S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Analýza UBS: Jak je na tom banka, která se chystá zachránit Credit Suisse z obřího problému?

Dominik Petrnoušek
18. 3. 2023
7 min read

Nejžhavější novinka na rozpáleném akciovém trhu je na světě. UBS jedná o převzetí Credit Suisse, lterá se potýká s obřími problémy. Může si UBS tuto akvizici dovolit a mohla by to být pro investory dobrá volba?

UBS Group $UBS-3.6% jedná o převzetí části nebo celé Credit Suisse $CS+1.0%, což by mohlo zahrnovat vládní podporu, která je součástí naléhavého úsilí švýcarských a světových orgánů o obnovení důvěry v bankovní systém.

Credit Suisse přijala tento týden záchranný úvěr ve výši více než 50 miliard dolarů od Švýcarské národní banky poté, co se prohloubily obavy o její vyhlídky. Opatření nestačilo k zastavení propadu akcií Credit Suisse ani k zastavení ztráty bankovních vkladů, což donutilo centrální banku a nejvyšší švýcarský finanční regulátor zorganizovat jednání s větším konkurentem Credit Suisse, bankou UBS.

O aktuální situaci v CS jsem psal před pár dny zde: Analýza aktuální situace Credit Suisse: Zbídačená banka schytala další obří ránu po kolapsu SVB. Ustojí to?

Propad $CS+1.0% se nezastavil

Podle osob obeznámených se situací banky diskutovaly o řadě scénářů, včetně těch, které by skončily převzetím celé Credit Suisse nebo její části ze strany UBS.

UBS je již dlouho považována za součást jakéhokoli státem podporovaného řešení pro Credit Suisse, jejíž rozvaha je zhruba o polovinu menší než celková aktiva UBS ve výši 1,1 bilionu dolarů. Jakékoli převzetí v plném rozsahu by UBS přineslo cenné aktivity od Credit Suisse, jako je péče o klienty v Asii a na Blízkém východě, ale mohlo by přijít i s méně žádanými dopady, jako je například problémová investiční divize.

Obě banky jsou ve Švýcarsku i celosvětově považovány za systémově významné a jejich spojení by mohlo podléhat dodatečnému dohledu. Očekává se, že švýcarské úřady dosáhnou alespoň hrubé dohody před pondělním otevřením trhu.

Samozřejmě ještě nic není jisté. Vůbec to nemusí vyústit v transakci mezi Credit Suisse a UBS. Jedná se o dvě největší banky podle objemu aktiv ve Švýcarsku, které slouží tamním střadatelům a podnikům a bohatým zákazníkům po celém světě. UBS by navíc nemusela být jediným hráčem. Další finanční instituce zkoumají situaci, aby zjistily, zda by mohly koupit části Credit Suisse nebo podpořit nabídky, uvedli podle zahraničních webů lidé obeznámení s těmito snahami.

Využití UBS k záchraně Credit Suisse znamená obrat oproti situaci před téměř 15 lety, kdy Švýcarsko zachraňovalo UBS poté, co uvízla s miliardami toxických aktiv ve svých amerických aktivitách. Credit Suisse tehdy odmítla státní pomoc a z krize vyšla v lepší kondici.

Teď ale k podstatnému. Jak si stojí banka, která by mohla zachránit CS? 

Základní přehled

UBS je mezinárodní bankovní a finanční společnost se sídlem v Curychu, ve Švýcarsku. Je jednou z největších bank na světě a nabízí širokou škálu služeb v oblasti wealth management, investičního bankovnictví a asset managementu.

UBS byla založena v roce 1862 jako Union Bank of Switzerland a později se spojila s Bank of Switzerland. Společnost má pobočky ve více než 50 zemích a zaměstnává více než 68 000 lidí. UBS je známá pro své služby v oblasti wealth management, zejména pro bohaté a velmi bohaté klienty. Banka nabízí služby v oblasti správy investic, poradenství v oblasti financí a daňové plánování. UBS také poskytuje investiční bankovnictví a služby v oblasti asset managementu pro institucionální investory. V posledních letech se UBS zaměřila na restrukturalizaci a snižování nákladů, aby si udržela konkurenceschopnost v době rostoucí regulace a tlaku na ziskovost. Společnost se také zaměřuje na rozvoj digitálních služeb, aby lépe obsloužila své klienty.

V roce 2020 dosáhla UBS celkových příjmů ve výši 30,2 miliard švýcarských franků a čistého zisku 6,6 miliard švýcarských franků.

Aktuální data

UBS zakončila čtvrté čtvrtletí s 23% nárůstem čistého zisku na 1,65 miliardy USD, čímž překonala odhady analytiků o 1,3 miliardy USD a zvýšila svůj zisk v roce 2022 na 7,63 miliardy USD ze 7,45 miliardy USD zaznamenaných v roce 2021, oproti průměrné konsenzuální prognóze Wall Street ve výši 7,3 miliardy USD. Kromě zvýšení úrokových sazeb skupina těžila také z odlivu klientů od svého konkurenta Credit Suisse, který zažil velmi komplikovaný rok 2022 kvůli četným skandálům... a taky hrozícímu krachu.

Z otázek a odpovědí generální ředitel UBS Ralph Hamers výslovně uvedl, že "klienti k nám přišli pro radu a stabilitu". Nejistota na trhu však zvýšila tlak na divizi investičního bankovnictví a divizi správy aktiv, jejichž výnosy klesly o 24 %, resp. 31 %, a to navzdory dobrému čistému přílivu (60 miliard USD v divizi globální správy majetku a 25 miliard USD v divizi správy aktiv). K úplné kompenzaci tohoto negativního trendu přispívá dynamika úrokových sazeb, která pomáhá podnikání UBS v oblasti čisté úrokové marže. Ve čtvrtém čtvrtletí se tržby snížily z 8,70 miliardy USD v roce 2021 na 8,02 miliardy USD v roce 2022, zatímco za celý rok se tržby snížily z 35,39 miliardy USD v roce 2021 na 34,56 miliardy USD do roku 2022. V procentuálním vyjádření klesaly tržby nižším tempem než provozní náklady -2 % oproti -4 %.

I přes aktuální dění se UBS drží dobře

Banka potvrdila plány na zpětný odkup akcií v hodnotě více než 5 miliard USD v roce 2023, čímž překonala konsenzuální očekávání ve výši 4,7 miliardy USD poté, co v roce 2022 odkoupila akcie v hodnotě 5,6 miliardy USD. Kromě toho UBS navrhla pro rok 2022 dividendu na akcii ve výši 0,55 USD, což je o 10 % více než v roce 2021 a v souladu s konsensem a pokyny již sdělenými trhu, a potvrdila svůj závazek k progresivní dividendové politice.

Výsledky UBS jsou značně pozitivní. Ale co je důležitější, při pohledu do budoucna švýcarský věřitel uvedl, že tržby za 1. čtvrtletí 2023 budou "pozitivně ovlivněny" zvýšenou aktivitou zákazníků a úrokovými sazbami. UBS má v Číně silnou franšízu a to bude plusem k dobru. Analytici očekávají, že celkový výnos včetně dividend a zpětných odkupů ve výši 9-10 % dosáhne 22,5 %. Ukazatel CET1 je 14,2 % (-20 bazických bodů na čtvrtletní bázi). Zdá se tedy, že UBS by měla být v dobré kondici. Nákup CS bude velkým krokem, ale s pomocí vlády by ho měla zvládnout. Více se asi dozvíme v pondělí.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.