S&P 500 ^GSPC
4,960.73
-1.01%
Nvidia NVDA
$765.71
-9.57%
Meta META
$478.21
-4.70%
Amazon AMZN
$173.94
-2.95%
Tesla TSLA
$146.76
-2.11%
Alphabet GOOG
$155.34
-1.35%
Microsoft MSFT
$399.41
-1.20%
Apple AAPL
$165.11
-1.16%

Finanční krize nehrozí, Fed by měl úrokové sazby nadále navyšovat

Pavel Botek
15. 3. 2023
7 min read

Proč jsou akcie stále drahé a Fed bude navyšovat sazby i přes problémy v bankovním sektoru? To a mnohem víc nám dnes poodkryje Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

Tomáš Pfeiler

Mým dnešním hostem pro rozhovor je Tomáš Pfeiler, portfolio manažer investiční společnosti Cyrrus, který také v minulosti pracoval v Penzijní společnosti České pojišťovny, vystudoval finance na Masarykově univerzitě v Brně a je držitelem certifikátu CFA.

Nedávno jsem u vás na Linkedinu viděl příspěvek, kde píšete, že jsou akcie stále ještě dost drahé. Platí to pořád?

Konkrétně tam uvádíte:

Americké akcie jsou v kontextu dluhopisových výnosů drahé. Pokud bych srovnali earnings yield na SPX s výnosem 10Y UST a použili historickou prémii, měl by se hlavní akciový index obchodovat cca 20 % pod současnými hodnotami. Ceny akcií a bondů se od sebe odtrhly. Zatímco dluhopisoví investoři berou očekávaný repricing terminálních sazeb v potaz, ti akcioví jestřábí rétoriku Fedu prozatím nereflektují. Určitá korekce na burzách je tak silně pravděpodobná.

Je tomu tak stále podle mého názoru. Respektive teď tady máme Silicon Valley Bank, jejíž kolaps má pro trh specifické následky. Další věcí je zvyšování úrokových sazeb, kde si v tuto chvíli myslím, že nás Fed bude uklidňovat, že se vlastně nic neděje a že musí pokračovat v krocení inflace.

"Akcie stále nereflektují zvýšené úrokové sazby, a nereflektují výši dluhopisových výnosů."

Dalo by se říct, kdy se můžeme do takového bodu dostat, tedy do bodu, kdy budou akcie levné?

Já bych řekl, že by to mohlo být o takových 10% níže, pak bych považoval akcie za vhodné k nákupu. Samozřejmě je dobré, když si člověk buduje nějakou pozici dlouhodobě a přikupuje pravidelně, než ten trh takto časovat. Tady ty úrovně, kde byl S&P 500 na 4000 bodech jsou za mě vysoké, jelikož to dostatečně nereflektuje komplikované ekonomické prostředí.

Pokud jsou tedy akcie stále drahé, tak jakou volíte strategii? Hromadíte hotovost nebo vidíte příležitosti jinde?

Aktuálně by nemuselo být špatné volit krátkodobější dluhopisy a co se týká akcií, tak tam bych se zaměřil na ty, které mohou profitovat z vyšších sazeb - například banky, samozřejmě myslím velké banky typu JPMorgan $JPM+1.9% , Bank of America $BAC+2.9%, ty jsou stále bezpečné a tam nehrozí žádné negativní zprávy typu - odliv depozit a ani nic podobného. Naopak v posledních dnech zažívají velké finanční domy rekordní příliv vkladů.

Čemu vůbec připisujete akciovou rally z počátku roku? Jsme přece svědky propouštění, slabých výsledků a špatných výhledů směrem do budoucna.

Tam je hned několik faktorů, tím jedním je zpomalující inflace, která vyvolala naději, že by Fed mohl přestat zvyšovat sazby dřív než se očekávalo. Druhým faktorem je likvidita, například Japonská centrální banka musela nakupovat vládní dluhopisy, ale tady šlo jen o takovou změnu nastavení politiky. No a do toho se Čína snažila nastartovat ekonomiku, takže by se dalo říct, že Čína a Japonsko překonaly restriktivní politiku Fedu. No a v neposlední řadě jsou faktorem také retailoví investoři, kteří v zápalu optimismu začali nakupovat a plnit svá portfolia.

