close
Log in to watch events, create content and educate yourself.
Log in

Watch Stocks
Apple Inc.
$164.90
+1.56%
Tesla, Inc.
$207.46
+6.24%
NVIDIA Corporation
$277.77
+1.44%
Microsoft Corporation
$288.30
+1.50%
NIO
NIO Inc.
$10.51
+0.48%


Анализ на UBS: как стои въпросът с банката, която е на път да спаси Credit Suisse от гигантски проблем?

Излязоха най-горещите новини за нагорещения пазар на акции. UBS води преговори за придобиване на Credit Suisse, която се бори с огромни проблеми. Може ли UBS да си позволи това придобиване и може ли то да бъде добър избор за инвеститорите?

UBS Group $UBS води преговори за придобиване на част или на цялата Credit Suisse $CS, което може да включва държавна подкрепа като част от спешните усилия на швейцарските и световните власти да възстановят доверието в банковата система.

Тази седмица Credit Suisse прие спасителна помощ от над 50 млрд. долара от Швейцарската национална банка, след като се задълбочиха опасенията за перспективите й. Мярката не беше достатъчна, за да спре спада на акциите на Credit Suisse или да спре загубата на банкови депозити, което накара централната банка и главния финансов регулатор на Швейцария да проведат разговори с по-големия конкурент на Credit Suisse - UBS.

Преди няколко дни писах за настоящата ситуация в CS тук: Анализ на настоящата ситуация в Credit Suisse: обеднялата банка понася поредния гигантски удар след срива на SVB. Ще издържи ли?

Спадът на $CS не е спрял

Според хора, запознати със ситуацията, банките са обсъждали редица сценарии, включително такъв, който би завършил с поглъщане на цялата или част от Credit Suisse от UBS.

UBS отдавна се смята за част от всяко подкрепено от правителството решение за Credit Suisse, чийто баланс е приблизително наполовина по-малък от общите активи на UBS, възлизащи на 1,1 трилиона долара. Всяко пълно поглъщане би донесло на UBS ценни дейности от Credit Suisse, като например грижата за клиентите в Азия и Близкия изток, но би могло да доведе и до по-малко желани последици, като например проблемно инвестиционно подразделение.

И двете банки се считат за системно важни в Швейцария и в световен мащаб и сливането им може да бъде обект на допълнителен надзор. Очаква се швейцарските власти да постигнат поне приблизително споразумение преди отварянето на пазара в понеделник.

Разбира се, все още нищо не е сигурно. Възможно е изобщо да не се стигне до сделка между Credit Suisse и UBS. Това са двете най-големи банки по активи в Швейцария, които обслужват спестителите и бизнеса там, както и богатите клиенти по света. Освен това UBS може да не е единственият играч. Други финансови институции проучват ситуацията, за да разберат дали биха могли да купят части от Credit Suisse или да подкрепят оферти, твърдят запознати, според чуждестранни уебсайтове.

Използването на UBS за спасяването на Credit Suisse бележи обрат в сравнение с преди близо 15 години, когато Швейцария спаси UBS, след като тя бе затънала в токсични активи за милиарди в операциите си в САЩ. Тогава Credit Suisse отказа държавна помощ и излезе от кризата в по-добро състояние.

Но сега за най-важното. Как стои въпросът с банката, която може да спаси CS?

Основен преглед

UBS е международна банкова и финансова компания със седалище в Цюрих, Швейцария. Тя е една от най-големите банки в света и предлага широк спектър от услуги в областта на управлението на благосъстоянието, инвестиционното банкиране и управлението на активи.

UBS е основана през 1862 г. като Union Bank of Switzerland и по-късно се слива с Bank of Switzerland. Компанията има клонове в повече от 50 държави и в нея работят над 68 000 души. UBS е известна със своите услуги за управление на богатството, особено за клиенти с висока нетна стойност и свръхвисока нетна стойност. Банката предлага услуги по управление на инвестиции, финансово консултиране и данъчно планиране. UBS също така предоставя услуги по инвестиционно банкиране и управление на активи за институционални инвеститори. През последните години UBS се фокусира върху преструктурирането и намаляването на разходите, за да запази конкурентоспособността си в епохата на нарастващи регулации и натиск върху рентабилността. Компанията се фокусира и върху разработването на цифрови услуги, за да обслужва по-добре своите клиенти.

През 2020 г. UBS постигна общи приходи от 30,2 млрд. швейцарски франка и нетна печалба от 6,6 млрд. швейцарски франка.

Текущи данни

UBS приключи четвъртото тримесечие с 23% увеличение на нетната печалба до 1,65 млрд. щ.д., като надмина прогнозите на анализаторите с 1,3 млрд. щ.д. и повиши печалбата си за 2022 г. до 7,63 млрд. щ.д. от 7,45 млрд. щ.д., отчетени през 2021 г., в сравнение със средната консенсусна прогноза на Уолстрийт от 7,3 млрд. щ.д. В допълнение към повишаването на лихвените проценти групата се възползва и от отлива на клиенти от конкурента ѝ Credit Suisse, който преживя много сложна 2022 г. поради многобройните скандали... и заплахата от обявяване в несъстоятелност.

Във въпросите и отговорите главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс изрично заяви, че "клиентите дойдоха при нас за съвет и стабилност". Пазарната несигурност обаче е увеличила натиска върху подразделенията за инвестиционно банкиране и управление на активи, чиито приходи са намалели съответно с 24% и 31%, въпреки добрите нетни притоци(60 млрд. долара в глобалното управление на благосъстоянието и 25 млрд. долара в управлението на активи). За да се компенсира напълно тази негативна тенденция, динамиката на лихвените проценти помага на бизнеса на UBS с нетния лихвен марж. През четвъртото тримесечие приходите намаляват от 8,70 млрд. долара през 2021 г. до 8,02 млрд. долара през 2022 г., а за цялата година приходите намаляват от 35,39 млрд. долара през 2021 г. до 34,56 млрд. долара през 2022 г. На процентна основа приходите намаляват с по-нисък темп от оперативните разходи -2% спрямо -4%.

Въпреки текущите събития, UBS се държи добре

Банката потвърди плановете си за обратно изкупуване на акции на стойност над 5 млрд. щатски долара през 2023 г., надминавайки консенсусните очаквания за 4,7 млрд. щатски долара след изкупуването на акции на стойност 5,6 млрд. щатски долара през 2022 г. Освен това UBS предложи дивидент на акция в размер на 0,55 щ.д. за 2022 г., което е с 10% повече спрямо 2021 г. и е в съответствие с консенсуса и насоките, които вече бяха съобщени на пазара, и потвърди ангажимента си за прогресивна дивидентна политика.

Резултатите на UBS са като цяло положителни. Но по-важното е, че гледайки напред, швейцарският кредитор заяви, че приходите за първото тримесечие на 2023 г. ще бъдат "положително повлияни" от повишената активност на клиентите и лихвените проценти. UBS има силен франчайз в Китай и това ще бъде плюс. Анализаторите очакват обща възвръщаемост, включваща дивиденти и обратно изкупуване от 9-10%, която да достигне 22,5%. Коефициентът CET1 е 14,2% (-20 б.т. на тримесечна база). Така изглежда, че UBS би трябвало да е в добра форма. Изкупуването на КС ще бъде голяма стъпка, но с помощта на правителството тя би трябвало да е управляема. Предполагам, че ще разберем повече в понеделник.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно? Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.