S&P 500 ^GSPC
5,026.59
+0.09%
Tesla TSLA
$150.22
-3.36%
Meta META
$507.25
+2.65%
Nvidia NVDA
$852.03
+1.39%
Microsoft MSFT
$408.14
-0.90%
Apple AAPL
$167.08
-0.55%
Alphabet GOOG
$157.67
+0.50%
Amazon AMZN
$180.70
-0.32%

Analýza Nordson Corporation: Průměrná akcie, nebo skrytý technologický poklad s zářnou budoucností?

Dominik Petrnoušek
17. 3. 2023
6 min read

Celý trh se baví pouze a jenom o bankovním sektoru. Mezitím ale mohou padat i jiné společnosti a mohou tak utíkat investorům luxusní příležitosti mezi prsty. Jednou takovou by mohl bát i Nordson. Nebo ne?

Nordson se zabývá high tech lepidly a spojováním a hlavně jejich aplikací

Společnost Nordson Corporation $NDSN+0.1% si v posledních týdnech nevedla dobře v rámci indexu S&P 500. Její akcie ztratily přibližně 18 % své hodnoty a nyní se obchodují přibližně 24 % pod svým předchozím historickým maximem. A ani tak se nezdá, že by to byla dobrá koupě. Proč?

Základní přehled

Nordson Corporation je globální společnost se sídlem v USA, která se specializuje na návrh, výrobu a marketing vysoce technologických systémů pro aplikaci lepidel, tavných lepidel, pryskyřic, povlaků a dalších materiálů. Společnost byla založena v roce 1954 a je rozdělena do třech hlavních segmentů: Adhesive Dispensing Systems, Advanced Technology Systems a Industrial Coating Systems.

Nordson nabízí širokou škálu produktů a služeb, které pokrývají různé průmyslové odvětví, jako jsou automobilový průmysl, elektronika, zdravotnictví, stavebnictví a balení. Společnost investuje do výzkumu a vývoje, což jí umožňuje udržovat technologický náskok a zároveň rozšiřovat své portfolio produktů. Nordson má zákazníky, výrobní závody a obchodní zastoupení ve více než 40 zemích, což jí umožňuje efektivně reagovat na místní potřeby trhu a zároveň snižovat riziko závislosti na jednom geografickém regionu.

Na druhou stranu - Nordson je závislý na několika cyklických průmyslových odvětvích, jako je automobilový průmysl a elektronika, což znamená, že příjmy a zisk společnosti mohou být ovlivněny hospodářskými cykly a kolísáními poptávky. Společnost čelí silné konkurenci od jiných globálních hráčů v oboru, což může vyvíjet tlak na ceny, marže a tržní podíly.

I nordson byl zasažen

Výsledky

Při pohledu na poslední čtvrtletní výsledky společnosti Nordson Corporation zveřejněné zhruba před čtyřmi týdny byl trh hluboce zklamán, protože společnost nedosáhla zisku na akcii ani tržeb. A následující obchodní den se akcie propadly z 246 na 211 dolarů, což představuje 14% ztrátu během jediného obchodního dne.

Při pohledu na tři různé segmenty musely dva z nich vykázat klesající tržby. V oblasti přesných průmyslových řešení došlo k poklesu tržeb z 324 milionů USD v 1Q/22 na 312 milionů USD v 1Q/23 a v oblasti zdravotnických a fluidních řešení došlo k poklesu tržeb ze 159 milionů USD ve stejném čtvrtletí loňského roku na 154 milionů USD v tomto čtvrtletí. Pouze Advanced Technology Solutions dokázala vykázat nárůst tržeb ze 126 milionů USD na 145 milionů USD - ten pramenil především z akvizic.

I když se pokles akcií o 14 % během jediného obchodního dne může zdát při pohledu na čtvrtletní výsledky jako přehnaná reakce, důvodem zklamání byly pravděpodobně aktualizované výhledy. Pro fiskální rok 2023 nyní společnost Nordson Corporation očekává růst tržeb v rozmezí 0 % až 3 % a cílí na rozmezí 2 590 až 2 667 milionů USD. Upravený zředěný zisk na akcii by se měl pohybovat v rozmezí od 8,75 do 9,50 USD na akcii - ve srovnání se zředěným ziskem na akcii ve výši 8,81 USD v roce 2022, což odráží rozpětí od mírného poklesu o 1 % až po přibližně 8% růst.

Obrovským problémem - a důvodem ke zklamání - bylo právě snížení výhledů, neboť společnost Nordson Corporation v předchozím výhledu očekávala růst tržeb až o 7 % a horní hranice rozpětí zisku na akcii činila 10,10 USD místo pouhých 9,50 USD. A v srpnu 2022 společnost Nordson Corporation oznámila svůj záměr převzít společnost CyberOptics - 3. listopadu 2022 byla akvizice dokončena. Společnost byla získána za 54 USD za akcii, což ve výsledku znamenalo akviziční cenu 380 milionů USD. Společnost CyberOptics je předním světovým vývojářem a výrobcem vysoce přesných technologických řešení pro 3D snímání a její portfolio tvoří vysoce přesné kontrolní a metrologické senzory a systémy. Společnost má přibližně 200 zaměstnanců a generuje roční tržby ve výši přibližně 100 milionů dolarů a nyní je součástí divize Test & Inspection společnosti Nordson Corporation.

https://www.youtube.com/watch?v=b9LUdnP-RSE

V současné době se společnost Nordson Corporation obchoduje s poměrem P/E 24. Což je v jeho desetiletém průměru. A když se snažíme určit vnitřní hodnotu společnosti Nordson Corporation pomocí výpočtu diskontovaných peněžních toků, použijeme jako základ pro náš výpočet volné peněžní toky za poslední čtyři čtvrtletí, které činily 470,2 milionu USD. Analytici počítají se 6% růstem a při vzetí 57,8 milionu akcií v oběhu a 10% diskontní sazbě dostaneme vnitřní hodnotu společnosti Nordson Corporation ve výši kolem 200$. To znamená, že tímto zjednodušeným výpočtem je akcie oceněná spravedlivě.

Nordson Corporation dokázala v posledních několika desetiletích růst v nízkých dvouciferných číslech a na základě těchto čísel můžeme argumentovat, že bychom měli kalkulovat s vyšší mírou růstu než 6 %.

Musíme však také vzít v úvahu, že se nacházíme v hodně turbulentní době, která podobným společnostem úplně nenahrává. Já bych tedy chtěl spíš kalkulovat s klesajícím volným peněžním tokem v několika následujících čtvrtletích. Společnost je tedy podle mě oceněná relativně rozumně. Nemyslím si ale, že by to byl nějaký zapomenutý klenot s obrovským potenciálem nebo obrovskou udržitelnou dividendou. Já osobně společnost asi vynechám a budu hledat dál. Rád se ale pobavím, pokud máte jiný názor.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.