Analiză UBS: Care este situația băncii care este pe cale să salveze Credit Suisse de o problemă uriașă?

Cea mai tare știre de pe piața bursieră înfierbântată a apărut. UBS este în discuții pentru a prelua Credit Suisse, care se confruntă cu probleme uriașe. Își poate permite UBS această achiziție și ar putea fi o alegere bună pentru investitori?

UBS Group $UBS+0.6% se află în discuții pentru a prelua parțial sau total Credit Suisse $CS+1.0%, ceea ce ar putea implica sprijin guvernamental ca parte a unui efort urgent al autorităților elvețiene și mondiale de a restabili încrederea în sistemul bancar.

Credit Suisse a acceptat un plan de salvare de peste 50 de miliarde de dolari din partea Băncii Naționale a Elveției în această săptămână, după ce s-au adâncit îngrijorările cu privire la perspectivele sale. Măsura nu a fost suficientă pentru a opri căderea acțiunilor Credit Suisse sau pentru a stopa pierderea depozitelor bancare, ceea ce a determinat banca centrală și principalul organism de reglementare financiară din Elveția să poarte discuții cu UBS, principalul rival al Credit Suisse.

Am scris despre situația actuală de la CS în urmă cu câteva zile aici: Analiza situației actuale de la Credit Suisse: Banca sărăcită primește o altă lovitură uriașă după prăbușirea SVB. Va rezista?

Prăbușirea $CS+1.0% nu s-a oprit

Potrivit unor persoane familiarizate cu situația, băncile au discutat mai multe scenarii, inclusiv unul care s-ar încheia cu preluarea totală sau parțială a Credit Suisse de către UBS.

UBS a fost mult timp considerată ca făcând parte din orice soluție susținută de guvern pentru Credit Suisse, al cărui bilanț este aproximativ jumătate din dimensiunea activelor totale ale UBS, de 1.100 de miliarde de dolari . Orice preluare la scară largă ar aduce UBS activități valoroase de la Credit Suisse, cum ar fi îngrijirea clienților din Asia și Orientul Mijlociu, dar ar putea veni și cu consecințe mai puțin dorite, cum ar fi o divizie de investiții cu probleme.

Ambele bănci sunt considerate importante din punct de vedere sistemic în Elveția și la nivel mondial, iar fuziunea lor ar putea face obiectul unei supravegheri suplimentare. Se așteaptă ca autoritățile elvețiene să ajungă cel puțin la un acord aproximativ înainte de deschiderea pieței de luni.

Desigur, nimic nu este încă sigur. Este posibil să nu se ajungă deloc la o tranzacție între Credit Suisse și UBS. Acestea sunt cele mai mari două bănci din Elveția în funcție de active, deservind economiștii și întreprinderile de acolo și clienții bogați din întreaga lume. În plus, UBS ar putea să nu fie singurul jucător. Alte instituții financiare examinează situația pentru a vedea dacă ar putea cumpăra părți din Credit Suisse sau dacă ar putea sprijini ofertele, au declarat persoane familiare cu aceste eforturi, potrivit site-urilor străine.

Folosirea UBS pentru a salva Credit Suisse marchează o răsturnare de situație față de acum aproape 15 ani, când Elveția a salvat UBS după ce aceasta a rămas blocată cu active toxice în valoare de miliarde de dolari în operațiunile sale din SUA. Credit Suisse a refuzat atunci ajutorul de stat și a ieșit din criză într-o stare mai bună.

Dar acum să trecem la lucrurile esențiale. Unde se află banca care ar putea salva CS?

O prezentare generală de bază

UBS este o companie bancară și financiară internațională cu sediul în Zurich, Elveția. Este una dintre cele mai mari bănci din lume și oferă o gamă largă de servicii de gestionare a averii, de investiții bancare și de gestionare a activelor.

