Este Intel cu adevărat o companie moartă? Atunci cum vă explicați acest lucru?

S-a vorbit mult despre Intel în ultima vreme. Din păcate, însă, despre companie se vorbește mai ales în sens negativ și este descrisă ca fiind o companie practic moartă. Iar cele mai recente rezultate au adăugat și mai mult combustibil pe foc.

O mulțime de investitori numesc Intel $INTC-1.0% o companie moartă. În schimb, aceștia laudă $AMD-0.2%. Da, AMD este cu siguranță în față din punct de vedere tehnologic în acest moment, dar cu siguranță nu se poate spune că a depășit Intel, cel puțin din punct de vedere al cifrelor. Să aruncăm o privire asupra cifrelor celor două companii. Așadar, este Intel chiar atât de mort?

Intel $INTC-1.0%

Un grafic al prețului acțiunilor în ultimii 5 ani.

Așadar, primul lucru cu care vom începe este capitalizarea pieței, care ne spune cum evaluează piața o anumită companie. În prezent, capitalizarea de piață a Intel este de aproximativ 111 miliarde de dolari. Această cifră ne va fi utilă mai târziu, pentru că vreau să vă arăt ceva despre ea, dar mai întâi să ne uităm la rezultatele pe care compania le-a obținut pentru 2022.

Pentru 2022, Intel a raportat venituri de 63,05 miliarde de dolari. Aceasta este prima scădere a veniturilor din ultimii ani. În ceea ce privește profitul net, compania a raportat un profit net de 8,01 miliarde de dolari. Aici este adevărat că profitul net a fost în ușoară scădere în ultimii 2 ani.

În ceea ce privește datoriile, raportul dintre datoriile totale și capitalurile proprii este mai mic de 1. În plus, compania are suficiente active curente pentru a-și plăti datoriile, astfel încât, în ceea ce privește datoriile, compania mi se pare în regulă.

Pentru anul 2022, compania a generat un flux de numerar operațional de 15,43 miliarde USD. În ceea ce privește fluxul de numerar liber, acesta a fost negativ pentru prima dată. Acest lucru s-a datorat investițiilor în construcția de noi unități de producție, precum și investițiilor în modernizarea celor existente. Așadar, nu mă aștept să existe un flux de numerar liber negativ pe termen lung.

AMD $AMD-0.2%

Un grafic al prețului acțiunilor în ultimii 5 ani.

Aici luăm o pauză și de la capitalizarea de piață, care în acest caz este de aproximativ 131 de miliarde de dolari. Deci, după cum putem vedea, ambele companii au capitalizări de piață foarte asemănătoare și de aceea spun că vom face o pauză de la aceasta. Dar ceea ce este diferit aici sunt rezultatele.

Compania a raportat 2022 venituri de 23,6 miliarde de dolari. În ceea ce privește profitul net, compania a raportat aici un profit net de 1,32 miliarde de dolari. Da, aici compania a înregistrat o creștere a veniturilor față de concurentul său în ultimul an, dar, în același timp, a înregistrat și o scădere a profitului net în acest an.

În ceea ce privește unele dintre aceste datorii, nici această companie nu are o problemă. Raportul dintre datoriile totale și capitalurile proprii este mai mic de 1. De asemenea, compania are suficiente fonduri în activele curente pentru a-și acoperi datoriile pe termen scurt în caz de probleme. Așadar, totul este în regulă și aici.

Pentru anul 2022, compania a raportat un flux de numerar operațional de 3,57 miliarde USD. În ceea ce privește fluxul de numerar liber, acesta a fost de 3,12 miliarde USD. Diferența fundamentală dintre fluxul de numerar liber negativ al Intel și fluxul de numerar liber pozitiv al AMD este reprezentată de cheltuielile de capital ale Intel.

Ce implică acest lucru?

Dacă ne uităm la cele două companii, constatăm că atât Intel, cât și AMD au capitalizări de piață similare. Altfel spus, piața evaluează ambele companii aproximativ la fel. AMD stă ceva mai bine, având o capitalizare de piață ceva mai mare. Totuși, ceea ce este izbitor sunt rezultatele companiilor.

Chiar și după prăbușirea cu care se confruntă în prezent, Intel generează în continuare mai mult decât dublul veniturilor AMD și de aproape opt ori mai mult decât profitul net al AMD. Mai mult, Intel generează de aproape cinci ori mai mult decât AMD, în ceea ce privește fluxul de numerar operațional. Singurul lucru la care Intel stă mai prost decât AMD este fluxul de numerar liber, unde Intel a avut un flux de numerar liber negativ în ultimul an, dar am acoperit deja motivul.

De câte ori am auzit cum că AMD este învingătoare pentru Intel, cum că Intel este o companie moartă. Pur și simplu, cifrele arată ceva puțin diferit. Pentru ca AMD să treacă peste Intel, ar trebui să muncească suficient de mult pentru a depăși performanța Intel, ceea ce nu cred că este în cărți prea curând. Pe scurt, nu este realist ca AMD să poată să-și multiplice profitul net înapoi într-o perioadă scurtă de timp. În opinia mea, există pur și simplu atât de multe sentimente negative în jurul Intel încât piața evaluează compania pe baza acestor sentimente și nu acordă atât de multă importanță cifrelor Intel. Da, îmi dau seama că mulți investitori vor susține că AMD este supraevaluată, dar tot nu cred că este rațional ca Intel să fie evaluată la fel ca AMD cu aceste rezultate.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


No comments yet
Timeline Tracker Overview