S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Tyto 2 akcie měly teprve nedávno IPO, analytici je však doporučují nakupovat

Pavel Botek
18. 3. 2023
7 min read

IPO (Initial public offering) = první veřejná nabídka akcií je něco, co v posledních letech pokulhává. Opravdu zde vidíme značný úpadek, kde v posledních dvou letech neprovádí IPO mnoho společností. To ale ještě neznamená, že zde nemůžeme najít zajímavé příležitosti.

Není to snadný úkol pochopit akciový trh v těchto dnech. Rok začal v optimistické náladě, ale po klesajícím trendu, který začal v únoru, je S&P 500 téměř zpět na úrovni, na které byl, když se rok 2023 rozběhl. A tyto matoucí a nejisté časy se odrazily i na trhu IPO.

IPO silně závisí na předvídatelnosti dostupného kapitálu; Ať už je to levné nebo drahé, společnosti i investoři chtějí mít jistotu. A to, co nyní vidíme, je prodloužení loňského historicky nízkého tempa aktivity IPO. V USA proběhlo letos v únoru celkem 16 IPO, které získaly celkem 2,1 miliardy dolarů. To je jen malý zlomek historických norem – loni jsme viděli 40 únorových IPO a v únoru 2021 celkem 138 IPO, které dosáhly 47 miliard dolarů.

Navzdory zpomalení IPO mohou investoři stále chtít hledat příležitosti "Strong Buy" mezi letošními nově veřejnými akciemi. Proto se dnes podíváme na 2 nejžhavější kandidáty, které se líbí analytikům. Obě mají od analytiků z Wall Street rating Strong Buy a obě nabízejí investorům dvouciferný růstový potenciál. Pojďme se na to podívat blíže.

NEXTracker $NXT

První akcie, na kterou se podíváme je NEXTracker, možný budoucí lídr ve světovém solárním průmyslu. Politický tlak na zelené a obnovitelné zdroje energie otevřel nové vyhlídky pro firmy schopné splnit požadavky tohoto odvětví - a NEXTracker dělá právě to, poskytuje inteligentní solární sledovací systémy a software pro jejich podporu solárním fotovoltaickým elektrárnám po celém světě.

Produkty společnosti NEXTracker umožňují fotovoltaickým elektrárnám zlepšit jejich výkon prostřednictvím kombinace pokročilých řídicích systémů a monitorování dat a učinily ze společnosti globálního lídra ve výklenku pro sledování solárních panelů. Celkově společnost NEXTracker dodala trackerové a softwarové produkty, které podporují více než 70 gigawattů energie.

🚨Systémy se osvědčily i v obtížném terénu nebo extrémním počasí.🚨

Letos 8. února společnost NEXTracker oznámila ocenění svého IPO na 24 USD za akcii, přičemž na trh bylo uvedeno 26 600 000 kmenových akcií třídy A. Jednalo se o zvýšenou nabídku, přičemž počáteční cena měla být 20 až 23 USD. Společnost získala hrubý zisk ve výši 638 milionů dolarů, což je výrazně nad 535 miliony dolarů, které původně uvedla jako svůj cíl. Akcie debutovaly na burze NASDAQ 9. února.

Ve svém pokrytí NEXTracker, analytička Barclays Christine Cho načrtává jasnou cestu vpřed pro společnost a vysvětluje, proč nabízí silné příležitosti pro investory.

Píše:

"Případ pro solární energii je stejně atraktivní jako kdykoli předtím a tento dlouhodobý růstový trend by měl pokračovat: NXT bude pravděpodobně jedním z klíčových příjemců rostoucí globální poptávky po obnovitelné energii poháněné 1) dekarbonizací, 2) zvýšenou elektrifikací a 3) rychle klesajícími náklady, které povedou k 8% CAGR v solárních fotovoltaických instalacích po celém světě mezi lety 2022 a 2030. Očekáváme, že NXT si udrží svůj dominantní podíl na trhu v USA a poroste tržní podíl v ROW, protože přebírá podíl ze systémů s pevným náklonem."

Cho dává některá čísla, která podporují tyto komentáře, hodnotí akcie jako Overweight (Koupit) s cenovým cílem 42 USD.

Konsenzuální hodnocení Strong Buy je založeno na 12 nedávných recenzích analytiků, které se dělí na 9 nákupů a 3 držení. Akcie se prodávají za 29,07 USD a jejich průměrný cenový cíl 39,67 USD.

Skyward Specialty Insurance Group $SKWD

Od zelené energie se zaměříme na pojišťovnictví, kde Skyward působí jako specializovaný poskytovatel pojištění v segmentu nemovitostí a úrazů. Společnost nabízí tzv. politiku odpovědnosti pro zdravotnické pracovníky, pro průmyslové podniky a pro manažery a profesionály v široké škále výklenků.

Skyward otevřel svou první veřejnou nabídku na začátku ledna, kdy na trh umístil 4,75 milionu akcií přímo, dalších 3,75 milionu akcií na trh prostřednictvím stávajících akcionářů a poskytl upisovatelům opce na dalších 1,275 milionu akcií. Počáteční cena se očekávala mezi 14 až 16 dolary za akcii a akcie se otevřely k obchodování za vyšší cenu 18,90 dolarů za kus. Při IPO, které skončilo 18. ledna, bylo prodáno celkem 10,29 milionu akcií, což je výrazně nad plánovanými 9,775 miliony. Společnost získala přibližně 134 milionů dolarů hrubého výnosu z prodeje, a to jak pro společnost, tak pro prodávající akcionáře.

Od IPO společnost zveřejnila některé finanční údaje, které by měly investory zajímat. Skyward měla k 30. září 2022 879 milionů dolarů hrubého předepsaného pojistného a další 2 miliardy dolarů v aktivech. Ve 4Q22, jehož výsledky byly oznámeny v únoru, společnost vykázala čistý zisk ve výši 20,4 milionu USD, oproti pouhým 1,3 milionu USD ve 4Q21. Upravený provozní zisk společnosti za čtvrtletí dosáhl 36 centů na akcii, což představuje meziroční nárůst o 56 %. Hrubé předepsané pojistné ve 4. čtvrtletí meziročně vzrostlo o 18 %.

Analytik Mark Hughes poznamenává, že Skyward je na dlouhodobé vzestupné trajektorii a věří, že může pokračovat v tomto trendu i do budoucna. 

Podle jeho slov: 

"Společnost vygenerovala za posledních sedm čtvrtletí 35% expanzi hrubého předepsaného pojistného za pokračující podnikání a v nadcházejících obdobích by měla udržet dvouciferný růst, protože využívá silné dynamiky trhu a buduje svou stopu prostřednictvím nových zaměstnanců a rozšířené distribuce... Společnost má širokou škálu distribučních zdrojů, které jí poskytují více možností pro trvalý růst a také ji chrání před volatilitou v jakékoli jednotlivé oblasti."

Ve světle těchto vyhlídek Hughes hodnotí tuto akcii jako Koupit, s cenovým cílem 26 USD.

Všech šest nedávných recenzí analytiků Wall Street na Skyward se shoduje na tom, že tato nová akcie je jednou z těch, které je třeba koupit, takže konsensuální hodnocení Strong Buy je jednomyslné. Cílová cena je v průměru okolo 24 USD.

  • Zajímají vás IPO?
  • Jak se vám líbí tyto dvě akcie?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.