UBS a fost fondată în 1862 sub numele de Union Bank of Switzerland și ulterior a fuzionat cu Bank of Switzerland. Compania are sucursale în peste 50 de țări și are peste 68.000 de angajați. UBS este cunoscută pentru serviciile sale de gestionare a averii, în special pentru clienții cu valoare netă mare și foarte mare. Banca oferă servicii de gestionare a investițiilor, consultanță financiară și planificare fiscală. De asemenea, UBS furnizează servicii bancare de investiții și de gestionare a activelor pentru investitorii instituționali. În ultimii ani, UBS s-a concentrat pe restructurare și reducerea costurilor pentru a rămâne competitivă într-o epocă în care reglementările și presiunea asupra profitabilității sunt în creștere. De asemenea, compania se concentrează pe dezvoltarea serviciilor digitale pentru a-și servi mai bine clienții.

În 2020, UBS a obținut venituri totale de 30,2 miliarde de franci elvețieni și un profit net de 6,6 miliarde de franci elvețieni.

Date actuale

UBS a încheiat al patrulea trimestru cu o creștere de 23% a profitului net, la 1,65 miliarde de dolari, depășind estimările analiștilor cu 1,3 miliarde de dolari și ridicând profitul pentru 2022 la 7, 63 miliarde de dolari, de la 7,45 miliarde de dolari înregistrat în 2021, față de prognoza medie de consens de pe Wall Street de 7,3 miliarde de dolari. Pe lângă creșterea ratelor dobânzilor, grupul a beneficiat și de ieșirea clienților de la concurentul său Credit Suisse, care a cunoscut un an 2022 foarte complicat din cauza numeroaselor scandaluri... și de amenințarea cu falimentul.

În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, directorul general al UBS, Ralph Hamers, a declarat în mod explicit că "clienții au venit la noi pentru consiliere și stabilitate". Cu toate acestea, incertitudinea pieței a crescut presiunea asupra diviziilor de investment banking și de gestionare aactivelor, ale căror venituri au scăzut cu 24% și, respectiv, 31%, în pofida unor intrări nete bune (60 de miliarde de dolari în gestionarea globală a averilor și 25 de miliarde de dolari în gestionarea activelor). Pentru a compensa pe deplin această tendință negativă, dinamica ratelor dobânzilor ajută activitatea de marjă netă de dobândă a UBS. În trimestrul al patrulea, veniturile au scăzut de la 8,70 miliarde de dolari în 2021 la 8,02 miliarde de dolari în 2022, în timp ce pentru întregul an, veniturile au scăzut de la 35,39 miliarde de dolari în 2021 la 34,56 miliarde de dolari în 2022. În procente, veniturile au scăzut cu o rată mai mică decât cheltuielile de exploatare -2% față de -4%.

În ciuda evenimentelor actuale, UBS rezistă bine

Banca a confirmat planurile de a răscumpăra acțiuni în valoare de peste 5 miliarde de dolari în 2023, depășind așteptările consensuale de 4,7 miliarde de dolari, după ce a răscumpărat acțiuni în valoare de 5,6 miliarde de dolari în 2022. În plus, UBS a propus un dividend pe acțiune de 0,55 USD pentru 2022, în creștere cu 10% față de 2021 și în conformitate cu consensul și orientările deja comunicate pieței, și și-a reafirmat angajamentul față de o politică progresivă de dividende.

Rezultatele UBS sunt în general pozitive. Dar, mai important, privind în perspectivă, creditorul elvețian a declarat că profiturile din T1 2023 vor fi "influențate pozitiv" de creșterea activității clienților și a ratelor dobânzilor. UBS are o franciză puternică în China, iar acest lucru va fi un punct pozitiv. Analiștii se așteaptă la un randament total, incluzând dividendele și răscumpărările de 9-10%, pentru a ajunge la 22,5%. Rata CET1 este de 14,2% (-20 puncte de bază pe trimestru). Astfel, se pare că UBS ar trebui să fie într-o formă bună. Cumpărarea CS va fi un pas mare, dar cu ajutorul guvernului, ar trebui să fie gestionabil. Cred că vom ști mai multe luni.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Acesta este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească pe baza propriilor decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Aveți un cont? Apoi conectați-vă . Sau creați unul nou.

No comments yet
Timeline Tracker Overview