S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Analýza Peloton: Zavíráme krám. A nebo ne?

Dominik Petrnoušek
14. 3. 2023
5 min read

Jen málokterá společnost byla skloňována tak moc, jako Peloton. A to jak v pozitivním, tak i v negativním smyslu. V pandemii se těšila obrovskému hypu a pak celkem očekávaně a tvrdě narazila. Teď se ale možná chystá zajímavý obrat.

Peloton se - jak název napovídá - zabývá výrobou fitness vybavení

Základní údaje

Peloton je americká společnost, která se specializuje na výrobu a prodej interaktivních trenažérů - na bicykly a běžecké pásy. Společnost byla založena v roce 2012 a sídlí v New Yorku.

Peloton nabízí širokou škálu interaktivních trenažérů, které umožňují uživatelům trénovat doma s instruktory online. Společnost také nabízí aplikaci, která umožňuje uživatelům sledovat svůj pokrok a interagovat s ostatními uživateli. Peloton se soustředí na prémiový segment trhu a nabízí své produkty za vyšší ceny než konkurence. Společnost se snaží vybudovat silnou značku a loajální zákaznickou základnu.

Peloton Interactive $PTON-1.0%byla a je typickým příkladem bublinová akcie. Byly to akcie, kterým je třeba se vyhnout. Všichni to víme. Analytici se ale aktuálně tváří, že nyní by to mohlo bát jinak.

Aby bylo jasno, to, že napíšu, že akcie už není tak špatná neznamená, že se mi líbí. Prostě to jen aktuálně vypadá, že teoreticky existují scénáře, ve kterých by se Peloton mohl pro některé investory stát zajímavou možností.

Navíc - upozorňuji, že to, že akcie klesla o +90 % ze svých maxim, neznamená, že je podhodnocená.

Dříve 161,2 $. Dnes sotva 11.

Při zpětném pohledu je zřejmé, že společnost Peloton byla nadhodnocená. Na druhou stranu buďme upřímní, při investování je jen málo věcí zřejmých. Výsledky lze učinit pouze při zpětném pohledu. V tu chvíli to prostě očividně mnoho investorům přišlo v pořádku. A FOMO úplně nepomůže.

Společnost Peloton má před sebou ještě jedno náročné období. Jakmile se pak přiblíží roku 2024, její čtvrtletní míry růstu tržeb pravděpodobně nebudou vykazovat tak negativní meziroční míry růstu tržeb. To znamená, že podnik dosáhne stability. A v rámci této stability se podnik může pokusit lépe zpeněžit svou uživatelskou základnu.

Koneckonců i nyní, v takto pozdní fázi obchodního cyklu společnosti Peloton, se stále očekává, že společnost bude meziročně zvyšovat počet předplatitelů připojených fitness zařízení o 4 %. Je zajímavé, že i nyní PTON stále zaznamenává nárůst počtu předplatitelů.

Na druhou stranu rozvaha společnosti Peloton je v nebezpečné situaci. Konkrétně společnost Peloton nese konvertibilní dluhopisy v hodnotě 1 miliardy USD, které mohou být v srpnu 2025 vyrovnány.

V praxi to tedy znamená, že přibližně za dva roky budou konvertibilní akcie společnosti Peloton přeměněny na akcie, čímž se celkový počet akcií v oběhu zvýší přibližně o 25 %. Proč by měly být konvertibilní dluhopisy vyměněny za další akcie, a ne refinancovány za hotovost?

Počet akcií v oběhu. Zdroj

Společnost Peloton má ve své rozvaze 870 milionů dolarů v hotovosti. Většina této hotovosti bude ale vázána, aby se zajistilo, že držitelé dluhů budou nejprve uspokojeni. Pokud tedy pomineme konvertibilní dluhopisy v hodnotě 1 miliardy USD, které mají první datum konverze přibližně za 2 roky, zůstává v rozvaze společnosti Peloton 120 milionů USD čisté hotovosti. Kromě toho není jisté, že při úrokových sazbách na úrovni 4 % nebo vyšší bude společnost PTON schopna získat dluh za méně než 10 %. Pokud by se tak stalo, byl by to hřebíček do její rakve.

Základní údaje

Výhled společnosti Peloton je odsud smíšený. I když je populární být vůči $PTON-1.0% skeptický, pokud věnujeme trochu času přemýšlení o Pelotonu, základní vyhlídky Pelotonu nejsou až zas tak špatné.

Na druhou stranu pravda je, že její rozvaha je značně omezující. A s tak vysokými úrokovými sazbami, jaké jsou, její schopnost refinancovat dluh za jiných než velmi nevýhodných podmínek jednoduše nedává společnosti velký manévrovací prostor.

Za mě osobně to ale rozhodně není společnost, o které bych přemýšlel. Jen mě zaujal její aktuální stav, který je výrazně jiný, než jsem si myslel.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.