S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Ukážu vám, proč je zbytečné bát se krachu trhu

Dominik Petrnoušek
18. 3. 2023
5 min read

Armagedon sem, propad tam. Recese, krach, bearmarket. Slýcháme je často. Ve skutečnosti si ale myslím, že v zásadě není třeba se ničeho z toho bát. Ukážu vám několik důvodů.

Krachu se není třeba bát

Většina lidí vnímá akciový trh jako obrovskou ruletu, kde někteří lidé mají systém, který jim umožňuje poznat onen geniální nákup, díky kterému už nikdy nebudou muset nic dělat. A někteří lidé v tom mohou být dobří, ale skutečnost je taková, že většina lidí nevydělá peníze investováním ani nezbohatne tím, že budou chytřejší než systém.

Ve skutečnosti je honba za krátkodobými zisky asi jako sázení. A to tajemství není v nalezení geniální investice Ve skutečnosti je to identifikace dobrých společností se silnými dlouhodobými plány růstu.

Problém - a to velký - spočívá v tom, že obchodování je vzrušující a investování nudné. Koupit si $BRK-B+0.5% prostě nezní tak lákavě, jako celý den sledovat grafy na šesti monitorech a dělat obchod za obchodem. Dlouhodobé držení navíc funguje historicky velice dobře.

A budu to ilustrovat na aktuálním příkladu. Krachující banky jsou samozřejmě strašná věc, která může něco vypovídat o širší ekonomice. Ale když se podíváte na své portfolio, měli byste se podívat na každou akcii, kterou vlastníte, a zeptat se: Mění tato zpráva mou tezi pro tuto akcii?

Vaše teze je důvod, proč vlastníte akcie dané společnosti. Tou by neměl být cenový bod, to, co říká graf, nebo to, že vám někdo známý řekl o společnosti něco pozitivního. Měli byste mít jasný důvod, proč vlastníte akcie dané společnosti. Například vlastním akcie automobilky, protože věřím, že jejich auta tu budou dlouhou dobu. Mají dobré vedení, které udrží vysoké marže a udělá všechno proto, aby hodnotu vraceli akcionářům. Ne protože mi ji kamarád doporučil.

A i statistiky ukazují, že dlouhodobé držení vládne.

Existuje mnoho statistik a studií, které ukazují, že dlouhodobé investování je lepší než krátkodobé investování nebo spekulace na trhu.

  • Dlouhodobý průměrný výnos akciového trhu je kolem 7-10% ročně. To znamená, že dlouhodobí investoři, kteří drží své investice po mnoho let, mají vysokou pravděpodobnost dosažení vysokých výnosů.
  • Studie společnosti Vanguard ukázala, že průměrný výnos dlouhodobých investorů v indexových fondech byl v letech 1926-2018 6,1% ročně, zatímco průměrný výnos krátkodobých investorů byl pouze 2,9% ročně.
  • Další studie ukázala, že 90% výnosu z akcií přichází z držení investice po dobu 10 let nebo déle. To znamená, že krátkodobí investoři, kteří často kupují a prodávají, mohou ztratit významnou část potenciálních výnosů.
  • Dlouhodobé investování také snižuje riziko výkyvů trhu. Například během finanční krize v roce 2008 se akciový trh propadl o více než 50%, ale investoři, kteří drželi své investice dlouhodobě, se dokázali zotavit a získat zpět své ztracené zisky.
  • Nakonec, dlouhodobé investice také umožňují investorům využít výhody efektu složeného úroku. To znamená, že výnosy z investic jsou reinvestovány a vytvářejí stále větší zisk s každým rokem.

Ale nemalujme vše tak černě. Riziko je pouze tehdy, když jednotlivci příliš riskují a ohrožují svou finanční pozici. To je hlavní nevýhoda obchodování oproti investování. Zde příklad toho, jak volatilní mohou být výnosy z obchodování a výběru akcií. GameStop - Investoři, kteří 27. ledna 2021 nakoupili akcie společnosti GameStop, by do 21. dubna 2021 přišli o téměř 55 % své investice. Celkový výnos indexu S&P 500 byl v tomto období téměř 12 %. Kdybyste si koupili akcie GameStop jen o den dříve, měli byste ve skutečnosti 7% zisk oproti téměř 9% zisku indexu S&P 500. A nákup akcií 1. ledna a prodej 27. ledna by přinesl neuvěřitelný výnos 1 740 % oproti indexu S&P, který byl v podstatě beze změny.

Porovnejte graf indexu a GameStopu

To je samozřejmě extrémní případ... aby ukázal volatilitu, riziko a potenciální výnosy pro obchodníky. I když akcie přináší obrovské výnosy, nemůžete z nich těžit, pokud náhodou nenakoupíte a neprodáte ve správný čas. Nezapomeňte, že akcie vždy nerostou! Jedním z důvodů, proč je tak těžké najít správný okamžik pro nákup a prodej akcií, je to, že nelze říci, jak budou trhy reagovat na změny na kapitálových trzích.

Pokud ale investujete dlouhodobě a věříte svým nákupům, není se čeho bát.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.