Finančna kriza ni neizbežna, Fed mora še naprej zviševati obrestne mere

Zakaj so delnice še vedno drage in zakaj bo Fed kljub težavam v bančnem sektorju zvišal obrestne mere? To in še veliko več vam bo danes razkril Tomas Pfeiler iz podjetja Cyrrus.

Tomas Pfeiler

Moj gost v današnjem intervjuju je Tomáš Pfeiler, upravitelj portfelja v investicijski družbi Cyrrus, ki je prej delal tudi v družbi Penzijní společnost České pojišt'ovna, študiral finance na Masarykovi univerzi v Brnu in ima certifikat CFA.

Pred kratkim sem na Linkedinu zasledil objavo, v kateri ste zapisali, da so delnice še vedno precej drage. Ali to še vedno drži?

Natančneje, navajate:

Ameriške delnice so drage glede na donosnost obveznic. Če bi primerjali donosnost SPX z donosnostjo 10-letnih obveznic UST in uporabili zgodovinsko premijo, bi se moral glavni delniški indeks trgovati približno 20 % pod sedanjimi ravnmi. Cene delnic in obveznic so se razšle. Medtem ko vlagatelji v obveznice upoštevajo pričakovane precenitve terminskih obrestnih mer, pa delniški jastrebi še ne odražajo retorike Fed. Zato je zelo verjetno, da bo na delniških trgih prišlo do popravka.

Po mojem mnenju to še vedno velja. V skladu s tem imamo zdaj banko Silicon Valley Bank, katere propad ima posebne posledice za trg. Druga stvar je zvišanje obrestnih mer, pri čemer menim, da nas bo Fed na tej točki pomirila, da se pravzaprav nič ne dogaja in da mora še naprej krotiti inflacijo.

"Delnice še vedno ne odražajo višjih obrestnih mer in ne odražajo donosnosti obveznic."

Kdaj bi lahko prišli do te točke, točke, ko so delnice poceni?

Rekel bi, da bi se lahko znižala za kar 10 %, potem bi delnico obravnaval kot dober nakup. Seveda je dobro, da si ustvarite dolgoročno pozicijo in redno prekupujete, ne pa da tako časovno omejujete trg. Tukaj so ravni, ko je bil indeks S&P 500 pri 4000 točkah, zame visoke, saj to ne odraža ustrezno zapletenega gospodarskega okolja.

Če so torej delnice še vedno drage, kakšno strategijo izberete vi? Ali kopičite gotovino ali vidite priložnosti drugje?

Trenutno morda ni slaba ideja, da se odločite za kratkoročne obveznice, pri delnicah pa bi se osredotočil na tiste, ki imajo lahko koristi od višjih obrestnih mer - na primer banke, seveda mislim na velike banke, kot so JPMorgan $JPM-1.5%, Bank of America $BAC+1.4%, ki so še vedno varne in ni negativnih novic, kot so odliv vlog ali kaj podobnega. Po drugi strani pa velike finančne hiše v zadnjih dneh beležijo rekordne prilive vlog.

Čemu pripisujete rast delnic na začetku leta? Navsezadnje smo priča odpuščanjem, slabim rezultatom in slabim napovedim za prihodnost.

Dejavnikov je več, eden od njih je upočasnitev inflacije, ki je vzbudila upanje, da bo FED morda prenehal z dvigovanjem obrestnih mer prej, kot je bilo pričakovano. Drugi dejavnik je likvidnost, na primer Banka Japonske je morala kupiti državne obveznice, vendar je tu šlo le za majhno spremembo v nastavitvah politike. No, Kitajska je poskušala zagnati gospodarstvo, zato bi lahko rekli, da sta Kitajska in Japonska premagali omejevalno politiko Feda. No, nenazadnje so dejavnik tudi mali vlagatelji, ki so v žaru optimizma začeli kupovati in polniti svoje portfelje.

Zdaj bi rad prešel na aktualno temo, to je SVB, ki je pretresla trge. Kakšen je vaš pogled na to situacijo, ali menite, da gre za večji problem ali le za eno črno ovco?

