S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Tak co říkáte na dnešní makra investoři? Počet nových žadatelů dále podporuje názor, že FED má stále nový prostor pro zvýšení úrokových sazeb. Na druhou stranu zde máme otřesy v bankovním sektoru, a k tomu další potenciální kolaps banky $CS+1.0% . Vypadá to, že investoři budou příští zasedání FEDU, které se uskuteční 22. března sledovat bedlivěji, než kterékoliv předchozí. Osobně očekávám, že FED bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb o 25 bázických bodů tak, jako doposud. Důvody k tomu mám následující.

Zaprvé, když se podíváme na banky, které jsou v poslední době nejvíce skloňovány v mediích, tak se jedná o stále poměrně specifickou skupinu. Jedná se o banky s velkou expozicí ve start upech, nebo případně v krypto světě, nebo o banky, které provázely různé kauzy, které také klientům nepřidávají klidu na duši.

Zadruhé, inflace je stále daleko od vysněného cíle FEDu ve výši 2 %. Už několikrát nám dal FED výrazně najevo, že boj s inflací je pro něj prioritou číslo jedna, a je ochoten v něm pokračovat i kdyby měl ekonomiku uvrhnout do recese.

Sečteno a podtrženo, FED nemá žádný velký důvod pro to, aby otáčel o 180 stupňů. Zároveň ale bude muset vzít v potaz aktuální situaci a částečně ji ve svém rozhodování zohlednit.

Jaký pohled na aktuální situaci máte vy?


Sázím na 25 podle mě je to přesně číslo které trochu naštve všechny ale nikoho nebezpečně. To je myslím přístup který FED preferuje.

Dnes zvedla ECB svou sazbu o 50bp. To znamená více věcí a zároveň nic. V Evropě jsme pozadu za Amerikou, to je pravda, ale tam je přeci jen trochu jiná situace. FED může udělat cokoli. Za poslední týden se očekávání ohledně vývoje úrokových sazeb opravdu dramaticky změnilo a to se může opakovat. Je to hodně specifická doba a nikdo neví, co nás ještě potká.

Osobně věřím v to, že FED dostane rozum, a nechá trhy si na chvíli ulevit. Další zvýšení bude znamenat tlak nejen na banky, ale také na malé společnosti, které nabízejí obrovský potenciál, a byla by škoda, kdyby FED tyto společnosti zničil. Osobně tedy hlasuju pro nezvyšování.

Souhlasím s vámi, že aktuální situace na trhu je poměrně složitá a vývoj na finančních trzích bude záviset na řadě faktorů. Růst počtu nových žadatelů o podporu může skutečně naznačovat, že FED má prostor pro další zvyšování úrokových sazeb, aby bojoval proti inflaci. Na druhou stranu, otřesy v bankovním sektoru a potenciální kolaps některých bank mohou způsobit nervozitu a nejistotu mezi investory.

FED bude muset najít správnou rovnováhu mezi potřebou bojovat proti inflaci a udržet finanční stabilitu. Zasedání FEDu 22. března bude určitě klíčové a investoři budou bedlivě sledovat, jaké kroky učiní.

Osobně si myslím, že je pravděpodobné, že FED bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, jak jste zmínil, ale bude také muset projevit jistou obezřetnost vzhledem k aktuální situaci na trhu. Důležité bude také sledovat, jak se vyvíjejí makroekonomické ukazatele, jako je růst HDP a nezaměstnanost, aby bylo možné lépe předvídat budoucí vývoj a rozhodnutí FEDu.

Podle mně, ať FED udělá cokoliv, tak to po 22. březnu zanechá na trzích určité šrámy. Pokud se rozhodne zvýšit úrokové sazby, tak tím stoupne nervozita investorů ohledně bankovního sektoru. Zároveň pokud se ale budeme plácat při takto minimálních zvýšeních, tak to vůbec neprospívá boji s inflací, naopak to brzdí veškerý pokrok v tomto boji. Fed by se rozhodně neměl bát razantnějšího zvyšování úrokových sazeb. Jediní, kdo to odskáčou, tak jsou předražené technologické firmy, které tímto FED může dostat na rozumné ceny. Velké a kvalitní společnosti vyplácející dividendy toto přežijí bez problémů.

Nevím teda o kterých technologických společnostech mluvíte. $GOOGL-1.2% pod 100 $ byla super příležitost. Kam byste ještě chtěl, aby to kleslo?

Tak $GOOGL-1.2% jsem zrovna na mysli neměl. Ale například, kdybych měl vatáhnout narychlo jedno jméno, tak třeba $AMD-5.4%

$GOOGL-1.2% pod 100 $ je super, ale za 80 $ bych se taky vůbec nezlobil. 👍