Lehet a Comcast egy érdekes választás a portfóliójába, miután közel 40%-ot veszített a csúcsról?

A Comcast már több mint 40%-ot veszített a 2021-es ATH óta, ami elég nagy visszaesés. De még mindig a kábeltévé és a szélessávú internet egyik vezető vállalatáról beszélünk. Mi történik a céggel? Van-e értelme befektetni a vállalatba ezen a ponton?

A Comcast $CMCSA-t-0.4% 1963-ban alapították Tupelóban, Mississippi államban, egy kis családi kábeltelevíziós társaságként. Azóta a vállalat az Egyesült Államok egyik legnagyobb távközlési, szélessávú internet-, kábeltelevíziós és mobilszolgáltatójává nőtte ki magát. A Comcast jelentős érdekeltségeket szerzett a médiatartalmakban is, amikor 2011-ben megvásárolta az NBCUniversalt.

A Comcast az Egyesült Államok legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatója, valamint a szélessávú internet- és mobilszolgáltatások egyik legnagyobb szolgáltatója. Szolgáltatásait 40 államban kínálja, és mintegy 190 000 embert foglalkoztat.

A távközlési és technológiai szolgáltatások nyújtása mellett a Comcast tulajdonosa és üzemeltetője a legnagyobb médiavállalatok közül néhánynak, mint például az NBCUniversal, a Telemundo, a DreamWorks Animation és a Universal Parks & Resorts. Ily módon a Comcast filmes és televíziós tartalmakat gyárt és terjeszt, beleértve mind az eredeti programokat, mind a különféle sport- és szórakoztató tartalmakat.

Mi teszi érdekessé a vállalatot?

A Comcast nagymértékben fektet be a technológia fejlesztésébe és innovációjába, ami lehetővé teszi, hogy a legújabb és legjobb szolgáltatásokat nyújtsa ügyfeleinek. A Comcast emellett magasan fejlett infrastrukturális hálózattal is rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy magas színvonalú és megbízható szolgáltatásokat nyújtson. Ez az infrastrukturális hálózat lehetővé teszi a vállalat számára azt is, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a szolgáltatások iránti kereslet változásaira.

Saját médiatartalom: A Comcast tulajdonában és működtetésében van néhány kiemelkedő médiavállalat, ami lehetővé teszi számára, hogy saját tartalmakat állítson elő és terjesszen. Ily módon a Comcast saját márkát hoz létre, és erősíti versenypozícióját.

Nagyszámú ügyfél: A Comcast nagyszámú ügyféllel rendelkezik, ami lehetővé teszi számára, hogy csökkentse a szolgáltatásnyújtás költségeit, miközben idővel fokozatosan növeli haszonkulcsát.

Piaci részesedés: A Comcast piaci részesedése nagyon jelentős, különösen a kábeltelevíziózás területén, ahol körülbelül 28,6%-os piaci részesedéssel a legnagyobb szolgáltató az Egyesült Államokban. A szélessávú internet területén a Comcast a második legnagyobb szolgáltató az Egyesült Államokban, piaci részesedése megközelítőleg 25,6 %.

A Comcast elsősorban az észak-amerikai piacokon tevékenykedik, de van néhány nemzetközi tevékenysége is, különösen a médiatartalom-üzletágban.

Kövesse a Comcastot a Bulioson

Nézzük meg az elmúlt évek pénzügyi adatait 👇

Bevételek (milliárd dollárban)

201784.53
201894.51
2019108.94
2020103.56
2021116.40
2022121.43
 • Az átlagos éves árbevétel-növekedési ráta ebben az időszakban mintegy 7,5% volt.

Nettó nyereség (milliárd dollárban)

201722.71
201811.73
201913.06
202010.53
202114.16
20225.37
 • A nettó nyereség átlagos éves növekedési üteme ebben az időszakban -20,6% volt.

Szörnyű? Szörnyű? Igen, értem. De nézzük meg az ilyen gyors csökkenés okait 👇.

A vállalatnak nem volt könnyű dolga az elmúlt években - A Comcast nettó profitcsökkenésének egyik fő oka a kábeltévé-előfizetők elvesztése az Egyesült Államokban. A vállalatnak emellett kemény versenyben kellett helytállnia az olyan streamingszolgáltatások, mint a Netflix és a Disney+ miatt, amelyek olcsóbb és vonzóbb tartalmakat kínálnak. Emellett a vállalatnak magas költségeket kellett fizetnie a hálózatai és létesítményei üzemeltetése és fenntartása miatt.

További tényező volt a Sky 2018-as felvásárlása, amely 39 milliárd dollárba került a Comcastnak. A Sky Európában vezető szerepet tölt be a fizetős televíziózás és a szélessávú internet terén, de más szolgáltatókkal szemben is kemény versenyben van. A Comcast azt remélte, hogy a Sky felvásárlásával növelheti nemzetközi jelenlétét és diverzifikálhatja bevételeit, de ez eddig nem bizonyult sikeres megoldásnak.