Menim, da gre bolj za črno ovco, saj banka v zadnjih dveh letih ni bila sposobna obvladovati prilivov vlog, poleg tega je bila res odvisna od nestabilnih vlog podjetij.

Zaradi finančnih težav je banka pristopila k prodaji vrednostnih papirjev in zanje realizirala skoraj dve milijardi dolarjev izgube. Vodstvo družbe se je odločilo tudi za izdajo delnic za 1,75 milijarde dolarjev, vendar so se vlagatelji na to potezo odzvali negativno, prizadevanje za zapolnitev luknje pa je povzročilo padec tečaja delnic družbe.

Banka Signature Bank je imela podoben profil in je prav tako propadla, vendar tega in podobnih tveganj ne vidim na vseh področjih. Kot sem omenil, so večje banke, kot so Bank of America in podobne, precej stabilne in kaj takega tam ne predstavlja tveganja.

Bančni sistem kot celota je na splošno odporen in se je od zadnjih kriz precej razvil. Toda banke s podobnim poslovnim in likvidnostnim profilom, kot ga ima banka SVB, se lahko znajdejo v težavah.

"Po mojem mnenju je malo verjetno, da bi razmere sprožile finančno krizo."

Mnogi primerjajo trenutne razmere z Lehman Brothers, ali menite, da obstajajo kakšne podobnosti?

Morda obstaja nekaj podobnosti z Lehman Brothers, obema primeroma je skupno to, da je vse izbruhnilo zaradi dviga obrestnih mer s strani Fed, zato je prišlo do prevrednotenja nekaterih sredstev, ki so jih te banke imele v svojih bilancah. Toda tu se podobnosti končajo. Lehman Brothers je bil očitno hujši, ker je pretresel celoten finančni sistem, finančni sistem je bil takrat bolj povezan, vsi so bili med seboj različno izpostavljeni, poleg tega so bile banke na splošno slabše kapitalizirane, kar pomeni, da je lahko majhna napaka uničila kapital. V mnogih pogledih se je celotna situacija izboljšala, saj finančni sistem takrat ni bil pripravljen na Lehmanovo krizo, zdaj pa je pripravljen na takšne dogodke in organi se lahko hitro odzovejo, če do njih pride. To se je potrdilo tudi v primeru banke SVB.

Ali menite, da lahko Fed v tem trenutku v povezavi z visoko inflacijo in trenutnimi dogodki v bančnem sektorju še naprej zvišuje obrestne mere ali jih bo celo zviševal?

To se bo pokazalo v naslednjem tednu, trg pa v tem trenutku že ocenjuje, da bo Fed znižal obrestne mere proti koncu leta. Vendar pa je trg pred tednom dni določal cene v razponu od 5,5 do 5,75 %, zdaj pa določa cene za največ še dve zvišanji.

Vendar se mi zdi, da so trenutne projekcije za konec leta zgrajene tako, kot da bi se upoštevala finančna kriza, ko bi celotnemu finančnemu sistemu grozila destabilizacija in centralni banki ne bi preostalo drugega, kot da sistem reši pred zlomom.

Vendar imamo zdaj drugačno situacijo, ko se zdi, da lahko bančni sistem hitro rešuje situacije in težave, trenutni kolaps ne vpliva na celoten finančni sistem, zato menim, da Fed ne bi storil ničesar, da bi rešil finančno stabilnost, nasprotno, ukvarjati se mora z inflacijo, ki je pri 6 %, zato nima druge izbire, kot da še naprej zvišuje obrestne mere. Pričakujem, da bodo nekateri uradniki še vedno zagotavljali vlagateljem, da širjenje okužbe finančnega sistema ni neizbežno in da bo glavni poudarek še naprej na boju proti visoki inflaciji.

  • Ali vam je bil današnji intervju všeč? Če je tako, nas spremljajte, moj današnji gost je bil Tomas Pfeiler.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


No comments yet
Timeline Tracker Overview