David Einhorn je lani s svojo uspešnostjo uničil indeks S&P 500. Tukaj so 3 delnice, ki mu bodo letos pomagale to…

David Einhorn iz kapitala Greenlight Capital se je po več letih slabših rezultatov v letu 2022 vrnil v velikem slogu. Einhornov 1,4 milijarde dolarjev vreden hedge sklad je lani dosegel skoraj 37-odstotno donosnost, s čimer je uničil konkurente in glavne ameriške indekse, ki so leto končali v rdečih številkah.

David Einhorn

V intervjuju je Einhorn svojo boljšo uspešnost pripisal kratkoročnemu prodajanju zelo špekulativnih in nedonosnih tehnoloških delnic, ki so bile priljubljene pri malih vlagateljih v času borznega razcveta, ki ga je povzročil COVID, v letih 2020 in 2021, ter lastništvu dolgega portfelja "dolgočasnih" podjetij, usmerjenih v vrednost.

Nekatera podjetja, ki jih ima Einhorn v lasti, predstavljajo nakupe z globokim diskontom, mnoga med njimi so bolj disciplinirana pri vračanju denarja delničarjem, zato so zanj očitna izbira.

Natančneje, obstajajo 3 delnice, ki jih namerava obdržati na dolgi rok in priporoča, da jih obdrži tudi v zahtevnem okolju leta 2023. Tukaj so njegove 3 izbire 👇

Tenent Healthcare $THC-1.1%

Sledite THC na Buliosu

Družba Tenet Healthcare Corporation je ameriško podjetje, ki se ukvarja z zdravstvenimi storitvami. Podjetje upravlja bolnišnice, ambulantne centre, urgence in druge zdravstvene ustanove. Družba Tenet Healthcare s sedežem v Dallasu v Teksasu posluje v Združenih državah Amerike in v intenzivnejši obliki v Mehiki.

Einhornova naložbena teza:

"Družba Tenent Healthcare je upravljavec bolnišnic. Lani so imeli težave zaradi pomanjkanja delovne sile. Primanjkovalo jim je zaslužka in tako naprej. Videli smo, da je mnogokratnik v enomestnih številkah, poslovanje se zdi razmeroma stabilno in odporno na recesijo. Ljudje tako ali tako hodijo v bolnišnico in zbolijo. Poleg tega imate podjetje, ki je zdaj začelo vračati kapital delničarjem. Mislim, da so ob tržni vrednosti 6 milijard dolarjev izvedli odkup v višini 1 milijarde dolarjev. Ko vidite takšno priložnost, smo zavzeli srednje velik položaj," je dejal Einhorn.

Na hitro sem si ogledal tudi tveganja in nekaj jih je 👇.

Med njegovimi slabostmi:

 • Visoka raven dolga in stroški financiranja
 • Odvisnost od vladnih programov, kot sta Medicare in Medicaid
 • Regulativna tveganja in sodni spori, povezani z njegovim delovanjem
 • Konkurenčni pritisk drugih ponudnikov zdravstvenih storitev

Consol Energy $CEIX-1.6%

Spremljajte CEIX na Buliosu

Podjetje Consol Energy Inc. je proizvajalec in izvoznik visokokaloričnega bituminoznega energetskega in prehodnega metalurškega premoga s sedežem v Canonsburgu v Pensilvaniji. Njegove prednosti so:

 • lastništvo in upravljanje nekaterih najproduktivnejših rudarskih obratov z dolgimi zidovi v severnem Apalaškem bazenu
 • sposobnost dobave premoga na domače in mednarodne trge z uporabo strateških terminalov in transportne infrastrukture
 • osredotočenost na zmanjšanje stroškov, povečanje učinkovitosti in izboljšanje varnosti
 • diverzifikacija na področju proizvodnje zemeljskega plina prek hčerinske družbe CNX Resources Corporation

Einhornova naložbena teza je:

"Vsi sovražijo premog, zato je tu zgodba. Podjetje nima dolga in je vredno približno 2 milijardi dolarjev. Mislim, da bodo imeli letos približno 800 ali 900 milijonov dolarjev prostega denarnega toka. Morda bo enako tudi prihodnje leto. Torej bo prosti denarni tok v glavnem enak celotni vrednosti podjetja med letošnjim in prihodnjim letom. Nimajo dolga, zato pričakujemo, da bodo odkupili [delnice] in vrnili ta kapital. Tako pričakujemo, da bomo v nekaj letih dobili nazaj skoraj ves naš denar. In še vedno bodo imeli 30 let zalog premoga v zemlji," je dejal Einhorn.

Ponovno sem vključil pogled na tveganja tukaj 👇

Med njegovimi slabostmi:

 • odvisnost od nihanja cen premoga in povpraševanja po energiji
 • Regulativna tveganja in okoljske obveznosti, povezane z njegovim delovanjem

Teck Resources Limited $TECK+0.6%

Spremljajte TECK na Buliosu

Družba Teck Resources Limited je ena največjih diverzificiranih rudarskih in metalurških družb na svetu. Njegove prednosti so:

 • priznano vodilno vlogo na področju uspešnosti ESG s kakovostnimi sredstvi v privlačnih jurisdikcijah.
 • Vodilni proizvajalec več kovin in ima raznolik portfelj izdelkov z dokazano operativno odličnostjo s stroškovno konkurenčnostjo.
 • Dobro finančno stanje s strogim okvirom za razporejanje kapitala.
 • Visoke marže in privlačni večkratniki dobička v primerjavi s konkurenti.

Einhornova naložbena teza:

"Svojo dejavnost (metalurškega) premoga bodo kupili od svoje dejavnosti s kovinami. To so storili z oddelitvijo na zelo pameten način, pri čemer bo večina denarnega toka v naslednjih nekaj letih še vedno šla v kovinsko dejavnost, čeprav bo izhajala iz premogovne dejavnosti, in mislim, da bomo ob vsej tej elektrifikaciji potrebovali veliko več bakra. In to je res tisto, kjer je kovinski del poslovanja. Trguje se po ne preveč vznemirljivem enomestnem mnogokratniku dobička in mislim, da je srednjeročna ponudba bakra zelo majhna ... Če bomo imeli vsa ta električna vozila, bomo potrebovali veliko več bakra. Zato sem srednjeročno zelo naklonjen cenam bakra in menim, da bo družba Teck Resources od tega imela dobre koristi," je dejal Einhorn.

Med njegovimi slabostmi so:

 • Dolg in stroški financiranja
 • odvisnost od nihanja cen kovin in povpraševanja po surovinah
 • Regulativna tveganja in okoljske obveznosti, povezane z njenimi dejavnostmi.

Na koncu menim, da je jasno, da lahko uspešnost leta 2022 pripišemo bolj kratkim rokam, medtem ko bo ta del portfelja tek na dolge proge in za posedovanje za daljše obdobje. Za ta 3 podjetja morda vsem ne ustrezajo trenutne cene, vendar ne smemo pozabiti, da gre bolj za igro vračanja denarja delničarjem z odkupi ali prihodnjimi dividendami, vsaj tako se je slišalo v intervjuju.

 • Kako vam je všeč njegov izbor? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview