S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Analýza aktuální situace Credit Suisse: Zbídačená banka schytala další obří ránu po kolapsu SVB. Ustojí to?

Dominik Petrnoušek
15. 3. 2023
6 min read

Nedávno se Credis Suisse hodně řešila. Ocitla se totiž v problémech a zdálo se, že balamcuje na opravdu tenké hraně. Kolaps SVB jí ale nyní dal tvrdou ránu na solar. Mohla by je tato situace položit jednou pro vždy?

Credit Suisse se nachází v problémech

Kdysi dávno byla adresa druhé největší švýcarské banky adresou, na kterou chodily nejbohatší rodiny světa, aby ochránily a zvětšily svůj obrovský majetek. Tato více než 160 let stará banka se sídlem v Curychu však v posledních několika letech vypařila své jmění natolik, že je dnes její přežití velmi sporné. Rány, které ji přivedly až do tohoto bodu, si způsobila téměř výhradně sama. Seznam chybných kroků je dlouhý. Zmíním nešťastnou akvizici společnosti First Boston Corp., která měla Credit Suisse postavit do čela všech evropských konkurentů a stát se významným účastníkem na americkém kapitálovém trhu; nebo na závažné přešlapy, kterých se dopustila ve své jednotce privátního bankovnictví a které vyústily ve ztrátu ve výši 1 miliardy dolarů. Všem těmto událostem se dalo předejít, kdyby existoval silný proces řízení rizik. Zdá se ale, že žádný nebyl.

Tyto katastrofální události, které jsou jistě materiálem k filmovému trháku, vymazaly za méně než 5 let více než 90 % hodnoty akcionářů. A dnes přišla další obrovská rána. Credit Suisse $CS+1.0% za jediný den klesla o více než 22 %, protože trh se připravuje na nejhorší. Swapy úvěrového selhání švýcarské banky, neboli CDS, se vyšplhaly na nejvyšší úrovně, které jsou vysoko nad jejím 20letým průměrem.

CS narazila ještě bolestivěji než ostatní banky

Investoři tak pravděpodobně oceňují rizika finančního Armagedonu, který se na nás dost možná řítí. Účast generálního ředitele Ulricha Kornera na včerejší konferenci banky Morgan Stanley $MS+0.7% důvěru investorů neposílila, protože se pochopitelně obávají horších výsledků po nedávném krachu banky Silicon Valley.

Vzhledem k prudkému poklesu CS, který se za poslední dva týdny propadl o více než 30 % se očekává, že dojde ke konsolidaci. Proč je však trh tak medvědí, i když CS zůstává ve fázi restrukturalizace?

Vzhledem k prudkému propadu $SIVBse investoři obávají, že by se vkladatelé mohli ke Credit Suisse rychle obrátit zády. Banka ve své nedávné zprávě aktualizovala, že "odliv klientských peněz se od tohoto měsíce nezvrátil, i když se stabilizoval na mnohem nižších úrovních".

Proč si to tedy investoři nevyložili jako výrazné zlepšení oproti 4. čtvrtletí, které "vykazovalo masivní odliv klientských prostředků po oznámení restrukturalizace".

Jsou zde dvě pravděpodobné varianty. Obě nejspíš působí dohromady. Obecný strach z nestabilních jmen v bankovním sektoru, který je aktuálně zmítaný strachem. A za druhé včerejší vyjádření na již zmíněné konferenci.

9. února jsme jasně řekli a znovu říkáme, že od té doby se odliv výrazně zmírnil. Zisková dynamika se vrací. Určitě ještě není tam, kde by měla být, ale je tam dobrá dynamika," řekl Ulrich Korner.

Odliv je kritické slovo a investoři jsou na takovou dynamiku vzhledem k nedávnému rozruchu velmi citliví. Credit Suisse se proto snažila investory ujistit, že v pondělí zaznamenala "příliv", protože těžila z pádu SVB. Subjekty na trhu však pravděpodobně ztrácejí důvěru v její tříletý "komplexní restrukturalizační proces k návratu k ziskovosti", protože trh od pádu SVB bičuje finanční akcie v širokém rizikovém pohybu.

https://www.youtube.com/watch?v=G2XeyIbeXd0

Vzhledem ke zvýšeným nákladům na financování, kdy se stále potýká s odlivem investorů, se nálada investorů dále zhoršila, protože její hlavní investor Saudi National Bank vylučuje další finanční pomoc. Předseda představenstva Ammar Al Khudairy uvedl regulační a zákonné překážky a mnoho dalších důvodů, proč by firma nezvýšila svůj podíl v bance nad současnou úroveň necelých 10 %.

Investoři to pravděpodobně považovali za náznak toho, že Saudi National Bank má zásadní obavy ohledně vyhlídek plánu restrukturalizace Credit Suisse. Al Khudairyho prohlášení navíc přišlo poté, co se Korner zavázal k cílům banky do roku 2025, jak zdůraznil:

Jsem si velmi jistý naším cílem pro rok 2025. Super jistý. Proč tomu tak je? Několik bodů. Za prvé, máme velmi jasnou strategii. A tato strategie, chcete-li cesta vpřed, je velmi jasná. Za druhé, máme jasně stanovenou odpovědnost. Stanovili jsme jasné cíle, které dodržujeme. A v neposlední řadě, když se podíváte na výkonný tým, je to zcela nový tým. Moji kolegové mají velmi relevantní zkušenosti. Vědí, co dělají, což je užitečné. A opravdu vykonávají, co nejvíc to jde, neúnavně, aby to bylo správně.

Zdá se však, že trh tomu nevěří a reakce Saudi National Bank nebyla hodna Kornerovy supersebedůvěry. Místo toho trh Kornerovi a jeho týmu vyslovil nedůvěru a zaměřil se na možný další pád problémových bank.

Aktuální hodnoty společnosti CS

Podrobněji se zabývat analýzou Credit Suisse nemá cenu, protože aktuální situace se mění každou minutou. Osobně bych se akciím vyhnul i pro spekulaci - minimálně dokud nebude jasné, jak celá tato situace dopadne. Aktuálně to totiž nevypadá vůbec růžově.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.