A Credit Suisse elemzése a jelenlegi helyzetről: az SVB összeomlása után az elszegényedett bank újabb hatalmas csapást…

A Credis Suisse-szel sokat foglalkoztak az utóbbi időben. Bajban találta magát, és úgy tűnt, hogy egy nagyon vékony peremen tántorog. De az SVB összeomlása most kemény csapást mért rá a napelemre. Lehet, hogy ez a helyzet egyszer és mindenkorra padlóra küldi őket?

A Credit Suisse bajban van

Egyszer volt, hol nem volt, Svájc második legnagyobb bankjának címe volt az a hely, ahová a világ leggazdagabb családjai jártak, hogy megvédjék és gyarapítsák hatalmas vagyonukat. De a több mint 160 éves zürichi székhelyű bank vagyona az elmúlt néhány évben olyannyira elpárolgott, hogy a túlélése mára erősen kétségessé vált. A sebek, amelyek idáig vezettek, szinte teljes mértékben saját magának köszönhetők. A hibás lépések listája hosszú. Gondolok itt a First Boston Corp. szerencsétlen felvásárlására, amelynek a Credit Suisse-t az európai versenytársak élére kellett volna állítania, és az amerikai tőkepiac jelentős szereplőjévé kellett volna válnia; vagy a privát banki egységében elkövetett súlyos hibákra, amelyek 1 milliárd USD veszteséget eredményeztek. Mindezek az események elkerülhetők lettek volna, ha erős kockázatkezelési folyamatot alkalmaznak. De úgy tűnik, hogy nem volt ilyen.

Ezek a katasztrofális események, amelyek minden bizonnyal a kasszasikerfilmek tárgyát képezik, kevesebb mint 5 év alatt a részvényesi érték több mint 90%-át törölték el. És ma újabb hatalmas csapás érte. A Credit Suisse $CS+1.0% egyetlen nap alatt több mint 22%-ot esett, miközben a piac a legrosszabbra készül. A svájci bank hitelkockázati csereügyletei (credit default swaps, CDS) minden idők legmagasabb szintjére emelkedtek, ami jóval a 20 éves átlag felett van.

A CS-t a többi banknál is jobban sújtotta a válság.

A befektetők így valószínűleg a pénzügyi Armageddon kockázatát árazzák be, amely talán már a nyakunkon van. Ulrich Korner vezérigazgató részvétele a Morgan Stanley tegnapi $MS+0.3% konferenciáján nem növelte a befektetők bizalmát, mivel érthető módon rosszabb eredményektől tartanak a bank legutóbbi szilícium-völgyi összeomlása után.

Miután a CS több mint 30%-ot zuhant az elmúlt két hétben, konszolidáció várható. De miért ilyen medvés a piac, miközben a CS továbbra is szerkezetátalakítás alatt áll?

Tekintettel a $SIVBsmeredek esésére, a befektetők attól tartanak, hogy a betétesek gyorsan hátat fordíthatnak a Credit Suisse-nak. A bank friss jelentésében frissítette, hogy "az ügyfélpénzek kiáramlása ebben a hónapban nem fordult meg, bár jóval alacsonyabb szinten stabilizálódott".

Akkor miért nem értelmezték ezt a befektetők jelentős javulásként a negyedik negyedévhez képest, amely "masszív ügyfélpénz-kiáramlást mutatott az átszervezés bejelentését követően".

Itt két valószínű lehetőség van. A kettő valószínűleg együtt működik. Általános félelem a bankszektorban a bizonytalan nevektől, amely jelenleg a félelemtől terhes. Másodszor pedig a tegnapi kommentárok a fent említett konferencián.

Február 9-én világosan megmondtuk, és újra elmondjuk, hogy a kiáramlás azóta jelentősen enyhült. A nyereség lendülete visszatérőben van. Természetesen még nem tart ott, aholkellene, de jó a lendület" - mondta Ulrich Korner.

A kiáramlás kritikus szó, és a befektetők nagyon érzékenyek az ilyen dinamikára a közelmúltbeli zavarok miatt. Ezért a Credit Suisse igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy hétfőn "beáramlást" látott, mivel profitált az SVB összeomlásából. A piaci szereplők azonban valószínűleg elveszítik bizalmukat a hároméves "átfogó szerkezetátalakítási folyamatában, hogy visszatérjen a nyereségességhez", mivel a piac az SVB összeomlása óta széles körű kockázatcsökkentő mozgásban ostorozta a pénzügyi részvényeket.

https://www.youtube.com/watch?v=G2XeyIbeXd0

A megnövekedett finanszírozási költségek miatt, mivel továbbra is szembe kell néznie a befektetők kiáramlásával, a befektetői hangulat tovább romlott, mivel a fő befektető, a Szaúd Nemzeti Bank kizárja a további mentőcsomagokat. Ammar Al Khudairy elnök szabályozási és jogi akadályokra és számos más okra hivatkozott, amiért a cég nem növelné részesedését a bankban a jelenlegi 10% alatti szintnél nagyobbra.

A befektetők ezt valószínűleg annak jeleként értékelték, hogy a Saudi National Banknak alapvető aggályai vannak a Credit Suisse szerkezetátalakítási tervének kilátásaival kapcsolatban. Ráadásul Al Khudairy nyilatkozata azután hangzott el, hogy Korner elkötelezte magát a bank 2025-ös céljai mellett, mint rámutatott:

Nagyon magabiztos vagyok a 2025-ös célunkkal kapcsolatban, szuper magabiztos. Hogy miért is van ez így? Néhány pont. Először is, nagyon világos stratégiánk van. És ez a stratégia, ha az előre vezető utat akarják, nagyon világos. Másodszor, világos felelősségi körrel rendelkezünk. Világos célkitűzéseket határoztunk meg, amelyeket követünk. És végül, de nem utolsósorban, ha megnézzük a vezetői csapatot, ez egy teljesen új csapat. A kollégáim nagyon fontos tapasztalattal rendelkeznek. Tudják, hogy mit csinálnak, ami nagy segítség. És tényleg a lehető legkeményebben, könyörtelenül dolgoznak, hogy mindent jól csináljanak.

A piac azonban úgy tűnik, nem hisz ebben, és a Szaúdi Nemzeti Bank válasza nem méltó Korner szuper bizalmához . Ehelyett a piac bizalmatlanságát fejezte ki Kornerrel és csapatával szemben, és a bajba jutott bankok esetleges további összeomlására összpontosított.

A CS jelenlegi értékei

A Credit Suisse elemzésébe nem érdemes részletesen belemenni, mert a jelenlegi helyzet percről percre változik. Én személy szerint még spekuláció céljából is kerülném a részvényt - legalábbis addig, amíg nem tisztázódik, hogyan fog alakulni ez az egész helyzet. Jelenleg nem tűnik rózsásnak.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.


No comments yet
Timeline Tracker Overview