Odziv svetovnih strategov na propad banke Silicon Valley Bank, ki je največji bančni zlom po letu 2008

O vprašanjih, povezanih z bankami, že veliko vemo, zato bomo danes preverili, kaj menijo strokovnjaki. Kako resen je po njihovem mnenju problem in kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Propad banke v Silicijevi dolini je povzročil paniko, saj je finančni sektor doživel največji bančni zlom po letu 2008.

Regulatorji v Kaliforniji so v petek zaprli podjetje in ga dali v prisilno poravnavo FDIC, delnice podjetja pa so v dveh dneh padle za 87 %, saj so nekatera podjetja tveganega kapitala svojim zagonskim podjetjem svetovala, naj umaknejo denar iz SVB.

SVB je nato sporočila, da razmišlja o ponudbi za prodajo, potem ko ji ni uspelo zbrati novega kapitala zaradi velikih izgub pri prodaji portfelja obveznic, ki so se zaradi naraščajočih obrestnih mer poslabšale.

Tukaj je nekaj mnenj nekaterih uglednih osebnosti z Wall Streeta o celotni situaciji

Brian Levitt, svetovni tržni strateg, Invesco

"Banki Silicon Valley Bank in First Republic sta se izkazali kot vzorčna primera bank s poslovnimi modeli in bilancami stanja, ki so slabo pripravljene na okolje z naraščajočimi obrestnimi merami in vse večjim tveganjem recesije," je dejal Levitt.

"Vlagatelji, ki čutijo kri, bodo nato svojo pozornost usmerili na naslednjo banko, ki je izpostavljena obrestnemu tveganju in posebnemu kreditnemu tveganju, nato pa še na naslednjo. Banka First Republic Bank, ki je precej izpostavljena obalnim nepremičninskim trgom, se zdi naslednja na seznamu."

Brent Schutte, glavni naložbeni direktor, Northwestern Mutual Wealth Management

"Današnje novice vidim kot opozorilo Fed-u, da imajo njihovi ukrepi hude posledice," je dejal Schutte. "Možno je, da jih bo to prepričalo, da upočasnijo svoj tempo, še posebej, če se bo povečala zaskrbljenost glede drugih regionalnih bank, ki so izpostavljene tehnološkemu področju. Tehnologija je za ZDA geopolitično izredno pomembna, zato lahko ta neuspeh pri oblikovalcih politik vzbudi širšo zaskrbljenost.

"Pomembno je, da menimo, da to ni nič podobnega kot v obdobju 2008-2009. Največje in sistemsko najpomembnejše banke so že več let strogo regulirane in podvržene stresnim testom. Toda po mojem mnenju je to opozorilo Fed-u glede prihodnjih bazičnih učinkov njihovega agresivnega zviševanja obrestnih mer."

Lundy Wright, partner pri Weiss Multi-Strategy Advisers

"Prispevek regulatorjev je bil potrditev, da je banka mrtva ali skoraj mrtva. Menim, da bi bilo neukrepanje zelo negativno in bi imelo strašne posledice," je dejal Wright.

"Ko po 15 letih pretiranega spodbujanja gospodarstva s skoraj ničelnimi obrestnimi merami hitro zvišate obrestne mere, je naivna predstava, da si ne predstavljate, da je v vsakem žepu podjetja finančni vzvod, ki bo pod pritiskom."

Nancy Tengler, izvršna direktorica in glavna naložbenica, Laffer Tengler Investments

"To je tisto, kar pogosto slišimo od regulatorjev: zaprejo vrata hleva, ko so konji že zunaj hleva," je dejal Tengler. "V zadnjem desetletju, ko je bil denar praktično zastonj, se je v finančno poslovanje naselil dejavnik lenobe. "

Jamie Cox, vodilni partner, Harris Financial Group

"Ko bo Fed v nekaj mesecih dvignil obrestne mere za 500 bazičnih točk, se bodo zgodile stvari, kot je SVB," je dejal Cox. "Zvezne rezerve so krizo povzročile in verjetno bodo morale znižati obrestne mere, da bi jo rešile."

Quincy Krosby, glavni svetovni strateg, LPL Financial

"Spremljanje delnic bank in skladov, ki kotirajo na borzi, zlasti regionalnih institucij, bi moralo nakazati, ali obstaja širši problem," je dejal Krosby. "Kakršne koli pretrese bi lahko občutili tudi v svetu hedge skladov, zato precej pozornosti namenjamo vsakršnemu pritisku, ki izhaja iz nenavadne prodaje in panike."

  • Kaj menite o tem vprašanju v zvezi z bankami?
  • Ali je pred nami še več težav?
  • Ali bo FED lahko še naprej dvigoval obrestne mere?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


No comments yet
Timeline Tracker Overview