Van még egy fontos tényező, amely befolyásolta a Comcast 2017-es nettó eredményét. A vállalat idén 12,7 milliárd dolláros egyszeri adóterhet számolt el az amerikai adójogszabályok változása miatt.

Ez az adótétel abból adódott, hogy a Comcastnak külföldi eszközeire halasztott adókötelezettségeket kellett kimutatnia, és az új adókulcsok alapján újra kellett értékelnie halasztott adóköveteléseit. Ezt az adócsökkentési és foglalkoztatási törvény 2017. decemberi elfogadása váltotta ki.

A Comcastnak azonban több olyan stratégiája is van, amely a jövőben javíthatja nettó eredményét. Ezek közül néhány a következő:

 • Beruházás szélessávú és mobilhálózatának bővítésébe és fejlesztésébe, hogy gyorsabb és megbízhatóbb szolgáltatást nyújtson ügyfeleinek.
 • Befektessen a streaming platformjainak, például a Peacock, a Sky Q és a Now TV fejlesztésébe és népszerűsítésébe, hogy versenyezzen más tartalomszolgáltatókkal és új előfizetőket vonzzon.
 • Befektessen a társadalmi felelősségvállalásba és a közösségek, különösen az alacsony jövedelmű és kisebbségi közösségek támogatásába, hogy hozzáférést biztosítson számukra a digitális technológiához és az oktatáshoz.
 • Tartsa fenn vagy növelje az egy részvényre jutó osztalékot a befektetők bizalmának fenntartása és hűségük jutalmazása érdekében.

Eszközök x kötelezettségek

 • Az összes eszközállomány a 2017-es 186,8 milliárd USD-ről 2022-re 286,5 milliárd USD-re nőtt, ami 53%-os növekedést jelent.
 • Az eszközök legnagyobb összetevője a hosszú távú befektetések, amelyek a 2017-es 88,9 milliárd dollárról 2022-re 149,4 milliárd dollárra nőttek, ami 68%-os növekedést jelent. Ez a növekedés elsősorban a Sky felvásárlásának és a streaming platformokba történő befektetéseknek köszönhető.
 • Az összes kötelezettség a 2017. évi 163,6 milliárd USD-ről 2022-re 231 milliárd USD-re nőtt, ami 41%-os növekedést jelent.
 • A kötelezettségek legnagyobb összetevője a hosszú lejáratú adósság volt, amely a 2017-es 61 milliárd USD-ről 2022-re 100 milliárd USD-re nőtt, ami 64%-os növekedést jelent. Ez a növekedés elsősorban a Sky felvásárlás finanszírozásának és a meglévő adósság alacsonyabb kamatlábak mellett történő refinanszírozásának köszönhető.

Az alapul szolgáló P/E, P/S és P/B arányok mind jó szinten vannak, még a versenytársakhoz képest is. A problémát azonban a PEG-arány jelenti, amely meglehetősen rossz, a vállalat hatékonyságának hiánya miatt, amely a streaming terjedése miatt szenved, miközben a fő bevétele a kábeltelevíziózásból származik, amely csökkenést mutat. Itt is viszonylag gyenge megtérülést látunk, ami a fentebb már lebontott okokkal függ össze.

Osztalék

A Comcast 2008-ban kezdett osztalékot fizetni, és azóta minden évben emelte azt. Az osztalékhozam több mint 3%, a kifizetési arány pedig 29,6%, az osztalék pedig az elmúlt 5 évben átlagosan 11,38%-kal nőtt évente.

Mi a következő lépés, és mik a lehetőségek ezen a ponton?

Úgy tűnik, hogy a Comcastnak háromirányú terve van 2023-ra. Az első a Rokuval való versengés, a második az internetszolgáltatás jövedelmezőségének növelése, a harmadik pedig a streaming-szolgáltatások növelése. A Comcast lehetséges stratégiái között szerepel a Viacom/CBS felvásárlása is, hogy több tartalomhoz jusson, vagy a ViacomCBS-szel való partnerség a streaming kínálatának megerősítése érdekében.

Ami az elemzőket illeti, ők egyelőre lapos eredményekre számítanak, és továbbra is a részvény árfolyamának (34 dolláron jegyzik) enyhe csökkenésére számítanak. Én személy szerint nem utasítom el teljesen a vállalatot, de befektetési szempontból jelenleg nem vonzó. Röviden: a kábeltévé veszít, és továbbra is veszíteni fog. Más lenne azonban a helyzet, ha a cégnek idővel sikerülne több gyökeret eresztenie a streaming és az internetes szolgáltatásokban.

 • Önnek hogy tetszik a vállalat?

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


No comments yet
Timeline Tracker Overview