Nyní bych se rád přesunul k aktuálnímu tématu, kterým je SVB, která otřásla trhy. Jak tuto situaci vnímáte vy, myslíte si, že jde o rozsáhlejší problém nebo je to jen taková jedna černá ovce?

Já to vnímám spíš jako takovou černou ovci, ta banka nezvládla příliv depozit za poslední dva roky plus byla opravdu závislá na nestabilních korporátních vkladech.

Banka kvůli finančním problémům přistoupila k prodeji cenných papírů a realizovala na nich ztrátu ve výši skoro dvou miliard dolarů. Vedení společnosti i proto rozhodlo o vydání svých akcií za 1,75 miliardy dolarů, investoři ale na tento krok zareagovali negativně a snaha o zaplnění díry vedla k propadu cen firemních akcií.

Podobný profil měla také Signature bank, která také zkrachovala, nicméně tohle a podobná rizika nevnímám celoplošně. Jak už jsem zmiňoval, větší banky typu Bank of America a podobně jsou dost stabilní a něco takového tam nehrozí.

Bankovní systém jako takový je obecně odolný a dost se vyvinul od posledních krizí. Do problémů se ale mohou dostat banky s podobným byznysovým a likviditním profilem jako měla SVB.

"Je podle mě nepravděpodobné, že by situace mohla spustit finanční krizi."

Mnoho lidí porovnává stávající situaci s Lehman Brothers, jsou tam podle vás nějaké podobnosti?

Určitá podobnost s Lehman Brothers tam může být, oba případy mají společné to, že vše vypuklo kvůli zvyšování sazeb Fedu, takže docházelo k přecenění některých aktiv, které měly ty banky v bilanci. Ale tím podobnosti končí. Lehman Brothers byla jednoznačně horší, jelikož otřásla celým finanční systémem, tehdy byl finanční systém víc propojený, všichni měli různé expozice vůči sobě, a také banky byly obecně hůře kapitalizované, což znamená, že stačila menší chyba a kapitál mohl být vymazán. V mnoha ohledech se celá situace zlepšila, tenkrát na Lehmany nebyl finanční systém připraven, nyní už s takovými událostmi počítá a autority jsou schopny promptně reagovat, pokud k nim dojde. Což se ostatně potvrdilo i v případě SVB.

Myslíte si, že Fed v tuto chvíli může nebo dokonce bude dál navyšovat úrokové sazby ve spojitosti s vysokou inflací a aktuálním děním v bankovním sektoru?

Tohle se nám vyjasní v příštím týdnu, trh už v tuto chvíli počítá s tím, že Fed bude sazby ke konci roku snižovat. Ještě týden zpátky ale počítal trh s tím, že se dostaneme do pásma 5,5-5,75% a nyní zaceňuje nanejvýš dvě další zvýšení.

Nicméně aktuální projekce do konce roku mi připadají postavené tak, jako by se počítalo s finanční krizí, kde by hrozila destabilizace celého finančního systému a centrální banka by neměla jinou možnost, než ten systém zachránit, aby nezkolaboval.

Nicméně my tu teď máme odlišnou situaci, kde se ukazuje, že bankovní systém dokáže situace a problémy rychle vyřešit, aktuální kolaps se nevrývá do celého finančního systému, a proto si myslím, že by Fed nedělal něco pro záchranu finanční stability, naopak musí řešit inflaci, která je na 6%, proto nemá moc jiných možností, než sazby nadále zvyšovat. Očekávám, že ještě dojde někdo z představitelů, aby uklidnil investory, že nákaza finančního systému nehrozí a hlavním cílem bude i nadále boj s vysokou inflací.

  • Líbil se vám dnešní rozhovor? Pokud ano, tak nás nezapomeňte sledovat, mým dnešním hostem byl Tomáš Pfeiler.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.