Az európai és az amerikai bankok csődbe mennek és vergődnek. De meglepően pozitív kimenetelű lehet

A legrosszabb helyzet 2008 óta. Legalábbis ezt írják a szalagcímek. De mi van akkor, ha ennek a pénzügyi katasztrófának meglepően pozitív hatása és olyan folytatása lehet, amire első látásra senki sem számított volna?

A bankok összeomlásának váratlanul pozitív hozadéka is lehet

A Credit Suisse $CS+1.0% éppen most élte meg eddigi legrosszabb napját - a részvények 22%-ot estek. A bank kötvényei is zuhannak, és a befektetők kiakadtak. Miután a befektetők megkérdőjelezik Európa egyik legnagyobb bankjának fizetőképességét, a Wall Street számára ismét nagy kérdőjelet jelent az egész globális bankrendszer biztonsága és stabilitása. Az Egyesült Államokban eközben a befektetők még mindig a Silicon Valley Bank $SIVB és a Signature Bank csődjének következményeivel küzdenek.

https://www.youtube.com/watch?v=Q_AuoR3lkpk&t=100s

Az egykor nehéz feladat, amellyel most Powell jegybankelnök és jegybanktársai szembesülnek, most egy lehetetlennek tűnő dilemmává vált: folytatni az infláció elleni küzdelmet a kamatlábak további emelésével és a hitelpiacok szigorításával, vagy küzdeni egy új, rendszerszintű kockázatot jelentő bankválsággal.

Nem tudom, önök hogy vannak vele, de én nem szeretnék most Fed-elnök lenni.

Érdemes megjegyezni, hogy Powell Fed-elnök éppen a múlt héten ült a Kongresszus előtt, és azt mondta, hogy a Federal Reserve "készen áll a kamatemelések ütemének növelésére". Kijelentését azzal fedte, hogy a "beérkező adatok összességét" kell figyelembe venni.

A Fed készen állt a kamatemelésre. Forrás

A 13 hetes amerikai kincstárjegyek hozama két hónapja a legnagyobb mértékben ugrott - 2007 óta először haladta meg a 4,8%-ot. Eközben az S&P 500 index közel hat hónapja a legrosszabb napját produkálta, és hathetes mélyponton állapodott meg. Akár Powell múlt heti Capitol Hill-i látogatása volt a közmondásos utolsó csepp a pohárban, akár nem, ő és jegybanktársai jövő héten szörnyű döntés előtt állnak , nehéz döntésekkel és ideális megoldás nélkül.

Egy közgazdász szerint a Fed valószínűleg a 25 bázispontos kamatemelés és a kamatok jelenlegi szinten hagyása között fog dönteni (a kötvényfutures szerda délutáni állapot szerint mindkét lehetőségnek azonos valószínűséget tulajdonít).

"Kétlem, hogy csökkenteni fogják a kamatokat" - mondta Rajan a Yahoo-nak, amely szerint egy agresszívabb, 50 bázispontos kamatemelés valószínűleg nem kerül szóba. "Ez egy elég durva emelés lenne ezen a ponton, amit a piacok nem biztos, hogy fel tudnának dolgozni" - teszi hozzá: "A kérdés 25 vagy nulla".

Történelmileg a Fed nem változtatja meg túl gyakran a kamatpolitika irányát, és a piaci résztvevőknek az lehet a benyomása, hogy a jövőbeli kamatemelések lekerültek az asztalról. Ez alááshatja a Fed hitelességét az infláció elleni küzdelemben , és azt a látszólagos eltökéltséget, hogy ha az infláció nem enyhül, akkor ismét kamatemelésbe kezd. Ha a Fed 25 bázisponttal emeli a kamatokat, az azt sugallja, hogy a Fed továbbra is aggódik az infláció miatt és a gazdaság lassításának szükségessége miatt. Ez a lehetőség azonban azzal a kockázattal jár, hogy tovább fagyasztja a hitelpiacokat és elmélyíti a repedéseket a pénzügyi rendszerben.

"A pénzügyi szektorban tapasztalható zavarok a Fed számára elvégzik a munka egy részét. Ha a Fed úgy véli, hogy a válság elég erős ahhoz, hogy elvégezze a piszkos munkát, akkor a Fed a nulla felé fog hajlani - magyarázza. "Ez az egész a levegőben lóg és nagyon zavaros" - mondja Rajan.

Ha a Fed nem lép, azt kockáztatja, hogy az infláció elleni harc közepette nehezen kivívott hitelessége sérül. Ha a Fed emelésre lép, az súlyosbíthatja a hitelpiaci feltételek romlását és megfertőzheti a gazdaság "produktív" területeit. Ha azonban helyesen dönt, akkor valóban meglepően pozitív kimenetelűvé teheti a helyzetet!

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.


No comments yet
Timeline Tracker Overview