét. A ConocoPhillips 3,4 milliárd dollárt keresett a negyedik negyedévben, ami 12%-kal több az egy évvel korábbi időszakhoz képest, amikor az upstream vállalat alig több mint 3,0 milliárd dolláros korrigált nyereséget ért el.

A ConocoPhillips 22 negyedik negyedévében 71,05 dolláros átlagos realizált olajárat ért el, ami magasabb a 21. negyedévi 65,56 dollár/BOE árnál, de alacsonyabb a 22. harmadik negyedévi 83,07 dollárnál. Az átlagos realizált olajár negyedévről negyedévre történő csökkenése erősen arra utal, hogy a ConocoPhillips kénytelen lesz csökkenteni a 2023-as eredménybecslését.

Nem a ConocoPhillips nyeresége volt az egyetlen mérőszám, amely emelkedett 2022-ben. A ConocoPhillips 2022 folyamán elárasztotta a készpénz, és a vállalat rekordszintű , 18,4 milliárd dolláros szabad cash flow-t generált.

A ConocoPhillips FCF-je jelentősen meghal adta a bányavállalat tőkeszükségletének fedezéséhez szükséges 10,2 milliárd dollárt. A ConocoPhillips a szabad cash flow-t részvény-visszavásárlások, rendszeres osztalékok és a vállalat nyereségességén alapuló változó jövedelemkomponens kombinációjával osztja szét a részvényesek között.

Vállalati osztalékadatok. Forrás

Ez a komponens idővel jelentősen változhat, és nagymértékben befolyásolja a ConocoPhillips által realizált átlagos olajárak. Ami a végén található ábrán látható. A ConocoPhillips 2022-ben 15,0 milliárd dollárt fizetett vissza részvény-visszavásárlás és osztalék formájában a váratlanul beáramló pénzeszközök eredményeként, ami a ConocoPhillips működési cash flow-jának 53%-át és a vállalat szabad cash flow-jának 82%-át teszi ki .

Az olajárak valószínűleg csökkenni fognak

Az olajár a fő kérdés, amelyre a befektetők a választ akarják tudni. Ezt nehéz megmondani. A történelmet tekintve azonban úgy tűnik, hogy a nagy árnövekedéseket gyakran követte ugyanilyen éles csökkenés, ami rendkívül változékony eredményszerkezetet eredményezett az olyan energiaipari vállalatok számára, mint a ConocoPhillips.

Vajon az éles emelkedést ugyanilyen éles esés követi majd? Forrás:

És ez természetesen hatással lesz a COP jövőjére. És még egy gazdasági visszaesés esetén is borúsak lesznek a ConocoPhillipshez hasonló upstream vállalatok profitkilátásai.

A ConocoPhillips nyeresége történelmileg ugyanolyan változékony és instabil, mint az olajpiac, ahol a kereslet és a kínálat változásai gyakran okozhatnak rövid távon nagy áringadozást bármelyik irányba. A ConocoPhillips jelenleg a nyereség 8-szorosán kereskedik. Első pillantásra ez nem tűnik magas árnak egy olyan vállalat esetében, amely jelenleg készpénzzel van tele, de a befektetőknek fel kell ismerniük, hogy a jelenlegi jövedelmi helyzet valószínűleg nem tart sokáig. A ConocoPhillips árfolyam- és árfolyam-emelkedési potenciálját nagymértékben befolyásolja az olajárak piaci alakulása.

Az amerikai gazdaság pozitív kilátásai a ConocoPhillips számára erős nyereségnövekedést jelentenének. Ezzel szemben egy gazdasági visszaesés szinte biztosan a vállalat nyereségének jelentős csökkenéséhez vezetne, ami jelentős negatív hatással járna. Ez egy ilyen csontváz a szekrényben. A vállalat kiváló minőségű, de erősen függ az olajáraktól.

Másrészt a vállalatnak számos erőssége van. Alacsonyak a működési költségei. Átlagos ellátási költségei kevesebb, mint 30 USD/hordó. A ConocoPhillips alacsony ellátási költségeit erős mérleggel egészíti ki. Éppen hogy viszonylag alacsony adóssággal rendelkezik. Ez elegendő puffert biztosít ahhoz, hogy átvészelje az alacsony olaj- és gázárak gyakori időszakát.

A ConocoPhillips alacsony működési költségei lehetővé teszik, hogy az elkövetkező években jelentős pénzforgalmat generáljon. Az olaj- és gázipari vállalat becslése szerint 2031-ig 80 milliárd dollár kumulatív szabad cash flow-t tud generálni, feltételezve, hogy az olajárak átlagosan 50 dollár/hordó értékűek.

A vállalat arra számít, hogy a váratlan nyereség jelentős részét az elkövetkező években visszaadja a befektetőknek. Csak 2022-ben 10 milliárd dollárt tervez nekik küldeni a magasabb olajáraknak köszönhetően. A ConocoPhillips számos módszert alkalmaz a részvényeseknek történő készpénzvisszafizetésre, beleértve a részvény-visszavásárlásokat, növekvő negyedéves osztalékot fizet, mivel a magasabb olajáraknak köszönhetően többletkészpénzt termel.

De ismét csak az olajáraktól függ minden.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.


No comments yet
Timeline Tracker Overview