S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Proč si myslím, že Intel je nyní opravdu špatná volba?

Dominik Petrnoušek
16. 3. 2023
4 min read

O Intelu se hodně mluvilo. Tedy samozřejmě před tím, než přišel pád SVB a stal se tématem číslo 1. Každopádně výrobce čipů se zdá být aktuálně v opravdu velmi špatné situaci. Proč?

Intel se nezdá být aktuálně v nejlepší kondici

Nejhorší fundamenty za posledních 31 let... Základní ukazatele společnosti Intel $INTC+0.9% se zhoršily natolik, že ani nejsou podhodnocené.

Třeba 91% pokles zisku na akcii za 2 roky. Společnost trápí slabá poptávka po osobních počítačích, konkurenční tlaky ze strany oživujícího se AMD $AMD+0.5% a přetrvávající problémy s realizací, které vrcholí ztrátou podílu na trhu a snižováním marží.

Propad EPS Intelu. Zdroj

Široký náskok společnosti Intel v oblasti čipů se již několik let snižuje, a to navzdory impozantním výdajům na výzkum a vývoj. Společnost Intel vkládá do výzkumu a vývoje celé jmění, více než 3x více než AMD, které již léta dobře plní své úkoly a ukrajuje tržní podíl. Od roku 2021, kdy začal medvědí trh s 60 % podílem, vynaložil Intel na výzkum a vývoj 32 miliard dolarů. Investoři nebyli odměněni.

Investice na RaD Intelu a AMD. Rozdíl je zřejmý. 

Nová dividenda ve výši 2,1 miliardy dolarů ročně je stále neudržitelná a očekává se, že taková zůstane nejméně do roku 2025. Musí se více zadlužit, aby mohli financovat své ambiciózní úsilí o obrat v růstu. A to znamená, že dividenda společnosti Intel nemusí klesat. Proč?

Dominance Intelu se pomalu ale jistě snižuje. Zdroj

A do toho hodil vidle ještě Fed svými sazbami. Budoucí výpůjční náklady společnosti Intel by mohly vzrůst na 6 až 7 %.Společnost Intel má dluh ve výši 40 miliard dolarů a 6 miliard dolarů bude splatných do roku 2025. Očekává se, že úrokové náklady společnosti Intel vyskočí ze 418 milionů USD v roce 2022 na 551 milionů USD v samotném roce 2023. Dividendy společnosti Intel v příštích třech letech spotřebují 6,3 miliardy dolarů, zatímco kumulativní konsenzuální volný peněžní tok činí -5,5 miliardy dolarů. 

Chybějících 11,8 miliardy dolarů, který bude muset být vyrovnány dluhem.
V současné době musí Intel platit 5% úrok z nového dluhu. To znamená dalších 590 milionů dolarů ročně na úrocích. Při zohlednění plánů společnosti Intel na snižování nákladů, které spočívají v "osekání všeho až na kost".
Co když bude muset Fed zvýšit úrokové sazby na 6 %, 7 % nebo ještě výše? Pak by minimálně 12 miliard dolarů nového dluhu společnosti Intel mohlo stát dalších 840 milionů dolarů na úrocích. To je ale vhodné sledovat bedlivě, protože skrze bankovní krizi se mluví o tom, že by zvyšování mohlo skončit.

Aktuální hodnoty společnosti Intel

Analytici se shodují, že by bylo lepší se břemene v podobě dividendy zbavit. Koneckonců, management nám právě sdělil, že fundamentální ukazatele společnosti Intel jsou nejhorší za posledních 31 let. Dividendy ve výši 6,3 miliardy dolarů v příštích třech letech by měly jít na záchranu společnosti a ne na výplatu 2% výnosu, který žádného příjmového investora nepotěší.

Intel se snaží snížit náklady, ale riskuje, že ztratí své špičkové talenty ve prospěch prosperujících konkurentů, jako je AMD. Firma vidí úspory nákladů ve výši 3 miliard dolarů v roce 2023. Do konce roku 2025 plánuje roční úspory ve výši 8 až 10 miliard dolarů, včetně snížení počtu zaměstnanců, škrtů v marketingových rozpočtech, odchodu z vedlejších činností a dočasného omezení programů odměn a kompenzací pro zaměstnance a vedoucí pracovníky. Nic z toho mi nepřijde jako úplně moudré rozhodnutí, chtějí si udržet (nebo samozřejmě zvýšit) svůj podíl na trhu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.